VOETBALLEN NA 35 JAAR...

Ben jij een voetbalveteraan?

Je bent verzot op voetbal, bent de 35 al voorbij en moet er niet aan denken om te stoppen met voetballen? Dan is dit artikel iets voor jou! Je weet het misschien nog niet, maar je zet binnenkort je eerste stappen in de wereld van de veteranen.  

Maar wat wil dat zeggen, een veteraan zijn? Hoe kan je je passie optimaal beleven als je wat ouder wordt?

Of je nu 35 of 55 jaar bent, voor je plezier, in competitie of een club speelt, wij geven je enkele tips mee om deze overgang naar "neo-veteraan" zo aangenaam mogelijk te maken. Het doel: blijven genieten en vooruitgaan in het voetbal.

1

NEEM DE TIJD OM GOED OP TE WARMEN

De grootste uitdaging voor een veteraan: je niet blesseren. Je voelt je nog steeds 20 en speelt alsof je nog steeds 20 bent, maar helaas is dat niet meer zo. Als je na het werk met wat vrienden speelt, of in de lunchpauze met je collega's, is de grootste valkuil om direct het veld op te willen rennen en tegen een bal te trappen zonder je op te warmen. Een andere veelgemaakte fout is om op het laatste moment voor de wedstrijd aan te komen zetten en ook daar niet de tijd te nemen om goed op te warmen.

Twee "klassieke" fouten die gemakkelijk een blessure kunnen veroorzaken: 80% van de blessures in teamsporten zijn te wijten aan een gebrek aan opwarming. En vergeet niet dat het met een paar jaartjes meer op de teller nog veel moeilijker is om weer te genezen.

We raden daarom aan om je spieren een 15-20 minuten op te warmen, absoluut onmisbaar om het risico op blessures te beperken.

voetbalveteraan kipsta
2

KEN JEZELF!

Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar het is heel belangrijk om jezelf op verschillende niveaus goed te kennen. Op lichamelijk vlak, en dus voor de opwarming, moet je weten of je veel tijd nodig hebt om die specifieke spieren te stretchen die je in je (lange en mooie) carrière al problemen hebben gegeven, of dat een korte algemene opwarming volstaat.

Wees je ook bewust van je technische beperkingen, want in een veteranenteam kan je voetballers van 35 jaar tegenkomen, maar ook van 25. Probeer dus zeker niet die jonge voetballers van 25 jaar bij te houden en haal geen acrobatische toeren uit!

3

HOUD JE HOOFD ERBIJ

Als je competitief bent, zal je dat altijd blijven, dat spreekt voor zich. Je zult met een paar jaartjes meer die verbetenheid op het veld echt niet kwijtraken. Je wilt winnen, dat sowieso, maar misschien iets minder uitgesproken dan vroeger. Wat zeker verandert als veteraan is dat je iets minder controle hebt over je bewegingen en jezelf soms pijn kunt doen zonder het te willen.

Aan de andere kant kan je geen gemene overtredingen meer maken. Het spel moet vriendelijker zijn, dus houd je hoofd erbij als je er gewoon aan bent om grove tackles uit te delen!

Van een technisch en tactisch standpunt moet je als veteraan meer vertrouwen op je ervaring en je vooruitziende blik dan op je snelheid.

een voetbalveteraan zijn kipsta
4

VOOR HET VOETBAL KIEZEN, DAT IS ERVOOR GAAN

Als veteraan maak je de keuze om te blijven voetballen, ondanks de extra jaren, ondanks een goedgevuld gezinsleven met partner en kinderen, ondanks de zondagse verplichtingen als een maaltijd met je gezin. Velen die de 30 passeren kiezen ervoor om te stoppen en zich te richten op hun gezinsleven.  

Maar als je besluit om door te gaan, moet je er ook echt voor gaan.

Je teamgenoten rekenen op je en je toewijding en zin om te spelen zijn hierbij jouw beste bondgenoten. Ze zijn echter ook de vijanden van je partner, die je veelvuldige afwezigheden door trainingen en talrijke verplaatsingen zal moeten accepteren. Je zal stevig in je schoenen moeten staan.

5

DE DERDE HELFT

De mensen die blijven voetballen doen dat vaak om twee redenen: het genot van het voetballen, en het genot van het samenzijn. Natuurlijk staan trainingen en wedstrijden centraal in het leven van een sportieve veteraan, maar het gaat ook en vooral om de tijd ná de wedstrijd: de befaamde derde helft.

Laten we eerlijk zijn, we spelen al die wedstrijden deels voor die derde helft. Elkaar ontmoeten, met elkaar babbelen en tijd samen doorbrengen, dat is waar veteranen echt naar op zoek zijn.

 

NAAR BOVEN