SINGLE SPEED OF FIXIE ?

   

Wat zijn de verschillen tussen een single speed-fiets en een fixie? Hoe kies ik? In beide gevallen zal je in de stad overal vliegensvlug geraken!

VERSCHIL TUSSEN SINGLE SPEED EN FIXIE DECATHLON NIET DUUR

DE GESCHIEDENIS VAN DE FIXIE.

Een fixie, dat is in essentie een fiets met een vast tandwiel.  En net zulk een vast tandwiel brengt ons terug naar de begindagen van de fiets in de 19e eeuw…! Toen was het namelijk de enige manier om de trapkracht van de fietser over te brengen op het achterwiel. Aanvankelijk gebruikte men het vaste tandwiel op wegfietsen en tijdens wielerwedstrijden. Daarna werd het vooral op pistefietsen gemonteerd. In de jaren '90 zouden de stadsfiets en het vaste tandwiel elkaar vinden. De fietskoeriers waren de eersten die ermee op pad gingen.

EEN FIXIE, WAT IS DAT NU CONCREET? 

Het is een fiets die is uitgerust met een vast tandwiel: wanneer je stopt met trappen, blijven je benen voortdraaien. Ook pistiers draaien zo hun rondjes. Je moet dit met andere woorden rustig aan leren. Als er een rem op de fiets staat, kan je dus remmen en toch je benen verder laten trappen. Als er geen rem op de fiets staat, moet je gaan “SKIDDEN”: daarbij ga je eigenlijk slippen met je achterwiel. 

WAT IS EEN SINGLE SPEED-FIETS?

"Single speed" in het Engels betekent "één enkele versnelling", omdat de fiets ook maar één versnelling heeft. Het tandwiel is zogezegd “vrij”. Deze vernieuwing kwam er vrij snel na het vaste tandwiel. Vaak kennen we dit systeem onder de naam freewheel. Dit betekent dat wanneer je niet meer trapt, de ketting en het tandwiel niet meer bewegen. Enkel het wiel draait nog door. 99,99% van de fietsen werkt zo.

VERSCHIL TUSSEN SINGLE SPEED-FIETS EN FIXIE DECATHLON NIET DUUR

VERSCHILLEN TUSSEN SINGLE SPEED-FIETS EN FIXIE?

Op straat is het verschil amper te zien. Je moet er echt mee rijden om het te voelen. In de meeste gevallen zijn de fietsen zonder rem de fixies en die met remmen de single speed-fietsen. Het design is hetzelfde. Maar wat ik niet begrijp, is dat wanneer ik ga zoeken op internet of in winkel, ze spreken over compatibele fixies EN single speed-fietsen. Het geheim zit hem in de FLIP FLOP-naaf… Meer hierover vind je hieronder!

VERSCHIL TUSSEN SINGLE SPEED-FIETS EN FIXIE DECATHLON NIET DUUR

EEN FLIP FLOP-NAAF, WAT IS DAT?

Dit is een naaf waarvan één kant bedoeld is voor een vrijloop (single speed) en de andere voor een vast tandwiel (fixie). - De SINGLE SPEED-kant is gemaakt om het freewheel op vast te schroeven en heeft een enkele schroefdraad van het type BSA (zie foto). - De FIXIE-kant is gemaakt om het vaste tandwiel op een eerste schroefdraad vast te schroeven, en om vervolgens de blokkeervijs te plaatsen, die ervoor moet zorgen dat het vaste tandwiel goed op zijn plaats blijft zitten. Onze single speed-fietsen zijn uitgerust met een flip flop-naaf, zodat je de fiets als fixie of single speed-model kunt afstellen.

WELKE VERSCHILLEN TUSSEN SINGLE SPEED EN FIXIE DECATHLON NIET DUUR INSTAGRAM CITY SPEED-FIETSEN

ONS ADVIES

Kies voor de single speed-modus als je veilig doorheen de stad wilt fietsen.  Ben je al een ervaren fietser die graag wil slippen en ben je op zoek naar wat opwinding? Dan zou je ook met de fixie kunnen rijden. Pas wel op dat je goed leert remmen alvorens je zigzaggend tussen auto's het centrum induikt. Zoek je naar een fiets aan een lage prijs, die lang meegaat, goed van kwaliteit en ook stijlvol is? Volg ons dan op Instagram @CITY_SPEED_BIKES terwijl je op een van onze fantastische SPEED 500-fietsen ;) rijdt. Deze zijn te koop bij DECATHLON (online en in de winkel). Deel je mooiste foto's met ons!

NAAR BOVEN