"LANGS DE KRONKELENDE WEGEN IN HET LAND VAN DUIZEND HEUVELS..."     MAXENCE BRODDELEZ

Maxence Broddelez is communicatieverantwoordelijke hiking. Zijn passie? Nieuwe bestemmingen ontdekken. Hij trekt er maar wat graag op uit voor alweer een nieuw avontuur, met of zonder rugzak! Al sinds 2010 valt hij in het mythische land van duizend heuvels van de ene verbazing in de andere.

duizend-heuvels-rwanda

VANWAAR RWANDA?

"Nieuwe bestemmingen ontdekken is mijn passie. Maar in Rwanda ben ik echt mijn hart verloren. En altijd ben ik zo blij als een kind wanneer ik er opnieuw naartoe mag. Ik heb intussen zowat het hele land verkend, ook de meer afgelegen streken die je vaak alleen te voet of met de motor kunt bereiken.

Rwanda is adembenemend mooi, met zijn vulkanen in het noorden, zijn meer in het westen, zijn tropisch regenwoud in het zuiden, zijn immense vlakte in het oosten en zijn duizend heuvels - als het er niet meer zijn. Dit kleine land, dat qua oppervlakte en bevolkingsaantal vergelijkbaar is met België, ligt in het hart van Midden-Afrika en herbergt een enorme verscheidenheid aan landschappen waar het goed hiken is. Er is voor ieder wat wils! "

HOE VERPLAATS JE JE DAAR?

"Rondreizen gaat heel makkelijk met de bus, minibus, op de motor of met de fiets, al kan zo'n reis wel lang duren. Je kunt niet meer dan 100 km met hetzelfde vervoermiddel afleggen. Hoewel er enkele nationale wegen zijn tussen de grote steden en trekpleisters, zijn de meeste wegen er onverhard. Je mag dus niet bang zijn van wat stof, als je met de motor reist ;)"

motor-belevenis
OP DE MOTOR

"Op de motor het land verkennen, da's pas een belevenis! Ze zijn overal te bespeuren - je denkt er nog maar aan of er staat er al één voor je. Zelfs in afgelegen dorpen, echt gek. Het is een fijne manier om korte afstanden af te leggen, maar ook om sommige streken, diep landinwaarts, te bereiken. Rijden met de motor is niet echt comfortabel op zandwegen, maar je geraakt wel overal. Het is iets duurder dan de bus nemen, maar het is aangenaam om zo de laatste kilometers naar je bestemming te rijden. 's Nachts rijden doe je echter beter niet: de zichtbaarheid is minder en er rijden ook dronken chauffeurs rond. En in Kigali is het gewoon te druk, een ongeluk is gauw gebeurd."

bus-rwanda
MET DE BUS

"Alle bussen vertrekken vanuit het busstation van Nyabugogo, in Kigali. Van daaruit kun je het hele land verkennen. Een tiental busmaatschappijen brengen je waar je moet zijn. Je koopt gewoon een ticket aan het loket en stapt de bus op. Echt heel makkelijk om zo te reizen! Je moet wel overal cash betalen en er zijn weinig banken buiten Kigali, dus neem voldoende geld mee. Met de bus reizen is trouwens helemaal niet duur. "

nyungwe-national-park

WAAR KUN JE HIKEN?

"Momenteel heeft Rwanda maar één echt parcours (voor hiking of mountainbike). Het Congo Nile Trail is 227 km lang en loopt langs het meer van Kivu. En dan is er ook nog het tropische regenwoud van Nyungwe, waar één wandeling al gauw enkele dagen duurt. Die brengt je tot diep in het woud, naar de verste bron van de Nijl!

Daarnaast kun je heel mooi wandelen in het noorden, in de vulkaanstreek. Je kunt er ook onder de vulkanen door wandelen, in grotten ontstaan uit lavastromen. Wil je het wat avontuurlijker, dan wandel je gewoon op en over de heuvels. Maar vergeet niet je kompas mee te nemen, want anders raak je gegarandeerd de weg kwijt! "

WAAR LOGEER JE?

"In de buurt van de centra en trekpleisters vind je heel wat hotelletjes en slaapplaatsen. Die zijn doorgaans niet duur, maar je reserveert wel best ter plaatse.Via websites betaal je immers al gauw het dubbele! Vergeet ook geen muggennet mee te nemen, want hoewel de meeste hotels er op elke kamer wel één hebben, is dat niet overal zo. Bij de eigenaar zelf slapen is misschien niet ideaal, maar het gebeurt wel."

gamba-visser-meer-kivu

WAT KUN JE ER NOG DOEN?

"Als je graag nog iets anders doet behalve hiken, dan heb je verschillende opties.

• In de streek van Kibuye en het meer van Kivu kun je de boot nemen om de eilanden te ontdekken, te zwemmen in de open zee, maar ook om gambavissers te ontmoeten!
• In het noorden kun je berggorilla's gaan observeren, een beschermde diersoort die met uitsterven bedreigd is. De toegang is er evenwel strikt gereguleerd - en terecht.
• Zin om op safari te gaan? Wanneer je het nationale park van Akagera met de auto doorkruist, kom je onderweg gegarandeerd de mythische dieren van de savanne tegen. Gek van vogels? In deze streek leven meer dan 500 verschillende soorten.
• In de musea tussen Butare en Kigali duik je de Rwandese geschiedenis en cultuur in. Op je reizen kom je onderweg regelmatig een gedenkteken tegen, dat herinnert aan de genocide van 1994."

max-jabiro-rwanda

"Voor wie Midden-Afrika wil verkennen, is Rwanda een mooie eerste ervaring. Het is een stabiel en veilig land, waar je unieke reiservaring kunt opdoen. Achter elke heuvel zit er weer een andere verstopt, je krijgt er maar niet genoeg van. De bevolking is er gastvrij en met eindeloos veel mogelijkheden om te hiken en nieuwe dingen te beleven is dit land een echte parel!

En als je één lokale specialiteit wilt proeven, en je durft het aan, probeer dan zeker een geitbrochette. Die smaakt eigenlijk een beetje zoals onze frikadel. Lekker, dat wel, maar je weet nooit hoe het precies gemaakt is en wat je precies aan het eten bent. "

decathlon-ambassador-logo

MAXENCE BRODDELEZ

 

Ambassadeur Decathlon België

Fervent hiker en reisavonturier

NAAR BOVEN