HIKEN: WAT ZIJN DE SPELREGELS?  

Try, strafpunten, matchpunt… De regels voor tennis of rugby ken je ongetwijfeld uit het hoofd. Maar hoe goed ken je de spelregels van het wandelen?

Ook al bestaan er dan geen echte universele spelregels, toch gelden er een aantal belangrijke principes bij wandelen. Bovendien kan elk wandelgebied zijn eigen reglement toepassen.

ONTDEK OF HERONTDEK DE ACHT REGELS VAN HET HIKEN:

1. BLIJF OP DE WANDELPADEN

Er zijn talloze redenen om eens van het wandelpad af te dwalen, maar denk eraan dat je door op het pad te blijven, vermijdt dat je verschillende plantensoorten vertrappelt en meewerkt aan de voortijdige erosie van het terrein. Als je privédomeinen doorkruist, is het belangrijk dat je goed de door jou geopende afsluitingen of hekken sluit, zodat kuddes met dieren niet kunnen ontsnappen.  

Wandelen: blijf op de wandelpaden
Wandelen: laat geen afval achter 

2. LAAT GEEN AFVAL ACHTER OP JE TOCHT

Om je wandelomgeving in stand te houden, moet je alles wat je meebrengt, ook weer terug meenemen!  Wacht dacht je van utralichte organizertasjes of rugzakken om je afval makkelijk en netjes terug mee te nemen? 

Wandelen: hou honden aan de leiband

3. HOU HONDEN AAN DE LEIBAND… EN SOMS IS HET NOG BETER OM ZE RUSTIG THUIS TE LATEN

Om het risico te vermijden dat bepaalde diersoorten gewond raken of dat je hun paaractiviteiten verstoort, is het raadzaam om honden aan de leiband te houden. Afhankelijk van hoe sociaal je hond is, zullen de andere wandelaars dit ook op prijs stellen. Je zult het maar meemaken dat je hond hun broodje wegkaapt tijdens de lunchpauze.

Er zijn natuurlijk ook mensen die bang zijn voor honden. Informeer je, bepaalde gebieden (zoals nationale parken of natuurreservaten) laten geen honden toe, zelfs niet aan de leiband. Opgelet dus voor boetes!

Wandelen: plukken met gezond verstand

4. PLUK MET GEZOND VERSTAND TIJDENS HET WANDELEN

Het is strikt verboden om beschermde soorten te plukken. In het geval van de andere planten moet je je gezond verstand gebruiken. De wandelaars die na jou komen, vinden het ook fijn om te genieten van landschappen vol bloemen... Wat paddenstoelen betreft, herinnert het Franse nationale bosagentschap eraan dat je die mag plukken voor eigen gebruik, maar dat handel strikt verboden is. Voor fruit geldt het volgende: enkel afgevallen fruit mag je meenemen.

Wat bosbessen betreft: opgelet, in bepaalde departementen mag je geen bessenplukker (in de vorm van een kam) meer gebruiken, informeer je bij de lokale toeristische dienst. Ook daar moet je oppassen voor boetes, die tot 750 euro kunnen oplopen...

5. RAAK GEEN DIEREN AAN OP JE WANDELTOCHT EN VOEDER ZE NIET

Wandelen: wilde dieren

Bepaalde jonge diertjes zien er weinig gevaarlijk of zelfs verlaten uit. Wanneer je ze aanraakt, loop je wel het risico dat je hun geur wijzigt, zodat ze daarna misschien verstoten worden door hun ouders. Door wilde dieren te voederen, verander je hun natuurlijke gedrag en loop je het risico dat ze afhankelijk worden of zich zelfs agressief gaan opstellen tegenover mensen. Zo gebeurt het in sommige Amerikaanse parken wel eens dat eekhoorns komen stelen uit rugzakken van wandelaars. Kortom, de wilde fauna mag je enkel observeren, anders blijft ze niet lang 'wild'.

6. RESPECTEER DE ANDERE SPORTBEOEFENAARS 

Mountainbikers, paardrijders, jagers, wandelaars… We bewandelen samen dezelfde paden. Laten we niet te veel lawaai maken, zodat iedereen kan genieten van de natuur, en laten we vriendelijk blijven en samen aangename buitenmomenten doorbrengen.

7. CONTROLEER DE REGELGEVING VOOR JE EEN KAMPVUUR MAAKT

Wat onschuldig begint als het roosteren van heerlijke marshmallows, kan al snel levensgevaarlijk worden naargelang de locatie en de periode van het jaar...

Controleer steeds de geldende regelgeving. Probeer zo mogelijk maximaal gebruik te maken van plekken die reeds werden gebruikt door andere wandelaars, om het aantal sporen in het landschap binnen de perken te houden. 

Wandelen: een kampvuur maken

8. HOU JE ZOLEN PROPER...

Wandelen: pictogram van schoenen

Een extra tip die verrassend kan overkomen... Maar zonder het te beseffen kunnen we de biodiversiteit beschadigen door onder onze zolen zaadjes of bacteriën mee te dragen uit een andere omgeving, meer bepaald na een verblijf in het buitenland. Naast deze regels voor het respect voor de natuurlijke omgeving zijn er ook nogaanbevelingen voor je persoonlijke veiligheid, zodat je met een gerust gemoed op pad kunt.

NAAR BOVEN