RUNNING WITH A VIEW

Klaar voor een jogging? Geniet tijdens het lopen van mooie natuur, frisse lucht, charmante vijvers of machtige bomen. En voor je het weet, ben je al een kwartier langer aan het joggen dan gepland. De schuldige? Dat is de rustgevende omgeving waarin je loopt. Want kies je voor een mooi kader voor je tochtje, dan gaat het lopen vanzelf! Ontdek hier enkele van de mooiste joggingroutes. En lopen maar!

LOOP JE MEE?

MECHELEN

Het parcours is een lus van 7 km. De eerste halve kilometer loopt langs de autosnelweg, maar de overige 6,5 km loop je langs weiden met paarden, en op de dijk in de natuur. Aan te raden omdat het er zeer rustig is. Er rijden nauwelijks auto’s en langs de dijk heb je een mooi zicht op het meer aan de ene kant en de Nete en Dijle aan de andere. Parkeren kan je recht tegenover restaurant Capriani. Vanaf daar kan je direct beginnen aan je route.

LOMMELSE SAHARA

De Lommelse Sahara is een natuurgebied met een oppervlakte van 193 ha. Het is echt genieten op dit stukje ongerepte natuur. Lopen doe je in een lus die je zo groot maakt als je wilt, en dat kan variëren van 6 tot 12 km. Het landschap is geweldig. Je waant je als het ware niet in België, maar daar ben je wel degelijk! De combinatie van dennenbomen en zand heeft iets speciaals. Het voelt alsof je alleen op de wereld bent, want veel mensen kom je niet tegen. Parkeren doe je best aan het cultureel centrum. Van daaruit heb je onmiddellijke toegang tot de Sahara.

HET VINNE IN ZOUTLEEUW

Het Vinne is een natuurgebied waar je lusjes kan lopen van 6 km. Je loopt er rond het grootste natuurlijke meer van Vlaanderen, wat zich in een laagte in het beekdal van de Kleine Gete bevindt. Het staat bekend om de uitgebreide variëteit aan vogels, die je aanmoedigen op je looptocht. Naast de vogels dien je echter ook de vele wandelaars te respecteren die zich net als jij op dit mooie pad begeven. Het vertrekpunt van de route bevindt zich aan Bistro Het Vinne. Hier kan je dus ook parkeren.

LIER

In de stad van de Pallieters is er een looptocht dwars door het natuurgebied Anderstad. Deze route bedraagt 8 km. Het natuurgebied bestaat uit voormalige vloeibeemden, die nu grotendeels onder water staan. Daarnaast is het net als het Vinne een waar vogelparadijs. Je vindt er (als je nog een tweede adem moest hebben) onder meer de blauwborst, rietgors, torenvalk, en nog meer dan 200 andere vogelsoorten. Parkeren doe je op parking De Mol, op de Aarschotsesteenweg.
Dit is ook meteen de start en het einde van de route.

ZONIËNWOUD

Je hebt de keuze uit twee routes, groen (6 km) en blauw (11,7 km). De route is voor 99% onverhard. Je loopt langs smalle padjes doorheen het prachtige woud. Verkijk je er echter niet op, want het parcours is sterk golvend, met enkele pittige hellingen als uitsmijter. De route start en eindigt aan het Bosmuseum. Daar laat je dus ook best je auto of fiets achter. www.natuurenbos.be/natuurlopen

NAAR BOVEN