SPORTEN ALS HET KOUD IS

   

De winter komt eraan en de thermometers geven temperaturen aan die sommige sportievelingen beginnen te ontmoedigen. Maar moet je daarom je favoriete activiteit staken? Het is aangeraden om steeds te blijven sporten, aangezien je lichaam zich aan de koude kan aanpassen.

number 1

ALS HET KOUD IS, MOET JE VOORAL ZORGEN DAT:

- je niet afkoelt;

- je niet te veel vocht verliest;

- je genoeg energie opneemt om je lichaam in zijn behoeften te voorzien.

number 2

SPORT & KOUDE: MOET JE JE WARMER AANKLEDEN IN DE WINTER?

Om je te beschermen tegen de koude moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je voldoende warme kleding draagt en dat je lichaamsuiteinden beschermd zijn, want daar voel je de winterkoude het eerst.

De koude bereikt immers eerst je lichaamsuiteinden. Dit heeft als gevolg dat de bloedsomloop in deze zones vertraagt. Je kunt je vingers en tenen beschermen tegen de koude met voet- of handwarmers.

number 3

SPORT & KOUDE: MOET JE MEER DRINKEN IN DE WINTER?

Ook in de winter moet je drinken! Als het koud is, hebben we minder de neiging om te drinken. Daar ligt nu net de valkuil! Toch transpireren we in de winter evenveel als in de zomer. Bovendien is koude lucht droger dan warme lucht, waardoor je meer vocht verliest ter hoogte van je luchtwegen. In dit soort weer verlies je al snel je reflex om regelmatig te drinken tijdens het sporten. Om uitdroging te vermijden, drink je best om de 10 minuten ongeveer wat sportdrank.

Opgelet, als je in een sporthal sport, denk er dan aan dat deze vaak te veel verwarmd worden, waardoor je nog sneller uitdroogt.

number4

SPORT & KOUDE: MOET JE VETTER ETEN IN DE WINTER? 

"De meest geschikte voedingsmiddelen om te sporten in de winter zijn deze die ervoor zorgen dat je spieren kunnen werken. We hebben het dan over voedingswaren op basis van koolhydraten. Als sporter heb je geen vetlaag nodig als je goed bent aangekleed, voldoende eet en in beweging blijft", zegt Denis Riche, Frans specialist micronutritie. Je moet in je energiebehoeften voorzien, dit wil zeggen dat je de hoeveelheid energie moet innemen die noodzakelijk is voor je energieverbruik. Hiervoor moet je meer koolhydraten innemen en tegelijkertijd je inname van vetten beperken.

Marie Fauchille Aptonia

Marie Fauchille

"Diëtiste-Voedingsdeskundige, fervent multisportraidster en roeister"
NAAR BOVEN