Top 5 van historische atletiekrecords | Decathlon

Top 5 van historische atletiekrecords 

Ontdek de atletiekrecords die tot op de dag van vandaag standhouden. Welke vind jij het meest indrukwekkend?

Top 5 van historische atletiekrecords | Decathlon

Hoogspringen heren - 2,45 m - javier sotomayor - 1993

Javier Sotomayor is een Cubaanse atleet met de bijnaam "Koning van de hoogten". We kunnen wel stellen dat hij die bijnaam eer aandoet, want hij heeft 21 keer hoger dan 2,40 meter en 89 keer hoger dan 2,35 meter gesprongen. Maar Javier Sotomayor schreef geschiedenis met een andere prestatie. Hij is de huidige wereldrecordhouder hoogspringen en is de enige atleet die de lat van 2,45 meter heeft weten te bedwingen. Hij vestigde dit record tijdens een wedstrijd in Spanje in 1993. Een eeuwigheid in de moderne sportwereld...

Top 5 van historische atletiekrecords | Decathlon

Hink-stap-springen heren - 18,29 m - jonathan edwards - 1995

Het hink-stap-springen is een atletische discipline waarbij de atleet na een aanloop twee specifieke stappen moet maken en dan een zo groot mogelijke afstand moet afleggen met een sprong. Hoewel sommige atleten in de buurt zijn gekomen van het wereldrecord hink-stap-springen voor heren, zoals Christian Taylor met zijn 18,21 meter in Peking in 2015, lijkt dit record een van de meest onverwoestbare in de atletiek. Het dateert al uit 1995.
Met een hink-stap-sprong van 18,29 meter vestigde de Britse atleet Jonathan Edwards een record waar andere atleten slechts van kunnen dromen.

Top 5 van historische atletiekrecords | Decathlon

100 M heren - 9,58 seconden - usain bolt - 2009

In een overzicht van de beste records uit de atletiekwereld kan de snelste man uit de geschiedenis natuurlijk niet ontbreken. Usain Bolt is waarschijnlijk de beroemdste atleet ter wereld. Al meer dan tien jaar domineert de Jamaicaanse sprinter de koninginnennummers: de 100 m, de 200 m en de 4x 100 m. Hij was de eerste atleet die onder de 9,7 seconden op de 100 m dook, met een tijd van 9,69 seconden in Peking in 2008.
Maar het was in augustus 2009, tijdens de wereldkampioenschappen in Berlijn, dat Usain Bolt voor altijd een stempel drukte op de geschiedenis van de 100 m. "Lightning Bolt" zette hier een tijd neer van 9,58 seconden, waarmee hij zijn eigen record met 11 honderdste seconde verbeterde. Sindsdien heeft geen enkele sprinter de 100 meter zelfs maar onder de 9,7 seconden gelopen...

Top 5 van historische atletiekrecords | Decathlon

Verspringen dames - 7,52 m - galina tsjistjakova - 1988

Het wereldrecord verspringen voor dames, dat de Russische atlete Galina Tsjistjakova in 1988 vestigde, is een van de oudste en indrukwekkendste in de geschiedenis van de atletiek. Op 11 juni, tijdens een wedstrijd in Leningrad, sprong Tsjistjakova 7,52 meter, waarmee ze haar eigen wereldrecord met 7 centimeter verbeterde. Onlangs zijn de Amerikaanse atlete Brittney Reese met een afstand van 7,32 meter en de Duitse atlete Malaika Mihambo met een afstand van 7,30 meter de enigen die ook maar in de buurt van het record van Tsjistjakova zijn gekomen. Zoals je ziet, gaat het dus ook hier om een schijnbaar onbreekbaar record.

Top 5 van historische atletiekrecords | Decathlon

Discuswerpen dames - 76,80 m - gabriele reinsch - 1988

76,80 meter. Dat is het wereldrecord discuswerpen voor dames dat de Duitse atlete Gabriele Reinsch in 1988 vestigde. Dit is een van de oudste wereldrecords in de atletiek. Alleen Sandra Perkovic kwam onlangs in de buurt met een worp van 71,41 meter in 2017. Ook dit record zal dus niet snel sneuvelen.

Maar weet je wat er zo bijzonder is aan het record discuswerpen? Het wereldrecord dames ligt hoger dan het wereldrecord heren! Het wereldrecord discuswerpen bij de heren bedraagt "slechts" 74,08 meter. Daar moeten we wel even bij vertellen dat de heren met een discus van 2 kg werpen en de dames met een van 1 kg.

Welk van deze atletiekrecords vind jij het meest indrukwekkend? Ben jij ook dol op atletiek? Ga dan zeker eens snuffelen in ons grote aanbod speciaal voor atleten!