YOGA: HEILZAAM VOOR LICHAAM EN GEEST

Yoga is een discipline die lichaam en geest samenbrengt door houdingen te combineren met ademhalings-, concentratie- en relaxatieoefeningen. Kortom, een discipline met zowel fysiekeals mentale deugden.

number_1

YOGA OM ONBELAST STERKER TE WORDEN

De eerste troef van yoga? Een sterker lichaam!

Bij yoga train je je spieren op een statische manier, door je te concentreren op de juiste uitvoering van de verschillende houdingen. Je gebruikt vooral de zwaartekracht om sterker te worden en in evenwicht te blijven. De houdingen die je daarbij uitvoert, spreken verschillende lichaamszones aan voor een gevarieerde spiertraining: de buikspieren, de rug, de armen, de benen... Andere houdingen, zoals de krijger, versterken tegelijk je hele lichaam.

Met yoga versterk je in het bijzonder je diepere spieren van de rug en de buik. Deze stabiliserende spieren zijn onmisbaar voor de houding die we aannemen. Door ze te trainen, is je houding beter en voorkom je rugpijn.

number_2

AAN JE SOUPLESSE WERKEN

De herhaling van houdingen, een regelmatige beoefening, maar ook een goede ademhaling bij yoga, geven je een grote souplesse. Die soepelheid is niet aangeboren, maar je kan ze wel aankweken door oefening. Door juist te ademen, kalmeer en versoepelt je lichaam. Een goede ademhaling voorkomt een onaangenaam gevoel tijdens de, soms intense, rekoefeningen, en voorkomt spanningen op het werk.

De souplesse die je krijgt door regelmatig aan yoga te doen verhoogt je mobiliteit, geeft je spieren meer reikwijdte en zorgt ervoor dat je je alledaagse bewegingen vloeiender en vlotter uitvoert. De versoepeling van onze spieren en pezen beperkt ook het risico op blessures tijdens een training.

number_3

EEN SPORT OM EVEN ALLES LOS TE LATEN

Meer dan een sportdiscipline is yoga een bevoorrecht moment waarbij het helemaal om jezelf draait, een kleine pauze om helemaal tot rust te komen in de drukte van elke dag.

Het is vooral de ademhaling (pranayama) bij yoga die je geest kalmeert en stress verjaagt. De gebruikte ademhalingstechnieken hebben tal van voordelen: ze zijn soms kalmerend, soms activerend, soms brengen ze je helemaal in evenwicht.

Door je te concentreren op je ademhaling en balans, wat stabiliteit en een goede verankering vergt, ga je je focussen op het heden, het hier en nu, en vergeet je even alles rondom je. Die afstand die je creëert met de dagelijkse sleur, helpt om even los te komen van al dat gepieker en die heisa, om plaats te maken voor een gevoel van eindeloze ontspanning.

number_4

YOGA, HET RECEPT VOOR EEN GOEDE GEZONDHEID

Naast een sterker lichaam en een weldadig gevoel, is yoga ook goed voor de gezondheid. Allereerst, door op je ademhaling te letten, spring je beter om met stress en angstgevoelens, wat een heilzaam effect heeft op je slaapkwaliteit. De spirituele en ademhalingsoefeningen kalmeneren je geest en verdrijven negatieve emoties, voor een verkwikkende slaap. En wie zegt beter slapen, zegt meer levenskwaliteit!

Bepaalde yogahoudingen zorgen voor een grondige, diepgaande massage van de organen en doen je lichaam weer helemaal opleven door een betere energiecirculatie. Door ons beter te leren ademen, bevordert yoga daarnaast de bloedsomloop en bij uitbreiding de goede werking van onze organen. Dat zorgt voor een sterker afweersysteem en een betere algemene gezondheid.

 

De heilzame effecten van yoga, of het nu om de rustige of dynamische variant gaat, hebben vanaf nu geen geheimen meer voor jou. Afspraak dus op een yogamatje ergens in een fitnessruimte of thuis, voor ongeremd genieten!

NAAR BOVEN