WAT ZIJN DE TROEVEN VAN ZAALVOETBAL VOOR VELDVOETBAL?

De overstap van veldvoetbal naar zaalvoetbal (of omgekeerd) vraagt de nodige aanpassing. Maar wist je dat zaalvoetbal tal van troeven heeft om je voetballende kwaliteiten op het grote grasveld te verbeteren?

Je kunt je vervolmaken in dynamiek en snelheid, en ook je hartconditie gaat erop vooruit én je verbetert je techniek, tactiek en efficiëntie, omdat de ruimte kleiner is en fouten dus sneller worden afgestraft. Daarnaast zul je ook je verplaatsingen op het terrein verbeteren, net als je spelinzicht, de solidariteit binnen de ploeg en de samenhang van de groep.

De troeven van zaalvoetbal voor veldvoetbal

> dynamiek en snelheid : het wedstrijdtempo ligt veel hoger bij zaalvoetbal

> hartconditie: de loopbewegingen zijn intensiever en meer repetitief

> techniek en tactiek : in elke speelfase heb je balcontact, een vrije trap, een hoekschop, een uittrap van de keeper, met de bijbehorende techniek. Een voorbeeld van een speler met het typische profiel van een zaalvoetballer: Messi. Wanneer je goed naar zijn matchen kijkt, zie je dat hij in hoofdzaak versnellingen doet, niet per se veel kilometers aflegt en enorm vaak de bal vraagt.

> de efficiëntie: je moet veel sneller beslissingen nemen, want de ruimte is beperkt en de doelen zijn kleiner dan bij veldvoetbal

> de verplaatsingen op het terrein: dat zijn er veel meer dan bij veldvoetbal

> spelinzicht: als je zaalvoetbal speelt, moeten je hersenen op volle toeren draaien, je hebt geen tijd om na te denken, je moet op het juiste moment de juiste keuze maken

> solidariteit binnen het team: als je ploeggenoot bij zaalvoetbal een fout maakt, heeft dat sneller invloed op jou en heb je geen tijd om dat recht te trekken

> samenhang in de groep : omdat een zaalvoetbalteam slechts 5 spelers op het terrein heeft (en de keeper) en evenveel mensen op de bank, dus in totaal een ploeg van 12 spelers, moet de groepsgeest goed zijn, want anders is dat onmiddellijk te merken aan het spel.

"Bij veldvoetbal kun je soms clans hebben, maar bij zaalvoetbal is er geen ruimte voor fouten en is de samenhang van de groep dus uiterst belangrijk. In het zaalvoetbal komen individuele acties maar heel zelden voor, 60% van de goals wordt gemaakt na een collectieve tactische fase."

Adriano GRECO

Sportief directeur en speler bij de zaalvoetbalploeg LA SQUADRA MOUSCRON, technisch partner van KIPSTA :

"Ik heb de zaalvoetbalclub Squadra Mouscron opgericht met mijn familie, en KIPSTA bezorgt ons de uitrusting. Ik ben tegelijk sportieve directeur, speler en kapitein van de A-ploeg, en ook verantwoordelijke voor de beloftes.

Ik ben op mijn zestiende gestart met zaalvoetbal, en daarvoor speelde ik veldvoetbal, eerst 7 jaar lang bij LOSC en daarna 5 jaar bij Moeskroen. Het was in die tijd mijn bedoeling om profspeler te worden, maar toen ik 15 was liep ik een zware blessure op en hierdoor besliste ik om me te concentreren op het zaalvoetbal en veldvoetbal meer als vrijetijdsbesteding te beschouwen. Ik heb dus een omgekeerde weg afgelegd dan de meeste zaalvoetballers!

Ik speelde dus op zondag veldvoetbal in de 6e klasse in België, en dat 4 seizoenen lang. Omdat mijn score-statistieken goed waren, ben ik uiteindelijk profspeler geworden op de leeftijd van 25 jaar.

Toen ik 28 was, werd ik getransfereerd naar Moeskroen en moest ik kiezen tussen veldvoetbal en zaalvoetbal. Op dat moment heb ik gekozen voor zaalvoetbal.

Ik ben recordhouder, want ik heb met een en dezelfde club, La Squadra, in elke Belgische klasse gespeeld, van de zesde tot de eerste klasse."

EEN AANTAL TIPS DIE JE KUNNEN INTERESSEREN

Tips
kinderen zaalvoetbal Decathlon Kipsta
Je kind wil graag aan zaalvoetbal doen, en jij vraagt je af of dit wel een geschikte sport voor hem is?Als het gaat om de intensiteit van een sport, houdt zaalvoetbal zich aan al zijn beloften!
NAAR BOVEN