WAT IS NORDIC WALKING?

Heb je reeds over nordic walking gehoord en wil je graag meer weten over deze bloeiende sport? Virgile Van Rampelbergh, nordic-walkingcoach van de Franse Atletiekfederatie, vertelt je alles over deze dynamische totaalsport, die zo veel voordelen biedt voor je lichaam en geest.

Nordic walking is een buitensport die meestal recreatief wordt beoefend. Maar let op, nordic walking is meer dan enkel de ene voet voor de andere plaatsen. Deze sport beoefen je namelijk met wandelstokken die speciaal voor deze sport ontworpen zijn.

De wandelstokken of poles helpen je om sneller vooruit te gaan en spreken bovendien al je spieren aan. In tegenstelling tot bij trekking worden de poles hier niet verticaal voor het lichaam geplaatst, maar zijn de spikes net naar achteren gericht, zoals bij langlaufen.

Dankzij de wandelstokken verplaats je je vlotter en heb je een atletische lichaamshouding.
Olivier Capelli, tweemaal wereldkampioen, geeft je de definitie van nordic walking:

number_1

WIE KAN NORDIC WALKING BEOEFENEN?

Nordic walking is een duursport en een uitstekende keuze om opnieuw in vorm te raken en te blijven. De sport kan worden beoefend door vrouwen en mannen, zowel door sporters als door niet-sporters die willen werken aan hun gezondheid en willen bewegen.

Wat je leeftijd, lichamelijke conditie of gezondheidstoestand ook is, er bestaat steeds een aangepaste formule. Met nordic walking begin je zoals je zelf wenst, afgestemd op je doelstellingen en fysieke capaciteiten.

Je kan je bij een club aansluiten die verschillende soorten nordic-walkingsessies organiseert of je kan er in je eentje op uit trekken. Het belangrijkste is dat je de juiste uitrusting hebt en dat je basics van nordic walking onder de knie hebt.

number_2

WAT IS DE OORSPRONG VAN NORDIC WALKING?

Reeds decennialang beoefenen berg- en langlaufliefhebbers in Europa een vorm van nordic walking. Ze profiteren van de zomermaanden om te blijven trainen door intensief te wandelen met poles.

Nordic walking zoals we het nu kennen, gaat terug tot eind de jaren 90. In 1994 bedacht Marko Kantaneva, Fins sportinstructeur, een wandelmethode met stokken die geïnspireerd was op het langlaufen. Hij voegde er een reeks oefeningen aan toe om de verschillende fysieke kwaliteiten te onderhouden en te verbeteren.

In de jaren 2000 droegen vervolgens verschillende actoren uit de Franse sportwereld bij tot de ontwikkeling van nordic walking. Sinds 2009 is deze sport gereglementeerd door de Franse Atletiekfederatie.
Wil je het eens proberen?

DEZE ARTIKELS ZOUDEN JE OOK KUNNEN INTERESSEREN!

Tips
Waarom is het een uitstekend idee om in groep te wandelen?
Sportief wandelen of nordic walking wordt vaak beschouwd als een sport die je alleen beoefent. Het is echter nog veel leuker in groep! We hebben verschillende wandelaars gevraagd waarom ze liever in groep stappen. Ga niet steeds in je eentje, maak er eens een groepsactiviteit van!
Tips
Door dagelijks of wekelijks een stevige sportieve wandeling te maken of te nordic walken, verjaag de stress, weet je biologische klok beter hoe laat het is en haal je even een frisse neus, om heerlijk te slapen.
NAAR BOVEN