WAT IS HET NUT VAN SWIM PADDLES?  

Zwem je nog niet met swim paddles? We geven je 5 goede redenen om ermee te beginnen!

Omdat het een goede manier is om vooruitgang te boeken, en bovendien is het leuk. Accessoires zijn vaak bondgenoten voor zwemmers van elk niveau. Dit geldt ook voor swim paddles. 

Ik raad aan om ze te gebruiken voor je training en er drills mee te doen, voor de volgende 5 goede redenen. Lees waarom je maar beter swim paddles kunt gebruiken.

REDEN 1: ZE ZIJN EENVOUDIG TE GEBRUIKEN EN VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJ

Het is zodanig eenvoudig en toegankelijk dat je geen enkele reden hebt om ze niet te gebruiken, want een set swim paddles kost maar enkele euro's. Ongeveer 10 euro, om precies te zijn ;-) Bovendien neemt dit kleine accessoire weinig plaats in en kun je het makkelijk meenemen. Ze passen gewoon in je zwemtas, dus heb je geen enkel excuus meer om te beginnen met drills voor spierversteviging en gerichte oefeningen. In het zwembad zelf hoef je niet de baan te gebruiken die is voorbehouden aan zwemmers met zwemvliezen. Je zal de andere zwemmers immers niet hinderen.  Swim paddles zijn praktisch én eenvoudig te gebruiken. Voor een optimaal gebruik moet je gewoon de juiste maat kiezen bij aankoop. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar voor verschillende doeleinden.

Swim paddles

REDEN 2: ZE ZIJN GESCHIKT VOOR ALLE ZWEMMERS

   

Iedereen kan drills gebruiken, ongeacht hoeveel uren je in het zwembad doorbrengt. Deze korte oefeningen zijn voor alle zwemmers nuttig om vooruitgang te boeken, want je kunt altijd je techniek verbeteren.  Dit geldt natuurlijk ook voor drills met swim paddles. Kies je accessoires volgens je zwemactiviteit en doelstellingen. Er is overigens geen enkele contra-indicatie voor het gebruik ervan.  Ik raad je echter aan er niet mee te overdrijven om het risico op peesontstekingen te vermijden. Dat risico is echter miniem als je de paddles correct gebruikt en baantjes met en zonder afwisselt.  De keuze van de paddles hangt af van je niveau en spierontwikkeling. Twee tips om de juiste keuze te maken:  - Kies kleine paddles als je pas begint met zwemmen of weinig gespierde armen hebt. Ze zijn ook aanbevolen voor kinderen vanaf 10 jaar.  - Als je al enkele jaren zwemt of gespierde armen hebt, kun je gaan voor grotere paddles die meer inspanning vergen. Dat komt gewoon doordat je meer water wegduwt.

REDEN 3: ZE ZIJN VEELZIJDIG EN BIEDEN AFWISSELING

Paddles worden doorgaans aanbevolen voor crawl, maar je kunt ze sowieso gebruiken bij elke zwemslag. Zelfs voor rugcrawl of schoolslag! Je moet daarbij wel je armbewegingen correct uitvoeren opdat de inspanning efficiënt en niet contraproductief zou zijn. De doelstelling blijft immers dezelfde, ongeacht de zwemslag ... namelijk je armtechniek verbeteren.  Neem de goede gewoonte aan om je spieren op te warmen en enkele baantjes te trekken voordat je met de paddles aan de slag gaat. Zo vermijd je risico op letsels. Het is absoluut niet de bedoeling om een hele trainingssessie te wijden aan zwemmen met paddles. Wissel drills af met zwemactiviteiten die je leuk vindt!  Naast paddles kun je ook andere accessoires gebruiken. Zo kun je een pull buoy tussen je dijen klemmen om je benen niet te gebruiken en je uitsluitend op je armbewegingen te concentreren.

Swim paddles

REDEN 4: ZE VERSTEVIGEN JE BOVENLICHAAM

Met paddles ondervind je meer weerstand en verplaats je meer water omdat het afzetoppervlak groter is. Dat is vooral voor je spieren goed nieuws, meer bepaald voor de spieren van je bovenlichaam, je armen en onderarmen.  Het andere goede (of minder goede - hangt ervan af voor wie) nieuws is dat swim paddles voor een geleidelijke en diepgaande spierontwikkeling zorgen. Je wist ongetwijfeld als dat zwemmen vooral spieren ontwikkelt in de lengte. De spieren worden uitgerekt, ook als je met paddles zwemt. Om echt zwaar gespierde armen te hebben, moet je uit het water en naar de fitnesszaal voor krachttraining. 

Gespierde armen (zelfs in de lengte) zijn een belangrijke troef voor zwemmers. Zwemmen gebeurt immers vooral op kracht van de armen, en sterke armen hebben meer voortstuwingskracht. Je zwemt dus beter en sneller. In feite hangt alles samen. Je paddles zijn in dat geval van zowel esthetisch als technisch belang. 

Nog een laatste tip als je vooral gespierde armen wilt: gebruik grote paddles, tenzij je erg weinig gespierde armen hebt. In een dergelijke situatie raad ik je aan om uit het water wat oefeningen voor krachttraining te doen.

REDEN 5: ZE VERBETEREN JE TECHNIEK

Nog een laatste, maar niettemin belangrijk punt: swim paddles zijn je beste bondgenoot om aan je techniek te werken, en dienen vooral daarvoor. Ze verbeteren je afzet, de positie van je armen en voorarmen, en de armbeweging voordat de armen weer onder water gaan. Dat komt omdat je met paddles meer gevoel hebt en makkelijker technische fouten kunt corrigeren. 

Voor optimale resultaten gebruik je best paddles die iets groter zijn dan je hand, of corrigerende paddles. Sommige kleinere paddles die alleen een deel van de hand bedekken, dienen om specifieke afzettypes te trainen. 

Trek enkele baantjes zonder naar de tijd te kijken wanneer je de paddles aantrekt, en concentreer je uitsluitend op je afzet en techniek. Trek de paddles vervolgens uit en probeer om de juiste bewegingen te maken. Uiteindelijk zul je ze automatisch correct uitvoeren zonder dat je er acht op slaat. Het is de bedoeling dat je het ook zonder paddles kunt.

 

Kortom, paddles zijn een kleine investering die veel resultaat oplevert. Ze zijn een toegankelijk, veelzijdig en voor iedereen geschikt accessoires om je armen te verstevigen en je techniek te verbeteren. Je hebt dus geen enkele reden om ze niet te gebruiken.

NAAR BOVEN