Olaian Logo blanc

SURFEN MET JE KIND : ELKE LEEFTIJD HEEFT ZIJN EIGEN PLEZIERTJES !

Natuurlijk is het uitkijken om samen met je kind tot aan de line-up te peddelen en hem het plezier van golven pakken aan te leren. Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam, zijn plank en hem leert respect te hebben voor de natuur. Eenmaal dat zij/hij wat techniek onder de knie krijgt, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

OP WELKE LEEFTIJD KUNT JE JE KIND LATEN KENNISMAKEN MET HET SURFEN ?

Je wacht best tot je kind kan zwemmen, m.a.w. tot zij of hij 6 - 7 jaar oud is. Daarnaast is de gouden regel dat je je kind op zijn eigen ritme met surfen leert starten, want het risico is er altijd dat ze het surfen gaan associëren met een mindere ervaring en dan dat ze de volgende keer weigeren nog een voet in het water te zetten ... 

Om deze situatie te vermijden en te hopen dat je kind op een dag naast je in de line-up ligt, is het het beste om haar/hem geleidelijk voor te bereiden... en dit van jongs af aan!

HOE LEER JE JE KIND SURFEN, STAP VOOR STAP ... EN LEREN GENIETEN VAN HET GLIJDEN OP EEN GOLF 

Houd jij ook van de sfeer op de surfspots aan zee en op strand ? Neem je kind mee zodat het deze wondere wereld op zijn eigen tempo kan ontdekken.

Er is hierbj wel alvast één must: een totale bescherming tegen de zon en schadelijke UV-stralen!

number1

MAAK JE KIND VERTROUWD MET DE ZEE

Om je kansen op succes te maximaliseren, laat je je kind beste vroeg genoeg kennismaken met de zee, zodat zij / hij zich op zijn gemak voelt in het water en in de golven:

Olaian Surf Baby 1 tot 3 jaar

BABY (1 TOT 3 JAAR)

De zee temmen 

De eerste stap is om je kind mee te nemen naar het strand. En eens je er bent, begin je met de vijf zintuigen te prikkelen van je kind zodat het de natuurelementen leert voelen: om hem of haar te leren de elementen te voelen: stap in het zand, luister naar het geluid van de golven, adem de zilte zeelucht in en voel de wind, kijk naar de surfers, laat ze het water aanraken en zelfs proeven. Dit is een uitstekende sensorische stimulatie en zal je kind vertrouwd maken met de elementen die het later zal tegenkomen en wat een echte aanwinst is om verder te leren surfen.

Vertrouwd worden met het board 

Instinctief bootsen kinderen graag volwassenen na. Dit is de manier waarop ze dingen leren. Op deze leeftijd zijn kinderen nog jaren verwijderd van het leren surfen op een surfboard, maar dat betekent niet dat ze er al niet mee in aanraking kunnen/mogen komen tijdens hun spel. Laat je kind spelen met je board, en laat je surfplank dan gewoon op de grond liggen zodat je peuter het kan aanraken, er op kan zitten, er op handen en voeten kan op kruipen, en het zich eigen kan maken. Hierdoor zal het zich later meer op zijn gemak voelen op het water, omdat het het board zal associëren met iets leuks.

Beschermen tegen de zon

Of je kind nu gaat pootje baden in zee of op het strand speelt, vergeet het nooit goed in te smeren met zonnecrème. Bedek het van kop tot teen, zelfs al is het heel warm.
Onbeschermde blootstelling aan de zon kan negatieve gevolgen hebben op latere leeftijd. Voorkomen is beter dan genezen!

DE MUST HAVES OM JE BABY TE BESCHERMEN TEGEN DE ZON

Stel je baby en kind nooit voor hun derde levensjaar bloot aan direct zonlicht zonder UV-beschermende kleding. Of ze nu in het water waden of in het zand spelen, het is essentieel om je baby te beschermen tegen de zon (onbeschermde blootstelling kan ernstige gevolgen hebben als ze volwassen zijn). Ook al is de warmte soms drukkend, bedek ze toch altijd van top tot teen:

Olaian Surf Discovery Bodyboard

PEUTER (3 TOT 6 JAAR)

Je moet eerst kunnen lopen voor je kunt surfen

Zelfs voor je je kind laat pootjebaden in het water, kun je al met je kind spelen en "de golven achterna zitten": ren samen naar het water dat zich terugtrekt, draai je dan om en ren zo snel mogelijk terug naar het droge zand voordat de volgende golf jullie inhaalt. Plezier gegarandeerd en een goede manier om kennis te maken met de getijdenbeweging.

Je moet eerst kunnen zwemmen voor je kunt surfen

Neem alle tijd die nodig is om je kind te leren zwemmen, in en onder water. Hoe meer het zich op zijn gemak voelt, hoe beter het de golven zal begrijpen en hoe sneller het vooruitgang zal boeken bij het surfen.

Je kind voor het eerst op een surfplank zetten

Trek erop uit op een dag dat de surfomstandigheden erg klein zijn en pak je grootste longboard of mini malibu. Doe je kind een zwemvest aan, leg het op de voorkant van je bord en surf met haar / hem tot op het zand. Er is niets om je zorgen over te maken: je kind zal zo gefocust zijn op het gevoel van snelheid op het water dat het niet van je surfplank zal vallen.

number2

SURFEN OP HET SCHUIM DICHT BIJ HET STRAND

De golven die op het zand rollen zijn ideaal om uw kind in alle veiligheid te laten kennismaken met het surfen!

We zijn allemaal begonnen door te trachten te surfen op het schuim, dicht bij het strand. Kinderen zien een bodyboard als een nieuw stuk speelgoed, dus laat ze hun bodyboard in de winkel of online kiezen om nadien het meeglijden met het schuim hun eigen te maken. 

Let wel, kies een bodyboard dat speciaal ontworpen is voor kinderen:

Olaian Poncho Surf

KIND (6 TOT 12 JAAR)

Waar en wanneer kan je beginnen met surfen? Wat is het beste seizoen om je kind te laten kennismaken met surfen?

Vermijd het om je kind mee te nemen naar een superdrukke surfspot, zodat het zich op zijn gemak voelt voor zijn allereerste "surf moves". Het midden van de zomer is natuurlijk een ideaal moment om te starten, maar het beste tijdstip kan variëren van juni tot september. Alles hangt af van de watertemperatuur en de geografische ligging.

Bescherm je kind tegen de kou

Ook al lijkt het snikheet te zijn, toch is het aan te raden dat je kind een neopreen wetsuit draagt om zich te amuseren in kouder water (< 17 °C). Vergeet ook niet dat kinderen het veel sneller koud krijgen dan volwassenen, en niets geeft je zo’n groot schuldgevoel als je kind te zien klappertanden van de kou. Loop samen een eindje op het strand of doe wat opwarmingsspelletjes voor jullie samen het water in gaan. Doe hen ook onmiddelijk een surf poncho aan zodra ze uit het water komen.

Vraag een vriendje of vriendinnetje mee

Omdat je kind zich met twee moediger zal voelen dan alleen om de zee te verkennen, te surfen op kleine golfjes of naar de line-up te peddelen, kun je voorstellen om een vriendje of vriendinnetje mee te nemen naar het strand. Bovendien zul je zo ook geruster zijn.

Olaian Wetsuit Shorty kinderen
number3

KIES ZORGVULDIG HUN SURFMATERIAAL UIT

Het belangrijkste bij het surfen is dat je plezier hebt en dat betekent dat ook dat je de juiste uitrusting moet kiezen :

Hoe kiest je het juiste neopreen surfpak voor je kind?

Let wel, een neopreen wetsuit aangepast aan zijn maat is dikker dan het uwe.

Regel nr. 1: Ook al ben je misschien geneigd om een iets te grote wetsuit te kopen omdat je kind zo hard groeit, toch moet je altijd de maat kiezen die het beste aansluit, om te vermijden dat er te veel water in het surfpak komt.

Regel nr. 2: Kinderen hebben de neiging om sneller af te koelen, twijfel dus niet op de dikte van het neopreen: als je zelf surft met een zomerpak van 3/2 mm of 2/2 mm, kies voor je kind dan een dikkere wetsuit: 4/3 mm.

Geef de voorkeur aan een longboard of mini malibu met een soft top

De makkelijkste soort surfboarden om mee te leren surfen zijn de foam of soft top longboards en de mini malibu's, ; deze boards zijn het beste compromis om je kind snel en veilig te leren surfen. Surfplanken uit schuim hebben meer volume en een beter drijfvermogen, wat ervoor zal zorgen dat uw kind met gemak de golven kan berijden.

Hun constructie is veel flexibeler dan de traditionele surfplanken, dus als uw kind op zijn plank valt (wat onvermijdelijk is) zal het polystyreen de schok absorberen en voorkomen dat zij / hij zich bezeert. Wetende dat meer dan de helft van de surfongelukken wordt veroorzaakt door een impact met het eigen surfboard, lijkt het dus een slimme zet om voor een zachte mousse surfplank te gaan om te starten met surfen.

Afhankelijk van het gewicht en de lengte van je kind, kiest je dan best een surfboard tussen 6'0 (181 cm) en 8'0 (243 cm) om ervoor te zorgen dat je kind met gemak mee met de golven kan glijden. En vergeet hierbij niet te denken aan een surfhelm voor je kind, als ze gaan surfen te midden van vele andere surfers.

Olaian 1st wave it easy
numéro 4

HELP JE KIND OM DE GOLF TE PAKKEN

Eindelijk is het moment aangebroken waarop je hebt gewacht! Volg deze onderstaande tips om je kind te helpen bij het surfen op zijn eerste golf:

De kans is groot dat je kind nog niet genoeg kracht heeft in de armen om helemaal alleen te peddelen en een golf te pakken.

Wacht dus op een gunstig weerbericht, wanneer de golven niet erg hoog zijn. Jij kunt dan zelf in het water rechtop blijven staan en hem/haar voortduwen in de branding en helpen om recht te staan en de golf te nemen.

De techniek:

Houd het board vast bij de tail (de achterkant van het surfboard), en van zodra er een golf aankomt en net niet breekt, duw en stuur je het surfboard recht de branding in, naar het strand toe. Laat de surfplank niet los voordat deze goed wordt meegenomen door de golf, anders is het veel te onstabiel en kan je kind zijn take-off niet vervolmaken.

Olaian 1st wave party

3 TIPS OM EEN GOLF TE NEMEN

1) Als je kind klaar is om op haar of zijn plank te gaan staan, vraag ze dan om de handpalmen plat op het dek te plaatsen (niet aan de rails aan de zijkant van de surfplank). De druk van de golf en het water zal het surfboard doen omhoog gaan.

2) Zeg haar / hem dat ze de rug hol moet maken als op het punt komt de take-off te doen. Want je hebt veel meer kans om van je surfboard te vallen als je probeert je voeten te plaatsen met een bolle rug.

3) Als ze eenmaal op hun surfplank staan, zeg dan dat ze "de gorillastand" moeten aannemen; de voeten uit elkaar, met een licht gehurkt houding en dat ze dan stabiel moeten trachten te steunen op hun beide benen. Dit is echt het belangrijkste wat je ze moet proberen te leren; de echte juiste techniek zal in de loop van de tijd wel volgen.

Olaian My kid can surf

MIJN KIND HEEFT ZIJN EERSTE GOLF GESURFT!

Vraagt je kind je elke keer maar weer om terug te gaan surfen en vertelt steeds weer alle leuke details van de laatste surfsessie?

Hallelujah, dan heeft je kind ook de surfmicroben te pakken! Hier zijn nog een paar tips om hen te helpen in een mum van tijd je toekomstige surfbuddy te laten worden:

1) Surf nooit meer dan 2 uur

Surfen is een intense activiteit, zowel fysiek als mentaal. Dwing je kind nooit om in het water te blijven als zij of hij zich moe voelt, want dan kan de interesse in de sport verloren gaan. Vergeet niet om ze de basis aan te leren: surfen moet vooral leuk zijn! Probeer alsjeblieft niet om van je kind de nieuwe Kelly Slater te maken. Verheug je in plaats daarvan op hun vooruitgang, moedig hen aan als ze op een golf staan, en leer hen de waarden (zoals het ervaren van de inspanning in de zee, milieubewustheid, nederigheid, respect, ...) en vaardigheden (evenwicht, coördinatie, zelfvertrouwen, enz.) die specifiek zijn voor deze sport.

2) Help hen hun angst te overwinnen

Elk kind dat begint te surfen zal op verschillende punten in haar of zijn leercurve wel eens bang zijn. In het begin kan het het horen van het breken van de golven op het strand (beach-brake) hen wel al eens wat verrassen. Naarmate ze dan vorderen in de richting van de golven, kunnen ze uiteraard wel eens wat aarzelen om door de golf sets te gaan, of zelfs weigeren om direct golven te nemen. Dan is het enige wat je kan doen: Geduld hebben, want dit overkomt iedereen wel eens! Je taak als ouder is dan, als ze bang zijn, hen te helpen terug te komen naar het strand, hen te kalmeren en hen aan te moedigen om voor het einde van de dag weer in het water te proberen te gaan. Zodat je niet eindigt met een negatief gevoel, want hou er steeds rekening mee dat surfen vooral leuk moet zijn voor je kind.

3) Schrijf je kind in bij een surfclub

Het is onwaarschijnlijk dat je de volgende surfsessies wil missen om je kind zelf te leren surfen, en dit zeker totdat het onafhankelijk wordt en zelf de golven kan trotseren. Maar bij het surfen zijn er geen geheimen, want om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken bij het surfen moet je kind zo vaak mogelijk het water in. En dit is dan en wat surfclubs aan de kust kunnen bieden: onder begeleiding van een instructeur leert je kind dan geleidelijk aan de basis van het surfen is en dit door middel van spelletjes en in het gezelschap van andere kinderen. Dit kan er ook mede voor zorgen dat ze elke keer weer terug wil.

numéro 5

LAAT ZE EEN SURFHELM DRAGEN

Hoewel het dragen van een helm niet verplicht is, wordt het wel sterk aanbevolen om hoofd- en hersenletsel te vermijden en het hoofd te beschermen, tegen het eigen board, maar ook tegen dat van andere surfers en tegen bijvoorbeeld rotsen of de harde zeebodem. Kies een lichte helm, een compromis tussen bescherming en comfort, doeltreffend en betaalbaar. En zorg ervoor dat het de oren beschermt terwijl ze toch nog goed kunt horen.

DEZE TIPS KUNNEN VOOR JOU OOK INTERESSANT ZIJN

Tips
Foamboards for you
Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!
Tips
juist vallen
Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!
Tips
Positive effects surfing
Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.
Tips
surf_bienfaits_KimHertogs
Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!
Tips
Yoga voor surfers
Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.
Tips
Berg je materiaal goed op na een surfsessie!
Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!
Tips
Hoe leer je surfen als je pas begint?
Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.
Tips
Olaian Shortboard Expert
Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage
Tips
Hoe kies ik een surfplank voor mijn surf quiver
Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank. Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!
NAAR BOVEN