TIPS VOOR HET DAGELIJKS ONDERHOUD VAN JE FIETS

Als je (bijna) dagelijks je fiets gebruikt, is het nuttig om hem regelmatig te onderhouden zodat je er langer plezier aan beleeft.

Door je tweewieler goed te verzorgen, vermijd je bovendien dat je hem al te vaak moet laten herstellen en geniet je vooral van optimaal rijcomfort…

Hier volgt een korte checklist voor het onderhoud dat je Elops-fiets verdient.

number_1

EEN KEER PER WEEK: BANDEN NAKIJKEN

Als je je citybike elke dag gebruikt, moet je de staat van de banden wekelijks controleren en moet je de banden indien nodig elke maand bijpompen.

Voor je Elops-fiets is de ideale bandendruk 3,5 bar. Als je een voetpomp met manometer hebt, kan je de druk heel eenvoudig aflezen. Anders kan je die heel eenvoudig testen door met je hand op de band te duwen: de band moet hard zijn maar je moet hem nog een klein beetje kunnen indrukken. Hoe harder je band is opgepompt, hoe meer rendement hij heeft maar hoe meer je de oneffenheden in de weg ook voelt. Een band die onvoldoende is opgepompt dreigt dan weer de velgen van je fiets te beschadigen.

number_2

HOE HERSTEL IK MIJN WIEL ALS IK LEK RIJD?

Een lekke band krijg je natuurlijk altijd op het verkeerde moment.

Als er een fietstas op je Elops zit, is het handig om daarin altijd een busje pechspray mee te nemen. Daarmee kan je het lek meteen herstellen zodat je de laatste kilometers tot je bestemming kan volmaken, en bovendien hoef je er je handen niet voor vuil te maken. Thuisgekomen kan je de tijd nemen om je binnenband te herstellen met een reparatiekit en bandenlichters.

jong hebt een fiets
number_3

OM DE TWEE WEKEN: KETTING SMEREN

Als je fiets 's nachts buiten staat, komt er sneller roest op de ketting. Het komt er dus op aan om ze regelmatig schoon te maken en te smeren.

Daarvoor is een all-in-one product ideaal: even spuiten en klaar is kees.

number_4

EEN KEER PER MAAND: FIETS POETSEN

Behalve wanneer het regent, wordt je fiets in de stad niet zo vuil als een mountainbike die je in het bos gebruikt. Je hoeft hem dus niet al te vaak te poetsen.

Om de twee maanden kan je hem een grote beurt geven. Neem een emmer warm water en een shampoo voor de fiets en ga met een grote spons over het kader, het stuur, de spatborden enz. Je fiets afspuiten onder druk is af te raden omdat sommige onderdelen daardoor beschadigd kunnen raken. Droog je fiets af met een doek als je klaar bent, om te vermijden dat hij gaat roesten. Maak van de gelegenheid gebruik om na te kijken of alle schroeven nog voldoende aangespannen zijn. Op kasseien bijvoorbeeld krijgt je Elops redelijk wat schokken te verwerken waardoor de schroeven stilaan los komen te zitten.

jong controleerd her fiets
number_5

OM DE DRIE MAANDEN: REMMEN CONTROLEREN

Je moet regelmatig nakijken of je remmen het nog altijd even goed doen als op de eerste dag... Zijn je remblokjes niet teveel afgesleten? Zitten ze nog goed vast? Als je twijfelt, komt je best even langs bij Decathlon. Een van onze fietsenmakers zal je remmen optimaal afstellen.

number_6

ELKE DAG FIETSEN MET JE ELOPS!

Het beste onderhoud is je fiets gewoon gebruiken. Dat is goed voor hem en goed voor jou!

Waarom zou je zo'n kans laten liggen?

NAAR BOVEN