WE TROKKEN MET ONZE BABY OP PELGRIMSTOCHT RICHTING JAPAN

Ik kan je vertellen, mensen aan wie we ons plannetje uit de doeken deden, hadden toch hun twijfels. Te voet reizen met een baby, blijkbaar een gek plan! En toch ... het kan. Dit was een van de mooiste reizen van ons leven ... en we hebben er toch al een aantal op de teller!

Shikoku-pelgrimstocht-japan

OP PELGRIMSTOCHT NAAR SHIKOKU

Shikoku wordt vaak het Japanse Compostella genoemd, en ik moet zeggen dat de vele wandelaars die we tegengekomen zijn de beroemde Europese pelgrimstocht al eens gedaan hadden, of die alleszins op hun bucket list hadden staan. De Japanse variant is eigenlijk een lange tocht rond het eiland Shikoku. De route brengt je langs 88 tempels en bestrijkt zo'n 1200 km.

Een prachtige tocht! We wilden die afstand te voet afleggen ... een droom die we deels waarmaakten: op drie weken tijd stapten we 400 km. Hopelijk kunnen we binnen een paar jaar de tocht afmaken.

japan-rugzak-pèlerinage

WANDELEN, RUGZAK EN KINDERDRAGER

De dagen op de wegen van Shikoku hebben één ding gemeen ... ze zijn allemaal uniek. Vroeg opstaan, de grote rugzak voor papa en de baby knus tegen de buik van mama in de kinderdrager, klaar om eropuit te trekken!

Vol energie na een traditioneel Japans ontbijt en een verkwikkende nachtrust op een futon of zelfs een tatami vertrokken we voor een wandeltocht van enkele uren. De eerste uren van de dag zijn de beste: het is rustig, minder warm ... en de baby doet al zijn eerste dutje van de dag! Wanneer onze spruit sliep, liepen we aan een gemiddelde snelheid van 6 km/u ... terwijl hij wakker was, haalden we maximaal 4 km/u.
Een van de grootste uitdagingen op sportief vlak was ongetwijfeld het gewicht van de rugzak. 12 kg op de schouders van papa, die alle spullen van het gezin droeg. Het gewicht van de baby en al onze kleren (regencape, ...) kwam uit op een tiental kilo. Meer dan het aanbevolen van 6 tot 8 kg voor dit soort tochten.

Onze tips: kies voor een superlichte rugzak en gebruik hem zo efficiënt mogelijk. Dat geldt ook voor de kinderdrager, die we voor ons vertrek ingelopen hebben. En dan was er nog de stevige route, een heuse uitdaging. Een groot deel gaat immers door de bergen, boeddhisten hebben er immers een handje van weg om hun tempels boven op een berg neer te poten De hele tocht komt ongeveer overeen met een hoogteverschil van anderhalve keer de beklimming (en afdaling) van de Everest! We vonden het vooral leuk om dwars door de beboste bergen te trekken, hoewel de wegen langs de zee ons soms een adembenemend uitzicht bezorgden.

Shikoku-pelgrimstocht-japan

MET EEN BABY NAAR JAPAN REIZEN

Je vraagt je wel een aantal dingen af als je met je kleine spruit naar een ver land trekt. Bovenaan de lijst: het vliegtuig, het uurverschil, verandering van gewoontes, en tot slot de angst om niet begrepen te worden bij een probleem, bijvoorbeeld als je baby ziek is. Maar de reis verliep vlekkeloos. De vlucht van elf uur ging erg vlot ...

Tip nr. 1: neem een nachtvlucht zodat je kind zoveel mogelijk slaapt.
Tip nr. 2: vraag indien mogelijk stoelen met een babybedje. zo hoef je je kleine spruit tijdens een lange vlucht niet de hele tijd bij je te houden. Houd er rekening mee dat je baby ongeveer vier dagen nodig heeft om zich volledig aan het uurverschil aan te passen ... waarbij hij telkens om 5 uur 's ochtends wakker wordt. Ideaal voor een pelgrimstocht (maar misschien iets minder leuk voor een meer klassieke vakantie!).

En we kunnen het beamen, het aanpassingsvermogen van een baby is echt geen mythe! Vertrouw op hem. Hij weet wat hij nodig heeft. Ons kindje is erg nieuwsgierig en vond het fantastisch om elke dag een andere plek te ontdekken. We probeerden steeds om in het begin van de namiddag op een plaats aan te komen om hem voldoende tijd te geven om de omgeving te ontdekken, zich aan te passen, te bewegen en te spelen ... voor de routine van een badje, maaltijd, slapen.

Hij paste zich niet alleen zeer goed aan, hij was ook dol op de traditionele Japanse kamers: strakke ruimtes met zeer weinig meubels, meubilair op zijn hoogte, bedden om over de vloer te rollen ... En leve de tatami's voor zijn spurtjes op handen en voeten!

Reizen met je baby is ongetwijfeld een mooie ervaring voor je gezinnetje maar een reis door Japan maakt alles nog specialer. Japanners zijn dol op baby's. We werden steeds hartelijk onthaald en de vriendelijkheid van de mensen is werkelijk hartverwarmend.  

Shikoku-pelgrimstocht-japan

TIP VAN AMANDINE

Hoe beter je je reis voorbereidt, hoe minder je je onderweg moet aanpassen. Ervaar zelf wat jij het leukste vindt, in alle rust vertrekken door je optimaal voor te bereiden of je ter plekke aanpassen om je telkens te laten verrassen.

Mijn absolute must-have: Een sjaaltje: 3-in-1!
Handig wanneer de temperaturen zakken, om je baby en jezelf tegen de brandende zon te beschermen en om zijn hoofd te bedekken zodat hij overdag in alle rust een dutje kan doen.  

NAAR BOVEN