VANAF WELKE LEEFTIJD KUN JE STARTEN MET PAARDRIJDEN?

Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom. Sommige clubs hebben ook een "mini-ponyclub" voor de allerjongsten van 18 maanden tot 4 jaar met speciaal voor hen hele kleine pony's, shetlanders.

VANAF WELKE LEEFTIJD KUN JE STARTEN?

In de mini-ponyclub worden geen echte "rijlessen" gegeven, de sessies zijn eerder bedoeld om contact te maken met de pony, de psychomotoriek te trainen en de zintuigen te prikkelen. Jonge kinderen ontwikkelen er hun gevoel voor evenwicht en psychomotorische en sociale vaardigheden.
Ze leren zelfstandiger worden, regels respecteren en vergroten hun zelfvertrouwen. Op ruitersport staat geen leeftijd. Niet zelden starten ook volwassenen (opnieuw) met paardrijden!

Voor volwassenen is de gezellige sfeer een belangrijke troef. Paardrijden is voor hen vaak een levenshouding: een manier om tot een groep te behoren en te genieten van ontspannende momenten na de les. De maat van het rijdier moet in overeenstemming zijn met die van de ruiter.

Starten op een pony heeft de voorkeur bij kinderen omdat het leuk is en een goede leerschool. Volwassenen die starten zullen uiteraard de voorkeur geven aan een paard. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, van elke leeftijd, kunnen paardrijden in clubs die voorzien zijn op "therapeutisch paardrijden". In heel wat manèges zie je mensen met een beperking omdat de band met het dier voor hen een moment van rust en welzijn biedt.

kinderen ruitersport
kinderen ruitersport

ENKELE INTERESSANTE TIPS 

Tips
bottes equitation
Leer of PVC, met veters, de selectie van paardrijlaarzen is zeer gevarieerd. Hier zijn onze tips voor het kiezen van het model dat je nodig hebt.
Tips
paardrijcap
Hier vind je enkele tips voor het kiezen van de juiste paardrijcap om zo je favoriete sport veilig te kunnen beoefenen.

DEZE ARTIKELS ZOUDEN JE OOK KUNNEN INTERESSEREN!

Tips
Is je paard een brok energie? Weet je niet meer hoe je ermee moet omgaan doordat het zo onuitputtelijk is? Vooraleer je beslist een steviger bit te gebruiken of alle pogingen om je temperamentvolle paard te temmen staakt, geven we je enkele mogelijke oplossingen.
Tips
Mocht je er nog aan twijfelen: paardrijden is uitstekend voor de gezondheid! Het is een echte outdoorsport en heeft niets dan voordelen voor het lichaam.
Tips
hoe-scheren-teaser
Ben jij een scheerexpert?  JA? Dan is dit artikel ideaal oor jou! Ontdek onze tips... NEE? Dan is dit artikel helemaal ideaal voor jou! Ontdek stap voor stap hoe je je paard in alle sereniteit kunt scheren.
Tips
Kleine jongen op een pony die een voorwerp moet pakken
Ponygames (of Mounted Games), een sport met Engelse roots, waaiden over naar Frankrijk in 1990 en waren meteen enorm populair! Het gaat om een heel nieuwe, speelse kijk op paardrijden. Je kan ponygames met een paard doen, maar meestal worden pony's gebruikt. Bij de sport draait het eigenlijk om een estafette tussen verschillende ruiterteams.
Tips
Alt/paardrijden-bij-koud-weer-teaser
Paardrijden is niet altijd even vanzelfsprekend. De winter is een lastig seizoen voor ruiters. Geen nood, het Fouganza-team geeft je wat tips en legt uit welke uitrusting aan je nodig hebt om de kou het hoofd te bieden.
NAAR BOVEN