VOOR EEN NAJAAR IN BLOEDVORM!

Meer sporten is ongetwijfeld een van de meest gemaakte voornemens na de zomervakantie. Al is het niet altijd evident om die ambitie waar te maken en sport, gezin en werk optimaal te combineren.

Wij geven je een paar tips om je kansen op succes te verhogen, voor een sportieve start ...

STREVEN NAAR REGELMAAT!

Je wordt nooit een echte 'runner' in een paar dagen of weken tijd. Hardlopen is bovenal een sport van geduld. Je moet een stevige basis opbouwen vooraleer je kan deelnemen aan een wedstrijd op de weg – van 10 km tot een marathon – of een enigszins ambitieuze trail.

Regelmaat in je trainingssessies is vereiste nummer één om beter te worden. Het is nutteloos of zelfs gevaarlijk om meteen vanaf week 1 als beginner 100 km te lopen. Slimmer is het om geleidelijk je aantal wekelijkse trainingen op te trekken. Drie tochtjes per week volstaan om je duurvermogen, zeg maar je capaciteit om een matige inspanning steeds langer vol te houden, te verbeteren. Denk er echter aan dat het beter is om wat minder maar wel goed te lopen, waarbij je luistert naar je lichaam.

LET OP JE FYSIEKE PARAATHEID

Je motivatie zal de komende maanden - en in de rest van je carrière als 'hardloper' - ongetwijfeld op de proef worden gesteld. Onthoud dan dit: respecteer je fysieke paraatheid. Check bijvoorbeeld bij je huisarts of het voor jou wel een goed idee is om te gaan hardlopen. Stop meteen als je een verdachte pijn voelt (stijfheid en spierpijnen zijn niet abnormaal). Neem bij een blessure zo snel mogelijk contact op met een kinesist of een specialist in sportletsels om een diagnose te laten stellen en een training te hervatten.

NEDERIGHEID EN ZELFVERTROUWEN: DE SLEUTELS TOT SUCCES

Nederigheid en zelfvertrouwen zijn onmisbaar om plotse vermoeidheid te overwinnen of je neer te leggen bij het feit dat er ook mensen sneller lopen. Hardlopen liegt nooit. Gaat het omhoog, dan gaat het omhoog voor iedereen; is het koud, dan is het koud voor iedereen. Altijd nederig blijven, het is de perfecte reflex in een sport waar het begrip competitie nog steeds heel relatief is. Laat ook nooit de moed zakken en blijf in jezelf geloven. Zelfs en vooral op momenten dat je twijfelt en jezelf in vraag stelt! Wees trots op kleine successen, bijvoorbeeld 20 of 30 minuten kunnen lopen zonder te stoppen, elk op zijn niveau en op zijn manier.

EN WAAROM GEEN LID WORDEN VAN EEN VERENIGING OF CLUB?

Hardlopen mag dan wel een individuele sport zijn, steeds meer mensen beoefenen ze samen. Verenigingen en clubs erkend door de Belgische atletiekbond - en dus met een licentie - zijn uitstekende structuren om je trainingen te omkaderen, je te laten begeleiden en de geleverde inspanningen nog beter op te bouwen.

Enkele voordelen van in groep lopen:  

- Gedaan met flauwe excuses. Als het kwik een duik maakt of de vermoeidheid toeslaat, dan durf je al eens gemakkelijker een geplande training overslaan. Maar een afspraak met je vrienden zeg je niet af (je stuurt nooit je kat!) en sessies in clubverband moet je respecteren (tenzij er echt iets tussenkomt).

- Gezonde concurrentie. Of het nu om lichte joggings of veeleisende intervaltrainingen gaat, het gezelschap van andere lopers stimuleert je competitiegeest, of toch op zijn minst je vermogen om een volwaardige inspanning te leveren.

- Maak vrienden. Het is onmogelijk om honderden of zelfs duizenden kilometers samen met anderen te lopen zonder dat er vriendschappen ontstaan. Of je nu wat verlegen bent of eerder een babbelkous, hardlopen vlakt al die verschillen uit en schept banden.
 

Een fijne start!

NAAR BOVEN