oxelo inlineskates & rolschaatsen

ONTDEK FITNESS-SKATEN

Op zoek naar een sport die niet alleen je lichaam goed doet maar ook rust brengt in je hoofd?  Dan is fitness skaten (of toerskaten) misschien precies wat je nodig hebt. Hier lees je alles over deze sport!

Bij skaten gebruik je natuurlijk vooral je beenspieren, maar tegelijk ook al je andere spieren en daarom is het een complete sport. Bovendien is skaten ook genieten. Het is gewoon een hele leuke manier om je conditie te verbeteren. Wat heb je ervoor nodig? Wat moet je weten?  Starten met skaten is meer dan kiezen tussen inlineskates of rolschaatsen. We leggen je de basis van het skaten uit!

WAT IS FITNESS-SKATEN?

Goed voor je lichaam, goed voor je geest! Fitness skaten (of toerskaten) is heel populair en de vorm van skaten die het meest wordt beoefend! Het is zonder twijfel de leukste en meest toegankelijke vorm van skaten. Skaten, ook wel skeeleren genoemd, is ook ideaal om alle spieren van je lichaam te trainen. De sport wordt recreatief of als wedstrijdsport beoefend en is niet iets waarmee je onvoorbereid snel even begint, je moet echt de basistechnieken onder de knie hebben om er optimaal van te genieten zonder gevaar dat je valt. Zowel volwassenen als kinderen kunnen het leren, en met een beetje oefenen kan iedereen ervan genieten en zijn conditie ermee verbeteren. Skaten is ook ideaal om met het hele gezin of samen met vrienden te doen, lekker buiten een tochtje maken op jullie eigen tempo.  Waar kan je het beoefenen? De sport is ideaal om samen met het gezin of met vrienden tochtjes te maken in de stad en geschikt voor kinderen en volwassenen. Maar je kan ook prima skeeleren op fietspaden buiten de stad.

ontdek fitness skaten
ontdek fitness skaten

DE REGELS VAN FITNESS-SKATEN

Skaten is fun, lekker in de buitenlucht, met de wind door je haren … Maar opgelet! Als je het nog nooit hebt gedaan, moet je beslist aangepaste beschermers dragen.  Draag altijd een helm! Het is geen geheim: om je hoofd te beschermen moet je absoluut een helm dragen. En omdat dit het belangrijkste onderdeel van je beschermuitrusting is, moet je het met zorg kiezen en goed passen. Voor korte en langere tochtjes op skates is een skatehelm (die lijkt op een fietshelm) het meest geschikt. Licht en luchtig om transpiratie te beperken, ideaal voor snelle of lange ritten. Bescherm je armen! Au! Wie is nog nooit gevallen tijdens het skaten? Vallen op asfalt kan pijn doen. Flink pijn. Erger nog, als je verkeerd neerkomt kan je zelfs je pols of elleboog breken. Wist je dit? In bijna 7 op de 10 skate-ongevallen is er sprake van verwondingen aan de armen, vooral aan de onderarm, pols en elleboog. Het is dus heel belangrijk om te investeren in aangepaste beschermingsmiddelen: elleboog- en polsbeschermers worden je beste bondgenoten! Aarzel dus niet en schaf ze aan! Beenbeschermers, onmisbaar bij skaten  Wanneer we praten over bescherming bij skatesport, denkt iedereen meteen aan een bescherming voor het hoofd. En uiteraard is een helm een must, maar je moet ook de gewrichten van je knieën en van je hele been beschermen. Met de juiste bescherming voor je benen ben je zeker dat je je sport veilig kan beoefenen.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN FITNESS-SKATEN?

Fitness skaten is niet alleen erg leuk, je traint er ook je spieren en evenwichtsgevoel mee, en iedereen kan het leren:    - het is een ideale sport om je hele lichaam gespierder te maken en ook strakker: je billen, dijen, kuiten en buikspieren moeten voortdurend hard werken - het is een ideale sport om vetmassa te verliezen: met een uur fitness skaten verbrand je bijna 500 calorieën. Als je geregeld je skates onderbindt en een tochtje maakt, smelt je lichaamsvet weg en val je sneller af. Weg met die vetrolletjes! - het is een ideale sport naar een hart in topconditie: fitness skaten is een duursport en stimuleert het hele hart- en vaatsysteem, versterkt de hartspier en verbetert de bloedcirculatie. Wie regelmatig skate, verbetert zijn uithoudingsvermogen en hartslag. - het is een ideale sport om gewrichtsaandoeningen te beperken: in tegenstelling tot hardlopen bijvoorbeeld, heeft fitness skaten een heel lage impact op je gewrichten, in het bijzonder op het kraakbeen in enkel-, knie- en heupgewrichten. Doordat je lichaam geen schokken of sprongen te verduren krijgt, heb je veel minder kans op pijn en letsels. - het is een ideale sport om je evenwichtsgevoel te verbeteren: fitness skaten is een rolsport die je moet aanleren en oefenen. Maar eens je de techniek onder de knie hebt, verbeter je al snel je evenwicht, lenigheid, behendigheid en reflexen! - het is een ideale sport om je humeur een boost te geven: zodra je je skates hebt ondergebonden en in beweging bent, voel je je op slag een stuk vrolijker. Fitness skaten doe je lekker in de buitenlucht, het maakt je hoofd leeg na een drukke dag, je voelt alle stress van je afglijden en geniet van een gevoel van vrijheid. - het is een ideale sport omdat het nooit saai wordt:  fitness skaten is relatief eenvoudig en goedkoop. Het kan een vrijetijdsbesteding zijn, of een manier om je van thuis naar het werk te verplaatsen, en het kan ook in clubverband worden beoefend. Jij bepaalt waar en wanneer je wil skeeleren om aan je conditie te werken! - de sport is geschikt voor iedereen: kinderen en volwassenen, mannen en vrouwen, ervaren sporters of beginners… Iedereen skate volgens zijn eigen niveau en kunnen. Het is een perfecte activiteit om met het gezin of met vrienden te doen en te genieten van leuke momenten. - het is een ideale sport om je goed te voelen in je lichaam en in je hoofd: fitness skaten ontwikkelt je zelfbewustzijn, zorgt voor een positievere ingesteldheid, geeft je meer durf en helpt je om je doelen te bereiken. Het is goed voor je mentale gezondheid, je voelt je sterker en krijgt meer zelfvertrouwen. - het is een ideale sport om vrienden te maken : ook al is fitness skaten een individuele sport, toch doen veel mensen het samen met anderen, omdat ze tijdens het skaten kunnen socializen, mensen ontmoeten en dezelfde passie delen. Er worden zelfs heuse skateparades georganiseerd om te skaten in een grote groep, bijvoorbeeld de Roller Bike Parade in Brussel.

Ontdek fitness skaten

DE NODIGE UITRUSTING VOOR FITNESS-SKATEN

Ontdek wat je nodig hebt om je van top tot teen uit te rusten voor skaten.

Nu weet je al heel wat meer over de basis van deze sport en de vele voordelen ervan. 

En jij? Wat vind jij van deze sport? Welke voordelen biedt ze voor jou? Laat het ons weten!

 

olivier butel

OLIVIER

Team communicatie Oxelo, enthousiaste skatefan

ONTDEK MEER ADVIEZEN

NAAR BOVEN