WIST JE DIT?

15 VOETBALANEKDOTES...

  Bij Kipsta zijn we dol op voetbal en op voetballers. Daarom hebben we speciaal voor jou een aantal anekdotes verzameld over jouw favoriete sport, waarmee je zeker een hit zult zijn op het volgende feest. Een cadeautje van ons aan jou!  

Wist je dit? 15 voetbalanekdotes

Tijdens een bekerwedstrijd tussen KV Mechelen en Racing Genk in 2017 raakte de scheidsrechter en een van zijn assistenten geblesseerd. Na een oproep van de stadionomroeper kwam een plaatselijke supporter het veld op als lijnrechter. Hij fluit normaal in het amateurvoetbal!  

Eén land werd ooit wereldkampioen zonder in de finale te spelen. In 1950 kwam de FIFA met een nieuwe opzet: 4 poules van 4 teams kwamen tegen elkaar uit, waarna de 4 poulewinnaars tegen elkaar speelden in de finalepoule. De winnaar van deze laatste groep zou vervolgens wereldkampioen worden. Het werd Uruguay die op Braziliaanse bodem de graal won. Brazilië is overigens het enige land dat aan elk Wereldkampioenschap heeft deelgenomen.  

Franck Jurietti is recordhouder: hij heeft de kortste internationale carrière op zijn naam staan. Die carrière duurde 5 seconden, tijdens een wedstrijd tussen Frankrijk en Cyprus in 2005. Zo zie je maar dat elk moment historisch kan zijn!

Wist je dit? 15 voetbalanekdotes...

De rode kaart werd ingevoerd in... 1966! Tijdens een wedstrijd tussen Argentinië en Engeland liepen de spanningen hoog op en wilde de scheidsrechter een Argentijnse verdediger van het veld sturen. Hij heeft hiervoor echter geen specifieke tool en moet met zijn handen gebaren dat de speler het veld moet verlaten. Verwarring heerst, en de speler weigert te vertrekken. Hierna werd besloten om een duidelijk voorwerp te gebruiken om aan te geven dat een speler terug naar de kleedkamer moet gaan: de rode kaart werd geboren.  

Ken je Martin Palermo? Een zeer goede aanvaller die de trots was van Boca Junior. Hij staat ook bekend omdat hij drie penalty's miste in een wedstrijd. Een primeur.  

De snelste vijf doelpunten in de geschiedenis staan op naam van Robert Lewandowski. Op 22 september 2015 had de Poolse aanvaller slechts negen minuten nodig om het net vijf keer te doen trillen. Zijn slachtoffer? VfL Wolfsburg.

keeper

De FIFA voerde in 1950 het dragen van rugnummers officieel in.  

Diego Maradona zei ooit: “In het gebied komen en niet kunnen schieten, dat is als dansen met je zus”.  

Tijdens een wedstrijd tussen Chelsea en Charlton in 1937 werd het spel stilgelegd wegens zware mist. De keeper van Charlton, Sam Bartram, heeft zijn doel nog 15 minuten bewaakt zonder te weten dat de andere spelers het veld hadden verlaten. Een politieman heeft hem gevonden en teruggebracht naar de kleedkamer.

Wist je dit? 15 voetbalanekdotes

In 1996 speelden IJsland en Estland een vriendschappelijke wedstrijd. Wat hier nu zo bijzonder aan was? Eidur Gudjohnsen, 17 jaar oud, komt in het spel en vervangt... zijn vader, Arnor (34 jaar). De jonge Eidur geniet vervolgens een schitterende carrière, waarbij hij vooral voor Chelsea en Barça speelde.  

Strafschoppenseries zijn tegenwoordig onmisbaar om aan het einde van een wedstrijd een winnaar te kunnen aanduiden. Deze methode werd echter pas ingevoerd in 1970. Daarvoor werd de winnaar simpelweg door loting bepaald.  

Als het niet gaat, dan gaat het niet. In Schotland werd in 1979 een wedstrijd tussen Falkirk en Inverness Caledonian Thistle 29 keer uitgesteld wegens slecht weer. Voor 1882 stond er geen dwarsbalk op een voetbaldoel.  

Ons voetbalmerk "Kipsta" is een samenvoeging van twee woorden: KIP voor team ('equipe' in het Frans) en STA voor stadion. Weet je dat ook weer!

NAAR BOVEN