WAT MAAKT VAN JOU EEN GOEDE AANVOERDER?

1

JE KUNT GOED LUISTEREN EN BENT EEN LEIDER

Aanspreekbaarheid, vriendelijkheid en beschikbaarheid zijn belangrijke eigenschappen om je taak als aanvoerder goed uit te voeren. Je kunt van nature goed naar anderen luisteren, en je teamgenoten kunnen altijd bij jou terecht voor een gesprek of om feedback te geven die essentieel kan zijn voor een goed groepsgevoel en voor het collectieve succes van je team. In die zin ben je ook de link tussen je team en je coach, en eventuele andere 'leaders' of 'referentiepersonen' die werden aangewezen door het team.

Ook op het veld ben je een leider en neem je de groep graag op sleeptouw! Daarbij straal je het nodige zelfvertrouwen uit en de medespelers vertrouwen op je, zeker tijdens de moeilijke momenten in een wedstrijd. 

Hoe ben je een goede kapitein
2

JE BENT DE WOORDVOERDER VAN JE TEAM

Kunnen communiceren en mensen kunnen verenigen zijn onmisbare kenmerken van een goede aanvoerder. Ben je niet bang om het woord te nemen voor een groep, of zelfs voor lokale media? Stel je dan maar kandidaat om volgend seizoen aanvoerder te worden!

Kun je bovendien je teamgenoten voor elke match oppeppen en motiveren, en kun je de ambities en waarden van je club overbrengen en belichamen? Dan is de rol van aanvoerder vast en zeker voor jou weggelegd. Als woordvoerder of ambassadeur van je team kan je zelf coachingsessies houden om de ploeg mentaal te versterken.

Ten slotte kun je de rol van aanvoerder vergelijken met de kwaliteiten van een goede collega op het werk: je bent verantwoordelijk, laat je niet door de eerste de beste tegenslag ontmoedigen, je bent ondernemend en kunt een team verenigen, je bent een voorbeeld voor anderen en je weerspiegelt de waarden van het bedrijf waarvoor je werkt.  

NAAR BOVEN