SOS! MIJN PAARD IS BANG VAN EEN SPRAY! 

Je moet weten dat, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, een paard geen hele taaie huid heeft. Zijn huid is zelfs gevoeliger dan die van een mens. Dit advies is een combinatie van een aantal basisbeginselen. Om je het hoe uit te leggen (hoe laat je een paard wennen aan spray), moet ik eerst uitleggen waarom de spray hem schrik kan aanjagen.

number_1

UITLEG

De huid van een paard is dikker (maar nog geen millimeter), en zijn opperhuid is dunner, wat betekent dat er bij een paard minder cellen tussen het gevoel en de zenuwuiteinden instaan. Hij voelt hierdoor dus meer dan een mens. Dit kan je al helpen begrijpen waarom een spray voor hem soms zo onaangenaam is. Daar komt dan ook nog een onbekend geluid en een vaak onnatuurlijke geur bij! Een paard begrijpt dus niet waarom we hem "straffen", al is voor ons de reden nog zo duidelijk. Als de verzorger dan ook nog eens wantrouwig, angstig of onzeker over de reactie van het paard is, draagt dat niet bepaald bij aan de ontspanning en het vertrouwen van het dier.

 

Je moet je paard er dus aan helpen wennen!

 

NB: ik gebruik liever het woord "laten wennen aan" dan "desensibiliseren", want het is heel belangrijk dat je paard nog alert blijft en let op wat je van hem vraagt.

- "DESENSIBILISEREN" : ongevoelig maken. dat wil zeggen dat een paard dat gedesensibiliseerd is voor de zweep, bijvoorbeeld, er geen schrik meer van heeft en het gebruik ervan dus geen effect meer heeft.

- "LATEN WENNEN AAN" of "VERTROUWD MAKEN MET" : dit is een vorm van training en acceptatie, die bestaat uit het langzaam maar zeker verminderen van de intensiteit of de frequentie van een reactie op het herhaald of langdurig voorkomen van de stimulus die de reactie losmaakt. het paard blijft dus gevoelig aan de zweep, maar tolereert zijn aanwezigheid.v

 

Nicolas Blondeau, de bekende etholoog bij wie ik mijn stage heb gedaan, weigerde het woord "desensibilisatie" te gebruiken. "Wij willen altijd dat het paard gevoelig blijft aan natuurlijke of kunstmatige hulpmiddelen."

number_2

HOE DOE JE DAT?

“Calme, en avant et droit” (Rustig, voorwaarts en recht) - Generaal L'Hotte

Dit citaat slaat niet enkel op het paard. Het is zeker ook nuttig voor de ruiter. Zoals hierboven uitgelegd moet ons paard onze verzorging verduren - ja, "verduren" - en is het dus absoluut noodzakelijk dat we hem nergens toe dwingen, maar hem iets aanbieden, uitleggen, laten begrijpen wat we gaan doen zodat hij kan accepteren. Als deze stappen niet worden gerespecteerd begint het "gevecht" elke keer dat je de spray wilt aanbrengen opnieuw.

 

Allereerst wil ik je aanraden om je paard niet vast te leggen. acceptatie komt niet onder dwang!

 

1. Je hebt dus een lange longe nodig, zodat je paard waar nodig in eerste instantie wat afstand kan nemen. Doe dit alleen op een rustige en kleine plaats, zoals een grote box of een kleine manege. Je paard zal al genoeg dingen hebben om zich op te concentreren. Als je paard wat afstand wil nemen, laat hem dan doen, kom bij hem terug en stel hem gerust. Deze oefening zal jouw geduld en zijn vertrouwen op de proef stellen.

2. Toon hem het "kwaadaardige voorwerp": de spray 

3. Laat hem eraan ruiken. Zet een stap terug en begin opnieuw. (je kunt als hij zeer terughoudend is beginnen met een spray met enkel water).

4. Streel hem en stel hem met je stem gerust. als je paard ongedurig wordt van deze stap, ga dan niet door, maar herhaal deze stap tot je paard er volledig rustig onder blijft.

5. Spray één keer in de richting van de grond, zonder je paard aan te raken en op een afstand, zodat hij kan zien en horen wat je doet, eerst rustig, dan steeds energieker. Soms is het nodig om het voorwerp opnieuw aan je paard te tonen en hem eraan te laten ruiken.

6. Pak de spray goed vast, en plaats hem tegen de hals. Wrijf met het voorwerp over je paard, en stel hem gerust. Ga niet voor je paard staan, daar zal hij onrustig van worden (dat maakt het voor hem moeilijker om te vluchten; wij willen hem de ruimte geven om te vluchten als hij er echt niet meer tegen kan).

7. Als alles goed gaat kan je proberen de spray direct op de huid te gebruiken.

Met jonge paarden en paarden die al getraumatiseerd zijn door een spray, kan deze techniek meerdere dagen in beslag nemen, maar de tijd die je besteedt aan het gewennen van je paard win je terug in je toekomstige dagelijkse omgang en je paard zal iets hebben geleerd.

 

Voor paarden die te bang zijn voor deze oefening, blijft er maar een oplossing over: een handdoek en de spray!

1. Doe een beetje van de spray op een handdoek nadat je hem aan je paard hebt voorgesteld ( “Bijoux, handdoek!” “Handdoek, Bijoux.”) en wrijf de spray zo over zijn lichaam.

2. Ik gebruik een spray voor de gemakkelijk te bereiken en minder gevoelige plaatsen, zoals de hals, de croupe en de bovenkant van de rug. Voor de rest van het lichaam gebruik ik zelfs voor paarden die aan de spray gewend zijn de handdoek, om verschillende redenen: in de eerste plaats zodat de spray niet in de ogen, wondjes, of neusgaten komt. En in de tweede plaats uit respect voor mijn paarden op de gevoelige delen (buik, flank, boeg...) en omdat ze al zoveel andere dingen van ons aanvaarden (werk, andere verzorging).

 

>> Nog een laatste tip:  hoe natuurlijker het product, hoe gemakkelijker je paard het zal accepteren (citronella, essentiële oliën) en hoe beter voor zijn huid!

 

NAAR BOVEN