UITHOUDINGS -VERMOGEN, MOTORIEK… HOE HEBBEN KINDEREN BAAT BIJ SPORT?

Sporten is zonder twijfel enorm belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen (UNICEF heeft het zelfs over "de fundamentele rol van sport en spel in het leven van een kind”). Kinderen die fietsen moeten bovendien leren om de bewegingen van boven- en onderlichaam te coördineren en hun evenwicht te bewaren terwijl ze goed de omgeving in het oog houden… dat is beslist heel wat voor jonge kinderen! Goed nieuws: al die inspanningen lonen…

casque 500 bleu enfant
number_1

DE INTELLIGENTIE ONTWIKKELEN

“Kinderen ontwikkelen hun intelligentie via motorische vaardigheden. Dit proces noemt men de sensomotorische ontwikkeling", vertelt Karine Roulin, psychomotorisch therapeute. Met andere woorden, kinderen ontwikkelen hun intelligentie via lichamelijke ervaringen.
“Tot de leeftijd van 7 jaar zien we dat het zenuwstelsel rijpt, dus alles waarmee het kind voor die leeftijd kan experimenteren, zal bijdragen tot de ontwikkeling van zijn kennis en tot de intellectuele en geestelijke ontwikkeling…”. Dus hoe meer een kind zijn fysieke mogelijkheden kan uittesten, hoe beter het zijn eigen capaciteiten zal kennen en hoe meer zelfvertrouwen hij zal hebben…

number_2

SPIEREN ONTWIKKELEN

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam zich harmonieus kan ontwikkelen ... zo lang je kind kiest voor een zogeheten "bilaterale" sport!
“Om het lichaam rechtop te houden, zijn een skelet en spieren nodig. Spieren die in het ideale geval op een bilaterale manier, dat wil zeggen evenwichtig, worden ontwikkeld", legt Grégory Dupas, osteopaat/posturoloog, uit. Zo zijn tennis of golf, waarbij je voornamelijk één kant van het lichaam traint, unilaterale sporten. Hardlopen en fietsen worden dan weer beschouwd als bilaterale sporten. Waarbij fietsen het voordeel heeft dat de gewrichten veel minder onderhevig zijn aan schokken….

casque 500 rouge enfant
number_3

SOCIALE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN

Een kind dat een teamsport beoefent, leert zich houden aan regels en de andere spelers op het terrein respecteren, aan de andere kant kan een individuele sport nuttig zijn om een kind zijn energie te laten kwijtraken. Welke sport je kind ook kiest, hij kan zich eens lekker uitleven, of misschien zelfs afreageren, dagelijkse stress kwijtraken … Maar onthoud steeds dat intensieve activiteiten beperkt moeten blijven en dat je het lichaam van het kind moet respecteren. “De lichaamsbeweging is belangrijker dan het competitieaspect", benadrukt Grégory Dupas.
En net als bij volwassenen moeten de drie fasen van lichaamsbeweging worden gerespecteerd: de opwarming, de activiteit zelf en het stretchen. En dat om het gezondheidskapitaal van het kind te behouden!”

En natuurlijk weet je wel dat zelf het goede voorbeeld geven nog altijd de meest efficiënte manier is om een kind te overtuigen van het belang van lichaamsbeweging …

NAAR BOVEN