OP MEERDERE POSITIES SPELEN

WAT ZIJN DE VOORDELEN VOOR JOU ALS VOETBALLER OF VOETBALSTER?

Tenzij je keeper bent, zou elke prof- of amateurvoetballer zich minstens één keer in zijn carrière de volgende vraag moeten stellen: hoe kan ik mezelf ontplooien als ik steeds op een en dezelfde positie blijf spelen?

 

Omdat fysieke en atletische kwaliteiten veranderen, zal elke voetbalspeler of -speelster met de jaren technisch en tactisch vooruitgang boeken.

In het hedendaagse voetbal is het eerder zeldzaam dat een speler gedurende zijn gehele carrière op dezelfde positie blijft spelen. Bestaat er nog zoiets als een voorkeurspositie? Toch wel, maar dat moet je er niet van weerhouden om andere posities te ontdekken en daar evenveel plezier aan te beleven als op de positie waarvoor je dacht voorbestemd te zijn.

1

JE EVOLUEERT IN HET VOETBALLEN

Als je jong bent, ben je tamelijk explosief. Je weet het verschil te maken, maar je hebt het nog moeilijk om wedstrijden uit te spelen. Je moet ook nog tactisch evolueren, om betere posities op het veld in te nemen. Mettertijd win je aan uithouding en word je een soort 'diesel'. Je gaat je inspanningen beter doseren om probleemloos het einde van de wedstrijd te halen.Naarmate je ouder wordt, ga je ook je tactisch spel ontwikkelen.

Het is onder andere deze ontwikkeling die maakt dat het niet uitzonderlijk is dat iemand 3 of 4 keer van veldpositie verandert.

1

VEELZIJDIGHEID IS BELANGRIJK

Vandaag de dag moet een voetballer elke veldpositie minstens een keer in zijn carrière geprobeerd hebben.

Je kunt starten als aanvaller, vervolgens centrale verdediger worden, dan flankverdediger, daarna als nummer 10 spelen, dan centrale middenvelder worden, dan verdedigende middenvelder en naar het einde van je carrière eindigen als centrale verdediger.

Bij de start van het seizoen beschikt de coach over verschillende spelersprofielen. Hij zal proberen om de beste samenwerking en verstandhouding tussen de spelers te vinden, rekening houdend met de kwaliteiten van iedereen. Het draait allemaal om tactisch samenspel en het vinden van onderlinge automatismen tussen spelers. De coach zal zijn spelers niet dwingen om een bepaalde positie in te nemen. Hij zal zijn tactiek juist aanpassen aan de spelers waarover hij beschikt, ook rekening houdend met het tactisch spel van de tegenstander.

op meerdere posities voetballen
3

VERSCHILLENDE REDENEN OM FLEXIBEL TE ZIJN

Om gedurende een wedstrijd of tijdens een seizoen een geblesseerde of geschorste teamgenoot te vervangen.

Omdat je tijdens een wedstrijd je kwaliteiten hebt laten zien op een andere positie en de trainer je opnieuw daar wil inzetten.  

Omdat je zelf graag andere posities wil ontdekken.

Omdat je mettertijd andere capaciteiten ontwikkelt: als je jong bent, wil je graag op je lievelingspositie spelen. In 95% van de gevallen is dat de positie van je voetbalidool. Zo zal op een totaal van 20 kinderen, de ene helft het nummer 10 willen dragen en de andere helft spits willen zijn.

Omdat je na verschillende seizoenen voor jezelf de balans opmaakt. Wanneer je na enkele jaren het voetbal beter leert kennen, begrijp je dat je je net zo goed kunt uitleven als keeper, verdediger of flankspeler, ook al zijn dit posities die op papier minder sexy lijken. Je wordt je ervan bewust dat je met je kwaliteiten ook op die posities de motor van de ploeg kunt zijn en veel spelplezier kunt hebben.

Omdat je met je talent voorbestemd lijkt te zijn voor een bepaalde positie, maar er teamgenoten zijn met een beter profiel zodat je coach voor jou een andere positie in petto heeft. Dat is het leuke aan voetbal.  

Ook al was je niet voorbestemd voor een bepaalde positie, als je de speltactiek goed begrijpt en voldoende collectief denkt om je goed op te stellen ten opzichte van je teamgenoten, zal je vooruitgang boeken. Zolang je maar een open en positieve instelling hebt!

Het meest belangrijke is uiteindelijk om als ploeg zowel offensief als defensief goed samen te spelen. En vooral om samen spelplezier te hebben.

NAAR BOVEN