ZWEMTRAINING: EENVOUDIG WEER GAAN SPORTEN

Opnieuw gaan sporten na de vakantie is nooit gemakkelijk... Waarom is dat eigenlijk?

Omdat opnieuw gaan bewegen pijn doet... Omdat de enige inspanning van de afgelopen weken leidde tot stijve kaakspieren van al het lekkere eten... En omdat dat nog altijd minder pijnlijk is dan spierkrampen! 

Maar wie heeft gezegd dat weer gaan sporten abrupt en plotseling moet? Waarom neem je er niet de tijd voor en pak je de draad rustig weer op, beetje bij beetje?

Ik weet heel goed hoe moeilijk het is om de motivatie te vinden om terug te gaan sporten, en daarom heb ik een gebruiksklare training opgesteld om je te helpen op een rustige manier weer te gaan zwemmen! 

Klaar om een sprongetje te wagen?

ZWEMTRAINING: DOEL: RELAXATIE

OPWARMING

Warm een tiental minuten rustig op om je gewrichten, spieren en hartslag wakker te maken.

DOEL: RELAXATIE

Oefening #1: 1200 m // 45-50 min

- Opwarming: 300 m // 10 min

- 300 m crawl/rugslag: 50 m crawl --> 50 m rugslag (3X)

REEKS

Deze oefeningen helpen je concentreren op bepaalde delen van je lichaam en om het gevoel van door het water te glijden weer terug te krijgen. Je zult ook merken dat het gebruik van (educatief) materiaal je baantjes heel wat leuker maakt!

 

REEKS: 800 m // 30 min

50 m (16X)

- 50 m benen

- 50 m benen (met plankje)

- 50 m schoolslag

- 50 m schoolslag (met pullbuoy)

 

Deze reeks herhaal je vier keer. De eerste in crawl, dan rugslag, dan nog een reeks in crawl en je sluit af met schoolslag.

RECUPERATIE

Zwem rustig uit zodat je lichaam geleidelijk ontspant. Focus je op het ontspannen van je spieren en het rustgevende glijden door het water.

 

RECUPERATIE: 100 m // 5 min

100 m, materiaal en zwemslag naar keuze

 

Kleine tip: als je van bovenstaande reeksen last hebt gekregen van je armen, maak dan eens gebruik van een zwemplank. Zijn het juist je benen die zwaar zijn geworden, gebruik dan een pullbuoy

GOED ZO!

Applaus voor jezelf! De training zit er eindelijk op! Meer dan 1 kilometer in 50 minuten, badmuts af! Als je je training graag nog wat zwaarder wil maken, kun je dit schema aanpassen aan je wensen en/of behoeften.

Deze zwemtraining bestaat bewust uit verschillende zwemslagen, -materiaal en -oefeningen. Zo is het zwemmen leuker, ben je de monotonie te slim af en kan je ontspannen tijdens het sporten.Om onbeperkt te herhalen, dus!

Vergeet tot slot niet te stretchen en genoeg te drinken om spierpijn de volgende dag te vermijden. Aarzel ook niet om een verkwikkende koude douche te nemen om je bloedsomloop te stimuleren en de recuperatie te bevorderen.

Tot heel binnenkort voor een nieuwe zwemtraining !

NAAR BOVEN