VERBETER JE SPELINZICHT OM BETER TE VOETBALLEN

Heb je weleens geprobeerd om een pass te geven of een bal te controleren zonder om je heen te kijken? Negen van de tien keer had je verder kunnen lopen, de bal in één keer kunnen spelen of je lichaam kunnen gebruiken om de bal af te schermen. Wil je meer weten over spelinzicht, sneller leren spelen en je team aan de overwinning helpen? Dan is dit artikel voor jou!

sneller en sterker voetballen

Eerst kijken dan pas spelen: steeds een stapje voor

De fysieke voorbereiding is in het voetbal tegenwoordig ontzettend belangrijk, zelfs in de amateurklassen. Spelers worden sneller, explosiever, sterker, hebben meer uithoudingsvermogen en spelen efficiënter. Je moet dus sneller kunnen handelen, omdat je als speler meer onder druk wordt gezet. Een goed spelinzicht is dan ook cruciaal. 

Focus je je vooral op de bal en kijk je niet goed om je heen? Niet doen, want voor elke positie op het veld zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Als verdediger moet je naar je eigen doel kijken om de juiste positie te kiezen. Ik weet zeker dat je trainer je al over je positie op de centrale as van het veld verteld heeft. Daarnaast moet je ook kijken naar de bal, de positie en de loopbewegingen van je tegenstanders en de positie van je teamgenoten (om op buitenspel te spelen).

Als aanvaller moet je je positie ten opzichte van het doel van de tegenstander bepalen. Verder analyseer je de positie en de bewegingen van de verdedigers en de doelman van de tegenstander en ken je de positie van je teamgenoten die bijvoorbeeld een teruggetrokken voorzet verwachten.

Als middenvelder moet je met al die dingen tegelijk rekening houden. Hou je hoofd er dus bij! En juist op die positie moet je alle info zo snel mogelijk verwerken om de juiste beslissing op het juiste moment te nemen. Zo kun je heel wat sneller spelen: erg belangrijk als je weet dat een wedstrijd tegenwoordig vaak in de omschakeling beslist wordt.

Mijn spelinzicht verbeteren oefeningen

Hoe werk je eraan?

Er bestaan tal van oefeningen die je coach kan gebruiken om je een beter spelinzicht te laten krijgen. Die oefeningen focussen vaak op het bewust negeren van bepaalde informatie of juist om het geven van verschillende soorten informatie om de spelsituatie zo ingewikkeld mogelijk te maken. Ze kunnen ook gericht zijn op je reactiviteit en de snelheid waarmee je informatie of een bepaalde spelsituatie analyseert om nog vloeiender te kunnen spelen.

Er wordt dan vaak gekozen voor oefeningen met kleuren, cijfers, vormen, ... elementen die eenvoudig te herkennen zijn en je in staat stellen om snel te reageren.

- Een sprint in verschillende richtingen met gekleurde trainingshoedjes;

- met de bal in de middencirkel dribbelen en vervolgens op het signaal naar een gekleurd trainingshoedje sprinten; 

- op balbezit spelen zonder hesjes / met nummers.

Het is ontzettend belangrijk om informatie te kunnen verwerken tijdens een spelfase, zeker in het voetbal dat tegenwoordig steeds sneller gespeeld wordt... Nu is het aan jou!

NAAR BOVEN