VANAF WELKE LEEFTIJD KUN JE STARTEN MET PAARDRIJDEN?

Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom. Sommige clubs hebben ook een "mini-ponyclub" voor de allerjongsten van 18 maanden tot 4 jaar met speciaal voor hen hele kleine pony's, shetlanders.

VANAF WELKE LEEFTIJD KUN JE STARTEN?

In de mini-ponyclub worden geen echte "rijlessen" gegeven, de sessies zijn eerder bedoeld om contact te maken met de pony, de psychomotoriek te trainen en de zintuigen te prikkelen. Jonge kinderen ontwikkelen er hun gevoel voor evenwicht en psychomotorische en sociale vaardigheden.
Ze leren zelfstandiger worden, regels respecteren en vergroten hun zelfvertrouwen. Op ruitersport staat geen leeftijd. Niet zelden starten ook volwassenen (opnieuw) met paardrijden!

Voor volwassenen is de gezellige sfeer een belangrijke troef. Paardrijden is voor hen vaak een levenshouding: een manier om tot een groep te behoren en te genieten van ontspannende momenten na de les. De maat van het rijdier moet in overeenstemming zijn met die van de ruiter.

Starten op een pony heeft de voorkeur bij kinderen omdat het leuk is en een goede leerschool. Volwassenen die starten zullen uiteraard de voorkeur geven aan een paard. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, van elke leeftijd, kunnen paardrijden in clubs die voorzien zijn op "therapeutisch paardrijden". In heel wat manèges zie je mensen met een beperking omdat de band met het dier voor hen een moment van rust en welzijn biedt.

kinderen ruitersport
kinderen ruitersport

ENKELE INTERESSANTE TIPS 

Tips
bottes equitation
Leer of PVC, met veters, de selectie van paardrijlaarzen is zeer gevarieerd. Hier zijn onze tips voor het kiezen van het model dat je nodig hebt.
Tips
paardrijcap
Hier vind je enkele tips voor het kiezen van de juiste paardrijcap om zo je favoriete sport veilig te kunnen beoefenen.
NAAR BOVEN