NIEUW: SURFEN MET EEN KAJAK!

Surfen met een zeekajak? "Neee … Echt?! " Het ontbreekt kajakkers niet aan ideeën om over het water te glijden. Maar een goede voorbereiding is wel nodig, daarom deze handleiding van Itiwit: zodat jij de golven neemt in plaats van de golven jou!  

Golven pakken met een kajak op zee vraagt een zeker niveau. Ga deze uitdaging enkel aan als je je op je gemak voelt op een relatief woelige zee en over een goede conditie beschikt. Het is ook van belang dat je weet hoe je vlot in en uit je kajak moet kruipen zonder te panikeren!

nl_surfen_met_kajak_proberen_itiwit

#1 Surfen met een kajak: beslist de moeite om uit te proberen!

Voordat je het water op gaat om te surfen met je kajak bekijk je de toestand van de zee: hoogte van de golven, frequentie van de rijen golven, kant waar de golven naartoe rollen ... Bij rode vlag moet je het beslist uit je hoofd zetten om het water op te gaan en overschat ook nooit je eigen capaciteiten als kajakker. 

Het ziet er allemaal goed uit? Zoek dan naar de juiste golven: vooral niet te hol, anders zou je met de voorpunt onder water kunnen duiken …

Kijk ook uit voor anderen in en op het water: de cocktail "golven + kajak" is gevaarlijk voor zwemmers, surf dus ver van de zwemzones. 

 

nl_peddelen_met_een_zeekajak_itiwit

#2 Door de branding peddelen met een zeekajak

Daar ga je, richting branding! Om voorbij een golf te komen, maak je de kajak achteraan lichter en dan neem je de rug van de golf om over het schuim te raken. 

Je bent niet de enige kajakker op het water? Ga niet op een rijtje achter elkaar door de branding, want als dan de eerste in de rij wordt meegenomen door een grote golf, riskeer je een aanvaring. Peddel dus naast elkaar. 

En mocht je omslaan, houd dan je boot tussen jou en het strand, om te vermijden dat je door een golf op je kajak wordt geworpen. 

 

nl-golf-nemen-met-kajak_itiwit

#3 Een golf nemen met een kajak 

Het geheim? Anticiperen! Peddel hard naar het strand wanneer de golf waar je op mikt piekt op 20 meter achter je. Hoe sneller je gaat, hoe meer kans dat je hem kunt pakken. 

Zodra je de golf genomen hebt, ga je achterover hangen en houd je de boot loodrecht op de golf. Gebruik je peddel als roer. Houd je klaar om slagzij te maken als nooit tevoren!

Hoe hoger de golf, hoe sneller je kajak gaat. Anticipeer op het opengaan van de golf, ga er voorbij en probeer evenwijdig met het strand te surfen.    
Houd je vooral aan de voorrangsregels bij het surfen. Als er gevaar is voor een aanvaring, wend je de kajak zodat je meteen stopt. 

nl_brandingkajakken_itiwit

#4 Surfen met een kajak: voordelen naast de sensatie

Brandingkajakken is niet alleen de ultieme sensatie, het helpt ook om je evenwichtsgevoel te verbeteren en je leert beter anticiperen. 

Het stelt je ook mentaal op de proef, want je moet je kalmte bewaren, zelfs wanneer je omslaat in de golven. Je traint ook je ademhaling, soepelheid en lichamelijke conditie!

Brandingkajakken kun je doen met een gewone kajak, maar het gaat nog beter met een kajak die niet te smal is en een uitgesproken kiellijn en rails heeft. 

Zo: je kent nu de theorie, aan jou om het brandingkajakken te ontdekken!

NAAR BOVEN