WAAROM RACKETSPORTEN GOED ZIJN VOOR KINDEREN

'Sportactiviteit', je hoort de term overal, en vaak wordt hij geassocieerd met welzijn, fitheid, gezondheid. Maar wat brengt sport, en in het bijzonder racketsporten, kinderen nu echt bij?

number_1

DE COÖRDINATIE EN FIJNE MOTORIEK ONTWIKKELEN

LICHAAM EN GEEST WORDEN ÉÉN!

Het lichaam van je kind is in volle ontwikkeling en het is ontzettend belangrijk dat zijn coördinatie niet achterblijft. Het lichaamsschema* van je kind staat nog niet op punt en moet nog versterkt worden. Racketsporten zorgen ervoor dat je kind aan zijn motoriek kan werken door zich op een projectiel te focussen. Wil je kind goed kunnen spelen? Dan moet het beweeglijk zijn, op een goede afstand van het projectiel opgesteld staan en de juiste handeling uitvoeren om het projectiel terug naar zijn tegenstander te slaan.

De externe factoren hebben hier een positieve invloed op: je kind wordt zich bewust van zijn lichaam, zijn capaciteiten en van de beperkingen in de ruimte. Dat maakt integraal deel uit van zijn psychomotorisch leerproces.

*Lichaamsbesef en -perceptie in de ruimte.

racketsporten voor kinderen
number_2

DE SPIEREN ONTWIKKELEN

ONTWIKKELDE SPIEREN EN EVENWICHT, JE KIND VOLLEDIG IN BALANS DANKZIJ RACKETSPORTEN!

Racketsporten zorgen er niet alleen voor dat je kind zijn coördinatie kan ontwikkelen, het krijgt er ook nog eens meer spieren door. Deze sporten zijn dan ook ideaal om alle lichaamsdelen van je kind te ontwikkelen: 1. Bovenlichaam: ballen slaan, met de heupen draaien, core oefeningen ...​
2. Onderlichaam: versnellingen, richtingsveranderingen, sprongen, uithouding, ... Door zijn spieren te versterken, verbetert je kind zijn evenwicht, wat ontzettend belangrijk is in zijn ontwikkeling. Bij racketsporten wordt het evenwicht van je kind voortdurend op de proef gesteld: steunen op het linkerbeen, steunen op het rechterbeen, springen en opvangen, voortdurend plaatsen en verplaatsen.

number_3

HET ZICHT ONTWIKKELEN

BETERE OGEN OM HET LEVEN TE ONTDEKKEN EN TE GROEIEN!

Als er één sport is die je kind oplettender maakt, dan wel racketsport.

De gebruikte projectielen leggen steeds een ander traject af: een badmintonpluimpje kan strak of in een boogje over het net gespeeld worden, maar ook gekruist of langs de lijn. Dat geldt ook zo voor tennis- of tafeltennisballen. Je kind daagt zijn ogen telkens opnieuw uit door het traject van de baan te analyseren. Zo ontwikkelt je kind een beter gezichtsvermogen.

badminton
number_4

EEN ONTEGENSPREKELIJK SOCIAAL EN PSYCHOLOGISCH VOORDEEL.

VRIENDEN EN PSYCHOLOGISCHE ONTWIKKELING, HET RECEPT OM JE KIND TE LATEN GROEIEN!

De 'fysieke ontwikkeling' van je kind is ontzettend belangrijk, maar de psychologische ontwikkeling is dat evenzeer. Tijdens het sporten grijpt je kind terug naar een aantal vage begrippen die het de mogelijkheid geven zich mentaal te ontwikkelen. Racketsporten worden in groep beoefend, maar steeds man tegen man. Je kind wordt zelfstandiger en leert om zelf beslissingen te nemen. Die beslissingen ontwikkelen zijn zelfbeeld en autonomie. Het is als het ware een positieve spiraal die de ontwikkeling van je kind stimuleert. Sociaal gezien heeft sport heel wat voordelen. Door te sporten kan je kind ook buiten de school sociale relaties aangaan. Die relaties ontstaan vanuit een heel andere invalshoek: fysieke prestaties en de rol en de plaats binnen de groep bijvoorbeeld.

NAAR BOVEN