SUPPEN MET JE KINDEREN

Kijken je kinderen aan de kant een beetje jaloers toe wanneer jij aan het peddelen bent?Misschien is het tijd om hen kennis te laten maken met stand-up paddle. Maar vanaf welke leeftijd kun je je kinderen leren suppen?Met welke uitrusting? Waar? Waar moet je rekening mee houden (wind, golfslag, ...)? Itiwit beantwoordt al je vragen over hoe kinderen te leren suppen.

paddle

#1 HOE JE KIND BEGELEIDEN OP ZIJN EERSTE SUP-TOCHTJES?

Je weet het: elke SUP-initiatie begint bij een goede voorbereiding, zeker met kinderen erbij. Je kleine leerling moet kunnen zwemmen en een goede lichaamscoördinatie hebben (5 jaar), een zwemvest dragen en beschermd zijn tegen de zon (zonnebril, hoedje, zelfs een uv-werend T-shirt).

Als je een groot board hebt (meer dan 12 voet of 3,5 meter lang), kan je best je kind (zolang het klein is) op je SUP laten zitten terwijl jij aan het peddelen bent. Zo laat je je kind wennen aan de bewegingen op het water en kan het daarna proberen om naast jou rechtop te staan op je board.

Maar hoe geraak je met 2 rechtop op een supboard? Vraag je kind om naar het midden van het board op te schuiven om het niet uit evenwicht te brengen. Daarna kan je kind indien nodig tegen je knieën leunen om recht te komen.

paddle

#2 WAAR KUN JE JE KIND BEST LEREN SUPPEN?

Voor kinderen en volwassenen is de plaats waar je gaat leren suppen cruciaal.

Kies een rustige plek, zonder deining, en zonder stroming. Denk aan meren en vijvers waar het water niet te koud is, en waar het via het zand- of kiezelstrand vaak gemakkelijker is om in het water te gaan.

Ga je toch naar zee, kies dan een plek uit met weinig deining en zeker zonder sterke stroming.

Hou ook zeker rekening met de weersomstandigheden: stel het SUP-tochtje met je kind uit als het koud is of erg waait of regent. Anders kan de motivatie van je spruit sterk afnemen, nog voor hij een voet in het water heeft gezet! 

Het advies van Itiwit: wees voldoende kritisch voor je eigen oordeel over de moeilijkheidsgraad van een SUP-spot! Als ervaren beoefenaar kan een spot je makkelijk lijken. Maar een beginner, en zeker een kind, kan diezelfde spot behoorlijk lastig vinden.

paddle

#3 WELK MATERIAAL HEB JE NODIG OM KINDEREN TE LEREN SUPPEN?

Vooraleer in het water te gaan, kun je je kind nog wat uitleg geven over de omgeving en de principes van stand-up paddle. 

Wordt het ongeduldig? Dan is het tijd voor zijn eerste slagen met de peddel! Kies voor hem een stabiel en dus een breed supboard voor beginners, maar niet te lang of te zwaar want dan heeft je kind het moeilijk om het te dragen op de oever en om ermee te manoeuvreren op het water. Daarom is een opblaasbaar supboard heel geschikt! 

Ook de peddel moet aangepast zijn aan de lengte van je kind. Geef hem niet jouw peddel omdat "die goed genoeg is om het te leren": ook al wordt hij maar een keer gebruikt, de peddel van je kind moet aangepast zijn zodat hij efficiënte bewegingen kan maken zonder risico op een verwonding. Kies dus een verstelbare peddel. Je kunt trouwens ook SUP-materiaal voor kinderen lenen of huren. 

Laat je kind oefenen daar waar jij de bodem onder je voeten nog voelt, en blijf in zijn buurt om hem vertrouwen en tips te geven. En denk maar al aan al die suptochtjes die jullie samen gaan maken!

ONTDEK ANDERE TIPS OVER STAND UP PADDLE

Tips
SUP yoga by Decathlon
Wat is er zo leuk aan SUP-yoga? Het is even belonend voor beginners als voor gevorderden. Complexe poses uitvoeren en tegelijk je evenwicht bewaren op zo’n deinende SUP, het zet je hele lichaam aan het werk. Een full body workout dus!
Tips
Ga je voor het eerst suppen? Met het merk ITIWIT kun je het water op wanneer je daar zin in hebt. Wij bieden een enorme waaier aan stand-up paddle boards (supboards).
Tips
Na een winterslaapje begint het zo stilaan te kriebelen om weer het water op te gaan? Ontdek onze checklist en tips om in ideale omstandigheden weer te beginnen suppen!
NAAR BOVEN