TERUG BEGINNEN SPORTEN: MAKKELIJKER DOOR SPORTIEF TE WANDELEN !

Ben je gestopt met sporten door tijdgebrek of als gevolg van een blessure? Wil je rustig aan weer beginnen sporten ? Zet je lichaam voorzichtig weer aan het werk door sportief te wandelen : iedereen kan het, je traint er je hele lichaam mee en je overbelast je gewrichten niet.

numéro 1

SPORTIEF WANDELEN IS IDEAAL OM WEER TE BEGINNEN SPORTEN

Als voorbereiding op sporten in de buitenlucht biedt sportief wandelen heel wat voordelen. Iedereen kan het en je hebt alleen een paar wandelschoenen nodig om te starten. Je wandelt waar en wanneer je wilt en bepaalt zelf hoe intensief je traint.

Daarbij loop je geen risico op blessures, zegt dokter Bacquaert, gespecialiseerd in sportgeneeskunde en sport om gezondheidsredenen. "Bij sportief wandelen worden de gewrichten nauwelijks belast omdat er altijd een voet op de grond blijft."

number_2

RUSTIG OPBOUWEN

"Opbouwen moet geleidelijk gebeuren, want in het begin ben je snel buiten adem", waarschuwt Bacquaert.

Om je lichaam te doen wennen aan de inspanning volg je best volgende stappen:

- Ga naar je huisarts en vraag of je geschikt bent om opnieuw te gaan sporten.
- Warm je lichaam op door een paar minuten rustig te wandelen.
- Forceer jezelf nooit: verhoog het tempo tot je dat van sportief wandelen bereikt hebt.
- Wandel op het einde weer een paar minuten op een rustig tempo. Adem diep in en uit en drink genoeg om spierpijn te vermijden.

Sportief wandelen
number_3

POWERWALKEN: SNEL RESULTAAT

Wees gerust: begin je rustig weer te sporten , dan merk je dat al snel aan lichaam en geest!

Volgens dokter Bacquaert lever je door 5 tot 6 km/uur te wandelen al een behoorlijke inspanning. Je voelt je beter in je vel en traint je lichaam: wandelen versterkt de spieren van je onderste ledematen, buikspieren, armspieren en wervelkolom.

Een betere conditie dus, maar sportief wandelen heeft ook een positief effect op je humeur, je zelfvertrouwen en zelfs je hart.

Door een tijdje stevig door te wandelen train je de hartspier: je ademt beter en je lichaam past zich zonder problemen aan die inspanning aan. Dat is pas motiverend!

number_4

EERST SPORTIEF WANDELEN, DAARNA LOPEN!

Sportief wandelen is een volledige duursport en is de perfecte voorbereiding als je weer wil gaan fietsen, zwemmen of lopen.

Waarom? Omdat overgewicht nefast is voor lopers! Sportief wandelen in combinatie met aangepaste voeding helpt je om wat extra kilo's te verliezen, zodat je gewrichten niet te zwaar belast worden als je terug begint te lopen.

Een laatste tip voor je op pad vertrekt? "Stop als je pijn of krampen hebt of als je moe bent", zegt dokter Bacquaert. "Adem goed in en uit en drink genoeg water om je te hydrateren."

decathlon coach

Zegt het je wel iets, een personal trainer? Download gratis de Decathlon Coach-app. Hij begeleidt je op je loop- of wandelsessies en biedt trainingen op maat aan.

NAAR BOVEN