Logo header hoe kies je je langlaufski's

WANDELEN TIJDENS HET JACHTSEIZOEN? 

HIERMEE MOET JE REKENING HOUDEN! 

De jaarlijkse jacht doet veel stof opwaaien bij menig wandelaar en natuurliefhebber, terwijl jagers ook fervente wandelaars en bosliefhebbers zijn. Deze blogpost wil geen polemiek starten voor of tegen de jacht, maar eerder informeren en belangrijke basisregels meegeven opdat elke wandelaar veilig kan genieten van een wandeling deze herfstperiode. 

 

Het begin van de herfst geeft ook de start van het ‘natuurbeheerseizoen’ -lees jachtseizoen - aan.
Of je nu voor of tegen bent, het valt niet te ontkennen dat de jacht diep verweven zit in de tradities van de Belgische Ardennen. Dat gaat gepaard met een zekere sfeer en veel wild op het menu. De jacht is in België bij wet toegelaten sinds 1882. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gewone jacht die doelt op normaal wildbeheer, bijzondere jacht om schade aan natuurgebied te voorkomen, en bestrijding om overpopulatie en bijgevolg bedreiging voor beschermde  fauna en flora in te perken. Elke jager moet in het bezit zijn van een jachtvergunning, en daar mag je in principe als wandelaar altijd naar vragen. Stroperij is namelijk verboden. 

Het jachtseizoen en specifiek het drijfjachtseizoen (van 1 oktober tot en met 31 december) maakt dat hele stukken bos en natuurdomein worden afgesloten voor wandelaars voor een bepaalde periode. Het kan je wandelplannen in de war sturen, maar is ook ronduit gevaarlijk. De verplichte gele en rode bordjes aan de rand van elk jachtterrein geven aan waar en wanneer je best uit de buurt blijft. Wie ondanks de gebodsborden toch het bos betreedt, overtreedt de wet. Neem dus geen nodeloze risico’s, respecteer de borden en informeer je goed op voorhand bij de toeristische dienst of lokale boswachter voor je gaat wandelen of bivakkeren. 

FOCUS OP 4 GOEDE GEWOONTES VANAF SEPTEMBER:

nummer-1

WEES ZICHTBAAR

icoon hesje

Blijf op paden waar je gemakkelijk te herkennen bent en draag goed zichtbare kledij of accessoires (mutsen, rugzakken, ...); vermijd hierbij kaki of bruin, maar draag felle kleuren.

Heb je geen aangepaste kledij? Draag dan een fluohesje of een kleurige poncho.

Je hond houd je tijdens deze periode maar beter aan de lijn.

number 2

HOUD REKENING MET DE BORDEN

icoon gevaarsbord

Drijfjachten worden vaak aangekondigd via borden.
Respecteer de aanwijzingen die daarop staan:
Een andere weg volgen, stil zijn, het einde van de lopende actie afwachten enz.

number 3

PRAAT MET DE JAGERS

icoon dialoog

Als je jagers tegenkomt is het altijd een goed idee om even met hen te praten over de zone waarin ze jagen, over de acties die ze gaan uitvoeren en over hoe jij je daarbij het beste gedraagt.
Zo zorg je voor iedereen voor maximale veiligheid, zonder de lopende actie te verstoren en zonder dat je je wandeling moet opgeven.

number 4

HOUD REKENING MET DE DRIJFJACHTEN

icoon hert

Ze duren meestal niet de hele dag.

Idealiter vermijd je dat je erdoor moet, maar als dat echt niet anders kan: verzamel de groep, stap goed door en blijf op de weg.
Zorg er op voorhand voor dat je gezien wordt en blijf aan dezelfde kant als de jagers.
Vermijd om net op die stukken een pauze in te lassen (die kun je veel beter een paar meter verder nemen) en probeer gevraagde stiltes zoveel mogelijk te respecteren.

STEL JE COMPLETE WANDELOUTFIT VOOR DE HERFST SAMEN 

BEKIJK ONZE WANDELTIPS

Tips
wandelen: wat zijn de spelregels - teaser
Try, strafpunten, matchpunt… De regels voor tennis of rugby ken je ongetwijfeld uit het hoofd. Maar hoe goed ken je de spelregels van het wandelen? Ook al bestaan er dan geen echte universele spelregels, toch gelden er een aantal belangrijke principes bij wandelen. Bovendien kan elk wandelgebied zijn eigen reglement toepassen.
handtekening-margaux-quechua

MARGAUX

REDACTRICE WANDELTIPS

Mijn top drie van favoriete wandelingen: het meer van Anterne, de West Coast Trail en de Vercors (maar ik kan niet kiezen)! 

Ik hou van: op avontuur trekken langs vergeten paden, oude herderroutes en andere kleine wegen. 

Ik hou niet van: Mensen die hun afval op grond gooien.

NAAR BOVEN