WAT HEB JE NODIG OM MET KUNSTAAS OP SNOEKBAARS TE VISSEN?

De aanbeet van een snoekbaars valt in niets te vergelijken met die van andere zoetwaterroofvissen.

Die krachtige adrenalinestoot die je voelt als er eentje toehapt, is zo kenmerkend. Ontdek hier wat je nodig hebt om op snoekbaars te vissen.

number_1

HENGEL

Snoekbaars kun je op verschillende manieren vangen, met softbaits of hardbaits. Om met al die verschillende soorten kunstaas te kunnen hengelen, heb je natuurlijk een veelzijdige hengel nodig. Een werpgewicht van 5 tot 30 gram is ruim voldoende. Hengel je van op de oever, kies dan een hengel die langer is dan 2,10 m, zodat je verder kunt uitwerpen.

MEDIUM LIGHT HENGELS:

Medium light hengels zijn uiterst doeltreffend voor kleine en middelgrote softbaits van 5 tot 15 gram.

MEDIUM HENGELS:

Met de iets zwaardere medium hengel kun je dan weer kunstaas van 7 tot 21 gram uitwerpen. Deze hengels zijn zeer doeltreffend voor de meeste middelgrote softbaits.

MEDIUM HEAVY HENGELS:

Deze hengels tot slot zijn geschikt voor zwaar kunstaas van 10 tot 30 gram. Bovendien zijn stijve hengels bijzonder geschikt om te verticalen (loodrecht), om de lichtste aanraking te voelen.

number_2

MOLEN

hengelsport_hengel_caperlan

Een molen met maat 2000 tot 3000 volstaat perfect. De aanbeet van een snoekbaars mag dan razendsnel zijn, hij zal niet veel van je lijn nemen. In de meeste gevallen zal de snoekbaars zich even verzetten maar zich dan vlot laten inhalen. 130 tot 150 meter lijn volstaat dus om te hengelen op snoekbaars.

number_3

LIJN

JE KUNT MEERDERE SOORTEN LIJN GEBRUIKEN: NYLON, GEVLOCHTEN LIJN OF FLUOROCARBON.
hengelsport_nylon_caperlan
NYLON

Nylon is ideaal om met crankbaits of pluggen te hengelen. De lijn is elastisch en vangt zo de trillingen op. Hengelen wordt nu nog comfortabeler.

hengelsport_gevlochten_lijn_caperlan
GEVLOCHTEN LIJN

Een gevlochten lijn is dan weer uitermate geschikt om met softbaits op snoekbaars te vissen. Deze lijn heeft nagenoeg geen rek en is dus ideaal om de minste aanbeet te voelen, hoe subtiel die ook mag zijn.

hengelsport_fluocarbon_caperlan
FLUOCARBON

Fluorocarbon tot slot kun je gebruiken als hoofdlijn (net zoals nylon) of als onderlijn bevestigen aan je gevlochten lijn. Fluorocarbon is nagenoeg onzichtbaar onder water, zodat je heel discreet kunt vissen en zelfs de meest achterdochtige snoekbaars kunt strikken.

pecher-sandre-noeuds-caperlan
number_4

KUNSTAAS

SOFTBAITS
hengelsport_shads_caperlan
SHADS

Shads behoren tot de klassieke softbaits. Hun unieke trillingen zorgen voor bewegingen in het water en trekken actieve snoekbaarzen aan.

hengelsport_maden_caperlan
MADEN

Maden (grubs) daarentegen zorgen voor minder trilling, maar net als shads is ook dit kunstaas zeer veelzijdig.

FINESSE-KUNSTAAS

Finesse-kunstaas tot slot brengt helemaal geen trillingen voort bij het uitwerpen en inhalen. Dit kunstaas is dan ook uitermate geschikt voor bepaalde montages. Neem bijvoorbeeld de dropshotmontage. Bij deze montage hou je je hengel schuin omhoog en haal je heel langzaam in met korte onderbrekingen om vissen aan te trekken. Finesse-kunstaas is ideaal voor wantrouwige vissen.

HARDBAITS
hengelsport_crankbaits_caperlan
CRANKBAITS

Crankbaits behoren tot de categorie van de pluggen. Kenmerkend voor crankbaits is de compacte zwembeweging, die voor veel trillingen zorgt. Dit kunstaas duikt ook diep, zodat je in verschillende waterlagen op snoekbaars kunt vissen. Probeer vooral verschillende vormen en dieptes uit om de actieve vissen op te sporen.

hengelsport_jerkbaits_caperlan
JERKBAITS

Jerkbaits zijn dan weer zinkende pluggen zonder lip. Met dit kunstaas kun je in alle omstandigheden en op alle dieptes vissen. Een jerkbait spoor je aan met kleine rukjes of door gewoon in te halen. Probeer ook hier beide technieken eens uit om te zien welke techniek de snoekbaars aanzet tot aanvallen.

#Tip van Caperlan: neem zeker geregeld korte pauzes bij het aansporen of laat het aasvisje wat op de bodem van het water rusten. Als een snoekbaars je kunstaas al in het oog had, dan zal hij bij de eerstvolgende aansporing toehappen!

NAAR BOVEN