GEEF JE KIND VERTROUWEN

Als ouder is het niet altijd makkelijk om je kind te leren fietsen. We geven graag enkele tips om je daarbij te helpen...

Zoals elk leerproces vraagt leren fietsen ook veel geduld vooraleer het een automatisme wordt. Zowel jij, als ouder, als je kind moeten geduld hebben. En geef toe, het is niet altijd makkelijk om die eerste momenten van je kind op de fiets op een positieve manier te begeleiden. En je eigen angsten te verbergen!

leren fietsen kinderen

VOL VERTROUWEN BEGINNEN

Je peuter zal zich nog lang zijn eerste rechte lijn op die kleine wieltjes herinneren. En jij ook! Jij bent zijn grootste steun om hem het vertrouwen te geven dat hij nodig heeft. Je moet enkel de juiste houding aan de dag leggen! Eerst en vooral moet je je kind observeren en naar hem luisteren. Om te durven en te proberen, moet je kind klaar zijn.

Eerst en vooral vanuit psychomotorisch oogpunt. Want voor de allerkleinsten is het nog niet zo eenvoudig om hun evenwicht te vinden en hun ledematen te coördineren. En je kind moet ook vertrouwen hebben, klaar om met de fiets een onbekende wereld te verkennen, waar alles anders voelt dan wanneer je loopt... En om deze ervaring tot een goed einde te brengen, moet je kind zin hebben om te fietsen. En dus niet met iets anders willen spelen op het moment dat jij de fietsuitstap hebt gepland. Kies het moment van de dag dat je kind het best in vorm is. Is dat eerder 's morgens? Dan moet je daarvoor gaan! Als je kind geen zin heeft, moet je het ook niet dwingen. Dan zal het voor een andere keer zijn...

GEEN DRUK UITOEFENEN!

Ook al wil je als ouder je kind graag vrolijk zien rondfietsen, probeer geen verwachtingen te creëren. Elk kind leert op zijn eigen tempo en elk tempo is anders. De bedoeling is dat je kind er plezier aan beleeft. En jij ook, uiteindelijk! Word een beetje zijn ploegmaat tijdens deze ontdekkingstocht.

velo_16_pouces_decathlon

EEN GESCHIKTE OMGEVING

Om in alle rust te oefenen, kies je een veilige omgeving, die niet verstoord wordt door verkeer of andere zaken die je kind zouden kunnen afleiden. Kies een makkelijk terrein, plat of hooguit met een lichte helling… Kortom, een omgeving die de uitdaging vergemakkelijkt! 

leren fietsen kinderen

SPELEN EN PAUZEREN

Laat je kind op zijn eigen tempo, zijn tweewieler ontdekken, temmen en de werking begrijpen. Begeleid je kind zonder het te dwingen en vergroot bijvoorbeeld zijn interesse door spelelementen. Als je je kind iets wilt aanleren, leg het dan eerst uit in woorden en daarna met gebaren, zo zal het je sneller begrijpen. Hou woorden en gebaren gescheiden, dat maakt je uitleg duidelijker. Om je kind aan te moedigen kun je bijvoorbeeld een klein fantasiespelletje doen. Je peuter wordt dan bijvoorbeeld een motorrijder die benzine nodig heeft. Luister ook naar je kind als het zich moe voelt. Las dan een korte snackpauze in: een tussendoortje en een drankje gaan er altijd in!

leren fietsen kinderen

EMPATHIE EN GOEDE WIL

Als je je kind goed wil begeleiden, mag je niet te veel op de mogelijke risico's wijzen: zelfs als je schrik hebt dat het gaat vallen, probeer je geen negatieve voorspelling te doen, zoals "Let op, je gaat vallen!". Een obstakel ga je op een geruststellende manier aangeven: "Heb je die stoeprand gezien? Hoe ga je daarvan afrijden?", zodat het zich bewust wordt van waar het op moet letten... Het is niet makkelijk als ouder. Maar met een beetje extra aandacht kom je er wel! En tracht ook voldoende empathisch te zijn: voor je kind is dit een heel nieuwe ervaring. Zet jezelf in zijn plaats en tracht zijn angsten niet te minimaliseren. Creëer een sfeer van vertrouwen, respecteer zijn tempo en beleef er zelf (ook) plezier aan!

photo_signature_pauline

Pauline

Productmanager & mama

Kinderfietsen 1-6 jaar l B'Twin

NAAR BOVEN