NL
NL

ULTIMATE FRISBEE?

.

ultimate frisbee

Speel je in de zomer al eens met de frisbee op het strand? Dan is ultimate frisbee geknipt voor jou! Je hebt er geen last van mensen in badpak die, uitgestrekt op hun strandlaken, in de weg liggen tijdens het frisbeeën ... Laten we de sport eens van naderbij bekijken!

DE OORSPRONG VAN ULTIMATE FRISBEE

Om het verhaal van ultimate frisbee te vertellen, moeten we bijna helemaal tot aan de oorsprong van de frisbee teruggaan. Zonder al te veel in detail te treden, moet je weten dat het woord "frisbee" afkomstig is van de taartvormen van de Frisbie Pie Company die de studenten aan de universiteit van Yale naar elkaar gooiden. Als ze zich maar amuseerden!

Het was pas in de jaren 1960 dat frisbee een echte sport is geworden, en ultimate frisbee kort nadien aan het einde van dit decennium. In Vlaanderen wordt ultimate frisbee beheerd door de Vlaamse Ultimate Frisbee Federatie, VLUFF voor de vrienden.

Ziezo, nu kan je die vragen bij Trivial Pursuit alvast beantwoorden. Graag gedaan.

DE REGELS VAN ULTIMATE FRISBEE

Ultimate frisbee wordt overwegend op een grasveld gespeeld van 100 m lang op 37 m breed. Het kan ook gespeeld worden in een zaal, op een oppervlakte gelijk aan die van een handbalveld. Op een grasveld staan er twee teams van zeven spelers tegenover elkaar, terwijl het indoor twee teams van vijf spelers zijn.

Het principe is erg eenvoudig: om een punt te scoren, moet de frisbee worden gevangen in eindzone van de tegenstander. Die zone is 16 m lang en is zo breed als het veld (inderdaad, 37 m, goed opgelet daar achteraan). De winnaar is het eerste team dat 17 punten scoort (soms minder naargelang de categorie).

Net zoals bij tsjoekbal of flag football is fysiek contact niet toegestaan bij ultimate frisbee. De speler met de frisbee heeft 10 seconden om te passen naar een teamgenoot. Hij mag niet lopen met de frisbee, maar kan wel draaien. De frisbee mag naar voren, achteren of de flanken worden gespeeld, naargelang de mogelijkheden tijdens het spel. Als de frisbee de grond raakt of onderschept wordt, gaat hij naar het andere team: de aanvallers worden dan verdedigers en vice versa.

Merk op dat er bij ultimate frisbee geen scheidsrechter is. Het is dus nogal een gentlemen's sport.

playing field

ULTIMATE FRISBEE IS GOED VOOR JE

Geloof me: als je graag loopt en je volop inzet tijdens het spel, zal ultimate frisbee je niet teleurstellen! Intervallopers zullen in hun nopjes zijn ...

In deze sport moet je ook wat strategie voor de dag leggen: een goede spreiding op het veld en de juiste positie innemen zijn essentieel om te kunnen winnen.

Tot slot, als kers op de toch al behoorlijk grote taart, ontwikkel je een heuse teamspirit, wat uiterst belangrijk is om te kunnen winnen.

Dus, wanneer begin jij met ultimate frisbee? Je hoeft nog maar 13 mensen te vinden om er volledig voor te gaan. We horen het graag!