ONTDEK HOE JE OP VOORJAARSSNEEUW KAN SKIËN

We noemen het “voorjaarssneeuw” omdat deze sneeuw die voorkomt als de eerste bloemen beginnen te bloeien een aantal specifieke kenmerken heeft. Ze is op de goede momenten lekker zacht, maar kan op andere momenten overgaan op slush of juist hard bevroren zijn.

Dit komt omdat ze in de loop van de dag onder invloed van de zon en de zachte temperaturen zachter wordt, en elke nacht terug bevriest.

Zeer aangenaam om op te skiën als je op het juiste moment – niet te vroeg en niet te laat – gaat skiën. Voorjaarssneeuw kan zich zo ontpoppen tot een waar feest voor de skiër!

number_1

HOE KAN JE OP VOORJAARSSNEEUW SKIËN?

ski_verschillend_piste_wedze
OP DE PIST

Als je een ochtendmens bent, let dan op voor beijzelde pistes… Onze tip? Zorg voor een evenwichtige gewichtsverdeling over de ski’s om te voorkomen dat je te abrupt draait of derapeert.

Of simpel gezegd: doe rustig aan om het “ijsbaan”-effect van de voorjaarssneeuw in de vroege ochtend de baas te kunnen. Goed geslepen kanten zijn in deze omstandigheden je beste vrienden.

Als de dooi is ingezet kan je genieten van zachte en plakkerige sneeuw die je vleugels geeft.

In de “slush” van de namiddag kies je voor lichter skiën met een licht gebogen houding, je bovenlichaam recht en een goede verdeling van het gewicht over je ski’s.

FREERIDE

Buiten de piste vind je compactere sneeuw met meer draagkracht dan in het midden van de winter. Het belangrijkste is dus om het juiste evenwicht op je skiën te vinden, niet te ver naar achteren als bij lichte poedersneeuw, en met voldoende gewicht op elke ski om goed te kunnen manoeuvreren.

Zin om dit avontuur uit te proberen? Kies samen met een professional het juiste tijdstip uit en ontdek het genot van skiën in de lente, midden in een wereld die al in volle bloei staat.

FREESTYLE

Op het einde van de dag wordt de sneeuw zwaarder en wordt het moeilijker om vaart te maken. Houd dit vooral in gedachten als je de obstakels in een snowpark te lijf gaat. Vertrek iets hoger of bereid je erop voor dat je minder hoog zult vliegen.

Als je minder snelheid maakt, zijn de risico’s ook lager, dus dit is het ideale moment om freestyle eens uit te proberen. Je kunt springen zonder te veel vaart te maken, dus de ideale gelegenheid om eens van een nieuwe ervaring te proeven.

EN TOERSKIËN?

Het voorjaar is de ideale periode voor toerskiën: plakkerige sneeuw voor de stijgvellen, zachte temperaturen en een schitterende gelegenheid om de natuur met zijn marmotten en steenbokken wakker te zien worden… Reden genoeg om het ervan te nemen en te vertrekken als de sneeuw er nog ligt.

Het goede nieuws? Je hebt geen skipas of skilift nodig! Het doel van toerskiën is om rustige en maagdelijke plaatsen te bezoeken. Neem hiervoor alle mogelijke voorzorgsmaatregelen: weerbericht, sneeuwcondities, begeleiding en materiaal. De sneeuw die je tegenkomt is normaal gezien compact en met een goed draagvermogen. Denk er net als bij freeride aan om het juiste evenwicht op je ski’s te vinden zodat je er optimaal van kunt profiteren.

number_2

HET MATERIAAL

Op wat hardere sneeuw kan je met een “warme” skiwax met gele of oranje kleur soepeler skiën, aangezien dit sneller werkt dan een traditionele wax.

Balans is voor je ski’s net zo belangrijk als voor je houding op de ski’s. Niet te smal of te breed, niet te lang of te kort. Veelzijdige ski’s, vaak uit een “all mountain”-gamma, bieden de harmonie en stabiliteit die je nodig hebt om optimaal van de soms zachte en aangename, soms harde en vervaarlijke voorjaarssneeuw te genieten.

NAAR BOVEN