SPORT OP VOORSCHRIFT

Het geldt misschien niet voor jou, maar ik ben er zeker van dat we allemaal iemand kennen in onze omgeving voor wie dit nuttig kan zijn. Want ook dat is sport!

number_1

DOOR WIE?

Sinds 1 maart 2017 kan je huisarts fysieke activiteit voorschrijven. Net zoals je arts medicijnen of kinesitherapie kan voorschrijven, kan hij je ook fysieke activiteit opleggen.

Met dit voorschrift wordt je, net als bij fysiotherapie, doorverwezen naar een gezondheidsprofessional die sportactiviteiten organiseert.
Er zijn drie types zorgverleners op dit vlak:
1) Coaches voor aangepaste lichaamsbeweging
2) Paramedische zorgverleners (ergotherapeut, kinesist, ...)
3) Personen erkend door de sportfederatie van de activiteit die je gaat doen.

number_2

VOOR WIE?

Deze voorschriften zijn gericht aan personen die lijden aan een chronische aandoening.
Er zijn dertig zulke aandoeningen en ze hebben allemaal een specifieke behandeling nodig met langdurige opvolging. Door aan fysieke activiteit te doen, kunnen deze patiënten hun gezondheid verbeteren, nu en in de toekomst. Enkele voorbeelden van chronische aandoeningen zijn de twee types diabetes, hartziekten, kanker, persoonlijkheidsstoornissen, Alzheimer, Parkinson ...

number_3

TERUGBETALING?

Sporten op voorschrift staat nog in zijn kinderschoenen en momenteel heeft de overheid of de sociale zekerheid geen terugbetalingsregeling zoals voor "gewone" medicatie. Daarentegen zijn er wel steeds meer verzekeringen of ziekenfondsen die sportlessen gedeeltelijk of volledig, op jaarbasis bijvoorbeeld, terugbetalen.
Er zijn ook verschillende regionale instanties die financiële steun bieden aan hun inwoners.
Aarzel niet om dit na te vragen of jouw verzekering of ziekenfonds te contacteren.

Tot slot is het allerbelangrijkste dat een patiënt met een voorschrift een fysieke activiteit doet die geschikt is voor hem, zijn vaardigheden, beschikbare tijd en vooral dat het hem bevalt.
Het is de bedoeling dat hij op termijn deze sport zo lang mogelijk zelf beoefent, maar steeds met begeleiding.

FYSIEKE ACTIVITEIT OP JOUW MAAT, VOLGENS JOUW VAARDIGHEDEN EN, HET VOORNAAMSTE, DIE JE GRAAG DOET, DAT KAN ALLEEN MAAR GOED DOEN! MAAR DAT WIST JE NATUURLIJK AL :)

decathlon coach

Zegt het je wel iets, een personal trainer? Download gratis de Decathlon Coach-app. De app begeleidt je tijdens je wandelsessies of bij het lopen en stelt gepersonaliseerde trainingen voor.

NAAR BOVEN