TRIATLON IS MEER DAN DE IRONMAN

DE IRONMAN: EEN MYTHE ENKEL VOOR TOPSPORTERS

De Ironman, een droom, een mythe, de koninginneafstand, waar je voor op wilt staan om 6u. Wie gaat er niet 's avonds slapen met de legendarische zin "You are an Ironman" in de oren, of traint uren op de fietstrainer met YouTube-video's van Hawaï.

Het Ironman-merk heeft deze uitdaging een plaats gegeven in de doelstellingen van elke sporter. De marketing van en de media-aandacht voor deze uitdaging heeft onze sport populair gemaakt bij het grote publiek.

Meer dan eens begint iemand met een triatlon omdat ze deze enorme uitdaging willen aangaan. Dankzij dit langetermijndoel leren zij de triatlon kennen.

Maar weet dat mensen die nog nooit een triatlon hebben afgelegd, het verschil niet weten tussen de Ironman en een triatlon. Deze waanzinnige afstanden zorgen ervoor dat mensen voor de rest niets opnemen. Het enige wat ze onthouden is dat de triatlon-Ironman een bijna onmogelijke uitdaging is, die slechts een enkele waanzinnige topsporter tot een goed einde brengt.

Volgens mij zorgt deze verwarring ervoor dat veel mensen de triatlon nooit ontdekken en er nooit achter komen dat er nog andere, haalbaardere afstanden bestaan. De meeste blokkeren volledig van het idee van de Ironman, ook al kunnen ze waarschijnlijk wel perfect een sprintafstand of duatlon aan.

dames hardlopen triatlon

DE TRIATLON: EEN TOEGANKELIJKE SPORT VOOR IEDEREEN

Het spreekt voor zich dat trainen voor de Ironman niet eenvoudig is, en veel tijd, inspanning en geld kost. Maar voor een sprint triatlon kan je echt simpelweg een fiets van een vriend lenen en zwemmen zonder wetsuit (als je in een meer zwemt), en de training die nodig is om de finish te halen is ook lang niet zo veeleisend.

We moeten absoluut het mythische uit de triatlon halen. De mensen moeten begrijpen dat je geen superheld hoeft te zijn om een triatlon af te leggen, dat er superleuke en veel kortere wedstrijden bestaan, en dat je deze sport kunt beoefenen zonder er al je tijd in te steken.

De kortere en toegankelijkere wedstrijden zijn de toegangspoort naar onze sport. Het is onze verantwoordelijkheid om onze vrienden, kennissen en familieleden hiervoor warm te maken,en om ze aan te moedigen om te beginnen met een minder angstaanjagende wedstrijd. Als ze erin slagen om die tot een goed einde te brengen, zullen ze zeker de liefde voor deze sport en de schitterende waanzin van de triatlon ontdekken.

Dit is jouw persoonlijke opdracht: overtuig aan het begin van het triatlonseizoen één iemand om zich in te schrijven voor een promowedstrijd of sprint! Zo maken we onze sport samen toegankelijk voor zo veel mogelijk mensen.

En wie weet, misschien is die vriend(in) met overgewicht die je nu helpt om een sprintafstand af te leggen en wat gewicht te verliezen, wel diegene die je over een aantal jaren overtuigt om samen de Ironman af te leggen aan het andere einde van de wereld!

NAAR BOVEN