WORD KAMPIOEN IN HET AANMOEDIGEN VAN JE KIND

Je sportende kind motiveren en ondersteunen is een evenwichtsoefening tussen te veel en te weinig. Met positiviteit en plezier als startpunt.

ZEKER DOEN!

number1
Laat je zoon of dochter zelf kiezen welke sport hij of zij graag wil doen. Er mag uiteraard inspanning zijn, maar ontspanning komt eerst. Bespreek wat haalbaar is, welke verwachtingen er aan beide kanten zijn. Maak goede afspraken over de combinatie met school en hobby’s.
Check bij de start van een nieuw seizoen of jullie nog op dezelfde golflengte zitten en of je kind nog voldoende plezier beleeft aan zijn sport.
Zorg voor degelijk materiaal: kleding, schoenen en andere benodigdheden. Comfort en veiligheid zorgen voor meer sportpret, minder frustratie en voorkomen overbelasting en blessures.
Dat je sportende kind zijn best doet, mag je verwachten als ouder. Je investeert tenslotte tijd en geld. Maar leg de focus nooit alleen op het eindresultaat. Zie het geheel. Hoe is je zoon of dochter technisch vooruitgegaan? Werd het sterker als persoon door niet meteen op te geven?
Wees enthousiast maar tegelijk rustig aanwezig. Zeker bij wedstrijden. Leef mee, straal vertrouwen uit, maar doseer je emoties. Wees een goed voorbeeld voor volwassenen en kinderen met weinig zelfbeheersing. Sportiviteit is ook blij kunnen zijn voor anderen, zonder jaloezie of verwijten.
Vraag na de training of wedstrijd of je kind het leuk vond en of het zelf tevreden is. Geeft het aan dat het niet meteen zin heeft om erover te praten of te moe is? Respecteer dat en probeer op een beter moment opnieuw.
Wees eerlijk maar positief in je feedback. Hou je bij de feiten. Bijvoorbeeld: “Ik zag dat de bal je ontglipte, dat kan gebeuren. Volgende keer beter.” Of:  “Schoolslag kan je supergoed, dus die crawl lukt binnenkort zeker ook.” Relativeer dramatische reacties en temper frustratie en ontgoocheling met liefde, geduld en een knipoog. Benadruk wat goed gaat en geef oprechte complimenten à la “Mooi hoe jij rekening houdt met je teammaats.”
Leer je kind om naar zijn persoonlijke aandeel te kijken bij falen én bij succes. Resultaat: het leert verantwoordelijkheid nemen en terecht fier te zijn.
Zorg dat je zoon of dochter zichzelf niet voorbijloopt. Help mee de balans tussen belasting, draagkracht en rust te bewaren.
word_kampioen

VOORAL NIET DOEN!

number1
Laat je kind jouw sportdroom niet najagen.
Je kind onder druk zetten werkt averechts. Voorkom obsessie, stress, tegenzin en faalangst. Hang geen grote beloningen vast aan prestaties. Dreig niet met straf bij fouten of verlies. Topcoach of fanatieke supporter spelen ten koste van je moeder- of vaderrol is heel verwarrend en mogelijk bedreigend voor je zoon of dochter. Blijf op je eigen terrein, vorm een veilige haven. Je kind uit zijn comfortzone halen is de taak van een trainer.
Roepen en tieren tegen je eigen kind, medesportertjes, andere ouders, een coach of scheidsrechter is een no go.
NAAR BOVEN