ONDERHOUD VAN JE SKI'S

Door goed zorg te dragen voor je materiaal ben je er zeker van dat het langer meegaat en dat je beter presteert op de piste.

ski_grondig_reinigen_wedze
number_1

GRONDIG REINIGEN

Het belag van je ski's wordt zwaar op de proef gesteld: steentjes, stof, teer, restjes wax... Het is van essentieel belang dat je al die onzuiverheden verwijdert alvorens je de ski's waxt. Anders zou het vuil wel eens kunnen vastkoeken aan het belag. Als de ski echt heel vuil of stoffig is, gebruiken we een wax remover. Maar omdat dit product redelijk agressief inwerkt op je ski’s, vermijd je het beter indien mogelijk. Spuit wat van het product op je ski, en smeer het open met een doekje. Ga 5 à 6 keer met een bronzen borstel over de ski (goed duwen!). Hierdoor wordt de ski diep gereinigd. OPGELET: altijd in de glijrichting wrijven, dus van bovenaan de ski naar onder, dit is zeer belangrijk! Tot slot maak je de ski weer droog en proper met een doekje.

ski_slijpen_volgen_regels_wedze
number_2

SLIJPEN VOLGENS DE REGELS

Goede zijkanten aan je ski's zijn essentieel om comfortabel en veilig te skiën. Wij raden aan om ze te laten slijpen door een vakman, bijvoorbeeld in de ateliers van de Decathlon-winkels die ze professioneel zullen slijpen, afgestemd op je niveau.

Je kan ze ook zelf scherp houden door met een slijper met regelmatige bewegingen langs de kanten te gaan, van nose tot tail. Vraag zeker advies in het atelier, we helpen je graag verder.

ski_zorvuldig_waxen_wedze
number_3

ZORGVULDIG WAXEN

Waxen dient om het belag te onderhouden en te beschermen, maar het verbetert ook het glijvermogen van de ski's.

Je hebt hiervoor een waxijzer nodig, een blok wax, een plastic krabber en een borstel met haren in nylon en brons. Om de ski's goed vast te zetten, heb je een werktafel nodig.

Als het waxijzer warm is, kan je de wax langzaam laten smelten en over het volledige belag druppelen. Vervolgens verdeel je de druppels zorgvuldig met het waxijzer. Let op: laat het hete waxijzer nooit langer dan een paar seconden op dezelfde zone staan, zo kan je je belag ernstig beschadigen!

Zet je ijzer plat op de ski en verschuif het langzaam om de wax te laten smelten. De warmte zal ervoor zorgen dat de zool van je ski uitzet, waardoor de wax diep kan doordringen in je ski. Ga 2 à 3 keer over je ski om ze zo goed mogelijk warm te maken.

Laat rusten (minstens 30 minuten) en schraap vervolgens alle overtollige wax eraf. Ga er tot slot over met een borstel met nylon en brons haren voor een mooi egaal resultaat.

Goed om te weten: om niet bedwelmd te raken door de giftige dampen die vrijkomen tijdens het waxen, doe je dit uitsluitend in een goed verluchte ruimte.

number_4

WANNEER IS HET TIJD VOOR EEN WAXBEURT?

Bij langlaufski’s: voor elke tocht, omdat je er kracht op uitoefent. Hoe ‘droger’ de ski, hoe meer je zal moeten duwen.

Ski’s en snowboards worden meestal gebruikt voor afdalingen, wat maakt dat een onderhoud iets minder vaak nodig is. Afhankelijk van de sneeuwkwaliteit is het aan te raden om je ski’s of snowboard na een weekje glijden weer te waxen. Om te weten wanneer het nodig is, bestaat er een trucje met een druppel water. Laat de druppel van bovenaan de ski naar beneden rollen. Als hij onderweg sneuvelt of hapert, is het tijd!

number_5

WAAR LAAT JE JE MATERIAAL ONDERHOUDEN? 

In het atelier kan je steeds je ski’s afgeven om ze te laten schuren en slijpen, dit is aan te raden vooraleer je ze waxt. Deze dienst kost je € 25, en nadien is je ski weer bijna nieuw. Wees er op tijd bij, Want de wachttijden kunnen oplopen wanneer alle skiërs gelijktijdig komen. Als de ski’s onderweg wat stenen moesten geraakt hebben en dus beschadigd zijn, moet dit natuurlijk hersteld worden. Voor deze optie betaal je € 35, waarbij de gaatjes weer opgevuld worden met grafiet, en de ski’s nadien nog een waxbeurt krijgen. Maar als je € 100 aan materiaal investeert, kan je dit allemaal zelf doen! Sommige van onze winkels organiseren gratis workshops waarop je de juiste handelingen kan leren.

Hulp nodig? Wij helpen je graag verder! Kom langs om de juiste wax te kiezen. Er bestaan verschillende soorten wax: 
GELE WAX

geschikt voor temperaturen van -6 °C tot + 20 °C

UNIVERSELE WAX

Ideaal voor temperaturen van -8 °C tot +15 °C

RODE WAX

voor temperaturen tussen -14 °C en -4 °C

BLAUWE WAX

voor temperaturen tussen -25 °C en -12 °C

Van het reinigen tot het waxen en slijpen: iedereen kan zelf zijn ski's onderhouden op voorwaarde dat je over de juiste uitrusting beschikt en werd opgeleid door professionals.

Laat je het onderhoud van je ski's liever over aan echte professionals, dan kan je altijd terecht bij de gespecialiseerde ateliers in de Decathlon-winkels, waar een toegewijd team zich bekommert om je materiaal. Reinigen, waxen, slijpen, belag herstellen of je ski's klaarmaken om te overzomeren... Ze doen echt alles voor je !

NAAR BOVEN