logo olaian blanc

WAAROM ZOU JE LID MOETEN WORDEN VAN EEN SURFCLUB?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Of stellen jullie wel eens de vraag: "Waarom zou ik surflessen moeten nemen ?" Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! 
Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om surflessen te nemen of om lid te worden van een surfclub.

Olaian Surf Club 1
number1

DE SURFCLUB IS IDEAAL OM DE VEILIGHEIDSREGELS TE LEREN KENNEN

Veel surfinstructeurs beginnen hun surflessen met een herhaling van de surf veiligheidsregels. Ze zijn zodanig opgeleid om je te leren hoe je veilig kunt surfen, en ook er in getraind om de groep veilig te houden tijdens het surfen.

Olaian Surf Club 2
number2

JE ZAL LEREN HOE JE JE EIGEN VEILIGHEID EN DIE VAN ANDERE SURFERS IN ACHT KAN NEMEN

De surfleraar van uit je surfclub zal je de officiële regels aanleren, maar ook de gebruiken en de gewoontes van het surfen die niet altijd voor de hand liggen, en die zelfstanding niet zomaar onder de knie kunnen gekregen worden in een paar keer surfen ... Je zult er dus in het bijzonder de voorrangsregels van bij het surfen leren. De surfcultuur is an sich veel complexer dan het lijkt. Surfen is niet langer een "care free" sportdiscipline zoals het ooit in het begin was. Als je ergens gaat surfen buiten je "home spot", moet je de naast de algemene ook de "lokale" surfetiquette steeds in acht nemen. Gelukkig is de surfcultuur in België steeds positief geëvolueerd, en is er zelden echt spraken van "surf localism".

Olaian Surf Club 3
number3

JE ZAL LEREN HOE JE MOET LIGGEN OP JE SURFPLANK

De surfmonitor leert je hoe je het beste op je plank ligt, en dit eerst op het droge en dan in de zee! Zij/hij zal je ook leren om de gevarenzones in het water te identificeren, evenals de stromingen te leren zien en hoe je de piek kunt bepalen van een golf, en dat vooral dan om deze te omzeilen als je achteraan wil geraken naar de lineup. Kortom, er wordt onmiddelijk gewerkt aan het ontwikkelen van je maritieme zintuigen. Je kan alle surftips, blogs of forums lezen die je wilt, ... maar het maritieme gevoel kan enkel worden aangeleerd en gecultiveerd in het praktijkveld zelf. Het is de basis van alles wat volgt in de surfpraktijk.

Olaian Surf Club 4
number4

JE GAAT NAAR DE MEEST GESCHIKTE PLEKKEN, AFHANKELIJK VAN DE SURF OMSTANDIGHEDEN, VOOR JE NIVEAU

Avec votre club de surf vous vous déplacerez sur les spots susceptibles d’offrir des vagues les plus adaptées au niveau de votre groupe, donc au vôtre. Vous aurez donc une bonne connaissance de la manière dont les différents spots da votre région prenne la houle et le vent. Vous saurez où aller en fonction des conditions, encore faut-il savoir lire les sites de prévision météo pour le surf…

Met de surfclub zal je naar de spots gaan die de meest geschikte golven bieden voor het niveau van je groep en dus voor het jouwe. Zo krijg je ook een goed zicht op hoe de verschillende spots in je omgeving werken in functie van de deining en de wind. Je komt zo snel te weten waar je naartoe kan, dit is altijd afhankelijk van de surf omstandigheden, maar je dient deze nog steeds ook te leren lezen op de weersverwachtings-sites, om nadien te kunnen beslissen of er kan gesurft worden of niet ... en dat vergt wel wat tijd en training.

Olaian Surf Club 5
number5

JE ZAL SNELLER VOORUITGANG BOEKEN ALS JE SURFLESSEN NEEMT IN EEN SURFCLUB

Eenmaal voorbij het beginnersniveau voelen sommige surfers zich volledig autonoom en denken ze geen behoefte meer te hebben aan lessen. Dit is niet altijd het geval. In een surfclub zijn er groepen van verschillende niveaus en kan er altijd les gegeven worden naargelang de niveaus. Wanneer je je inschrijft, wordt er meestal gevraagd naar je niveau, zodat ze je een geschikte groep kunnen vinden. De niveaus worden over het algemeen als volgt ingedeeld: Beginner, ervaren en gevorderde.

Olaian Surf Club 7
number6

IK BEN EEN BEGINNER SURFER, WAAROM ZOU IK SURFLESSEN NEMEN?

Eerst en vooral al voor alle bovenstaande redenen, maar niet enkel deze. De surfinstructeurs in de surfclubs zijn opgeleid om je de basisprincipes van het surfen aan te leren, maar zijn er vooral ook om je je veilig te laten voelen tijdens je surfsessies. Ze zullen steeds dicht bij je blijven, je observeren en na elke golf zal er je op je werkpunten gewezen worden. In het begin zullen ze je af en toe in de golven duwen om zo je het plezier van het surfen te laten voelen. Nadien ga je zelf aan de bak moeten en zal je je zelf moeten concentreren op de golven en vertellen ze je enkel wanneer je het goed doet qua positionering en timing, en delen ze je steeds je punten ter verbetering mee. Het volgen van lessen is voor velen de snelste manier om vooruitgang te boeken in het surfen.

Olaian Surf Club 8
number7

IK BEN EEN ERVAREN SURFER, WAAROM ZOU IK SURFLESSEN NEMEN?

Zonder in herhaling te vallen, maar voor de bovenstaande redenen, maar niet enkel en alleen daarvoor, ook zeker en vast voor de blik van buitenaf en voor de feedback op de manier waarop je surft. Dit gegeven kan al snel alle "gebreken" onthullen die je nog hebt en die je zelf nooit ziet wanneer je op je golf surft en gefocust bent. Wanneer deze opmerkingen wordt gegeven door een competent en pedagogisch geschoold iemand, zorg dit voor nieuwe inzichten en zal het je progressie weer versnellen.

Olaian Surf Club 8
number8

IK BEN EEN GEVORDERDE SURFER, WAAROM ZOU IK SURFLESSEN NEMEN?

Zonder het voor de tweede keer te moeten herhalen (ah oei, en dat is nu net precies wat ik aan het doen ben, sorry), om de zojuist genoemde redenen, maar niet enkel deze. Je surfinstructeur kijkt steeds vanuit een ander invalshoek dan de jouwe, en heeft hierbij een ongeëvenaarde theoretische kennis van het surfen. Deze theoretische kennis stelt hem/haar in staat om je surfmoves te verbeteren door je bepaalde specifieke oefeningen te geven of je te laten letten of specifieke elementen van binnen je moves, in termen dan van positionering, kracht, timing, ...

Olaian Surf Club 9
number9

EEN SURFCLUB IS ER VOOR HET DELEN VAN JE SURFERVARING(EN)

De surflessen zijn een gelegenheid voor individuen / groepen om samen te komen en het delen van de passie voor de zee en het surfen en ook ideaal om vriendschapsbanden te smeden. Zo ga je nadien nooit meer alleen surfen...

Olaian Surf Club 10
number10

SURFCLUB EN LOKALISME

Lokalisme kan een onderdeel zijn van het surfen. Surfscholen zijn een geweldige manier om dan deel uit te maken van een "lokale" surfgemeenschap. Als je er lessen neemt, wordt de surfclub, meestal de thuisbasis van de lokale surfbevolking, ook jouw home spot. En hoe meer ze je er zien, hoe minder ze het argument "ik heb je hier nog nooit gezien" kunnen bovenhalen.

DEZE TIPS KUNNEN VOOR JOUW OOK INTERESSANT ZIJN

Tips
Foamboards for you
Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!
Tips
juist vallen
Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!
Tips
Positive effects surfing
Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.
Tips
surf_bienfaits_KimHertogs
Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!
Tips
Yoga voor surfers
Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.
Tips
Hoe leer je surfen als je pas begint?
Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.
Tips
Olaian Shortboard Expert
Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage
Tips
Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser
Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.
Tips
Hoe kies ik een surfplank voor mijn surf quiver
Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank. Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!
Tips
Berg je materiaal goed op na een surfsessie!
Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!
NAAR BOVEN