PLEZIER OFF-PISTE: VEILIGHEID STAAT VOOROP!

De combinatie van afdalingen in poedersneeuw met buitengewone berglandschappen geven je dat gevoel van vrijheid dat zo gewaardeerd wordt door echte avonturiers. Toch mag je dit essentiële aspect niet uit het oog verliezen: je veiligheid buiten de piste.

number_1

MAT​ERIAAL​​​​​​

ONMISBARE VEILIGHEIDSUITRUSTIN

Veiligheid begint bij je ski's of snowboard: die moeten breed genoeg zijn en een gebogen voorkant of "rocker" hebben. Zo glijd je vlotjes door de poedersneeuw en word je minder snel moe. Plezier verzekerd, en je hebt minder kans op blessures als gevolg van vermoeidheid.

Wie zich buiten de piste waagt, heeft ook een veiligheidsuitrusting nodig:

OM AAN TE DOEN

Een helm, als enige bescherming tussen je hoofd en de rotsen die verstopt zitten onder sneeuw...

***

Een aangepaste outfit(hoge broek of een skibroek bijvoorbeeld) die de sneeuw buiten hout

***

Een rugzak

IN JE RUGZAK

Een lawinepieper (of detector voor lawineslachtoffers) die golven uitzendt en ontvangt waardoor je gevonden kan worden in de sneeuw

***

Een schop en een sonde waarmee je gevonden kan worden als je in een lawine terechtkomt, eventueel uitgerust met abs (air bag system). Daarmee kan je ballonnen opblazen die je aan de oppervlakte houden in geval van een lawine.

TIPS VAN WED'ZE

Vergeet geen EHBO-set mee te nemen!

Buiten de pistes kan een goede EHBO-set je dag redden, zonder veel plaats in te nemen. Naast de gebruikelijke hulpmiddelen voor kleine verwondingen, zijn een reddingsdeken, een aansteker, een multifunctioneel mes en energierepen altijd nuttig!

ski_freeride_bergen_wedze
number_2

VOOR JE VERTREK

In de bergen, en zeker buiten de piste, zijn de weersomstandigheden bepalend. Informeer daarom vóór je vertrekt goed naar het weer en het lawinegevaar.

Wind, sneeuwval en temperatuurschommelingen kunnen het ontstaan van lawines beïnvloeden.

De risico's, gerangschikt op een schaal van 1 (laag) tot 5 (heel hoog), zijn de volgende:

RISICO 1: LAAG

De sneeuwlaag is stabiel. Er kunnen sneeuwverschuivingen ontstaan, maar er is weinig lawinegevaar, enkel op een paar extreem steile hellingen.

RISICO 2: BEPERKT

De sneeuwlaag is stabiel, er is enkel lawinegevaar op steile hellingen. Lawines zijn mogelijk, maar alleen bij sterke verschuivingen.

RISICO 3: AANZIENLIJK

De sneeuw is gemiddeld tot weinig stabiel op heel wat steile hellingen. Door kleine verschuivingen kunnen er (soms zelfs spontaan) lawines ontstaan.

RISICO 4: HOOG

De sneeuw is gemiddeld tot weinig stabiel op heel wat steile hellingen. Door kleine verschuivingen kunnen er (soms zelfs spontaan) lawines ontstaan.

RISICO 5: ZEER HOOG

Het sneeuwtapijt is weinig stabiel op de meeste hellingen. Op verschillende plaatsen kunnen spontaan gemiddelde en zelfs grote lawines ontstaan.

number_3

HOE PAK IK HET AAN

ski_freeride_montagne_wedze

- Je route: kies een route die past bij jouw niveau en fysieke conditie.

- Vertrek niet alleen: de eerste keer buiten de piste of een nieuwe helling? Zoek goed gezelschap, zo ben je zeker dat het een mooie dag wordt. Een gids of een ervaren monitor, jij kiest!

- Laat sporen achter: vertel aan een baanverzorger welke route je neemt en hoe laat je denkt terug te zijn als je vertrekt vanuit een skigebied, en informeer je ineens over de sneeuwcondities van die dag.

- Neem je verantwoordelijkheid: ga niet alleen terug naar een plek waar je bent geweest met een professional. De omstandigheden kunnen veranderen en je kent het terrein niet op je duimpje na één trip.

- Informeer je: weerbericht, stabiliteit van de sneeuwlaag... alles is belangrijk!

Uitrusting, waakzaamheid en voorbereiding zijn als de drie musketiers voor een prachtige dag off-piste: onafscheidelijk! Nu je dat weet, ben je helemaal klaar om te gaan freeriden. Een nieuwe wereld wacht op jou!

NAAR BOVEN