WAAROM KIEZEN VOOR EEN OPBLAASKAJAK?

Het mooie weer is in aantocht, en dan krijg je ongetwijfeld weer zin om het water op te gaan. Je hebt zin in een kajaktocht met vrienden of familie, maar het transport van dat grote lompe vaartuig schrikt je een beetje af? Waarom niet gewoon kiezen voor een opblaaskajak!

number_1

EENVOUDIG TE MONTEREN, TE TRANSPORTEREN EN TE BEWAREN!

Opblaaskajaks zijn uitgegroeid tot het equivalent van de plastic 'sit on top'-modellen (waarbij je bovenop de kajak zit, en het water automatisch afgevoerd wordt), met dat verschil dat een opblaasbare kajak meer voordelen heeft dan zijn neefjes uit hard plastic.

- Allereerst is er het oppompen: dat kan vermoeiend en vervelend lijken, maar niets is minder waar. De Itiwit voor 2 personen bijvoorbeeld is in minder dan 7 minuten gebruiksklaar met een handpomp.

- Hij is opvouwbaar en past mooi in de kofferbak van je auto. Weg met dakrails en gedaan met de vrees dat je boot onderweg van je dak schuift.

- Eens afgelaten en in zijn hoes, is zo’n kajak uiterst compact. Laat hem wel eerst goed drogen voor het opvouwen, zo vermijd je schimmelvorming.

number_2

OPBLAASKAJAK: DE PLUIMGEWICHTEN!

Naast de compactheid is een opblaaskajak ook veel lichter dan de meeste plastic kajaks en kano's. Een tweepersoonskajak uit polyethyleen weegt al gauw 35 kg. De opblaasbare versie van Tribord weegt nauwelijks 14 kg. Dat lichte gewicht is te danken aan het materiaal. Onze kajaks zijn gemaakt uit een dik en bijzonder stevig zeildoek, dat ook gebruikt wordt voor rafts, hierdoor wordt je boot bij het oppompen bijna even hard als een plastic kajak. Je mag dus gerust zijn, dit type kajak is stevig genoeg voor lange en onbezorgde tochten!

number_3

VOORDELIG VAARCOMFORT

Door zijn opbouw, met 2 luchtbanden opzij, is een opblaaskajak stabiel en heeft hij een lage diepgang, ideaal voor in ondiep water. Zo heb je een grotere wendbaarheid en krijgt de stroming je minder snel te pakken. Het enige nadeel: bij veel wind drijft de boot makkelijker af door zijn lichte gewicht. Om dat effect tegen te gaan, heeft Tribord op al zijn kajaks zwaarden voorzien zodat je je koers gemakkelijker kan aanhouden. Een andere doorslaggevende troef is de kostprijs. Dankzij de toepassing van onze slimme technologie in combinatie met het gebruik van voordelige materialen, is de aankoopprijs van een opblaaskajak aanzienlijk lager dan zijn neefje uit hard plastic.

number_4

BEPERKINGEN VAN EEN OPBLAASKAJAK

Ten opzichte van een kajak met harde romp is de capaciteit (personen en materiaal) van een opblaaskajak wat minder. Een tweepersoonskajak kan tot 150 kg dragen, wat vrij weinig is als je met 2 een tochtje wil maken en de nodige uitrusting wil meenemen. Onze grotere opblaaskajaks hebben dan weer een laadvermogen tot 230 kg! Meer ruimte aan boord voor extra materiaal en zelfs een kind. Liefhebbers van open zee moeten we helaas teleurstellen: onze kajaks zijn niet gecertificeerd om verder dan 300 meter in zee te gaan.

Kortom, kajaks met harde romp zijn beter geschikt voor sportief en intensief gebruik, maar fans van mooie vaartochten in fijn gezelschap zullen niettemin vallen voor de vele troeven van een opblaaskajak: handig, stevig én voordelig...

 

NAAR BOVEN