NL
NL

VANAF WELKE LEEFTIJD MAG EEN KIND BEGINNEN MET SPORT?

Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging goed is voor kinderen. Maar hoe zit dat met een meer intensieve fysieke activiteit? Met trainingen? Wedstrijden?

karaté enfant

TOT 7 JAAR: MEER LICHAAMSBEWEGING DAN SPORT

Voor jonge kinderen (van 1 tot 7 jaar) telt in de eerste plaats dat ze zich kunnen uitleven: spelen in het park, een eigen dansje verzinnen en uitvoeren, op de step naar school gaan… "Dit zijn ongestructureerde activiteiten, in die zin dat er geen regels zijn en dat het plezier voorop staat, verklaart Adrien Lelong, osteopaat van het COPS (Centre d’ostéopathie et de posturologie du sport) in Lille. Sport is een goede toegangsdeur naar de buitenwereld. Nieuwe sensaties en plaatsen ontdekken, nieuwe mensen leren kennen … Aarzel niet om je kind verschillende sporten te laten uitproberen om die sport te ontdekken waarmee hij het best kan openbloeien. »

In elk geval kun je, wanneer de activiteit is aangepast aan de mogelijkheden van het kind, starten met sport vanaf de leeftijd van 5 of 6 jaar. “Het is perfect mogelijk om je kind op een zachte manier de zin om te sporten bij te brengen, zegt Grégory Dupas, osteopaat/posturoloog. Met echter een voorbehoud: vergeet nooit dat een kinderlichaam nog heel kneedbaar en dus fragiel is. »

7 JAAR WORDT ALGEMEEN BESCHOUWD ALS DE GOEDE LEEFTIJD OM TE STARTEN MET SPORT

Het jaar van verstand? Vooral een leeftijd waarop kinderen gevoel hebben voor evenwicht, coördinatie en ook kracht ... "Er zijn werkelijk geen tegenindicaties, vult Adrien Lelong aan, zeker als een jaarlijks doktersbezoek uitwijst dat alles in orde is. Zelfs kinderen die aan astma of diabetes lijden, kunnen aan sport doen. Op aangepaste wijze uiteraard… maar vanuit psychologisch standpunt zijn de effecten heel positief".

kalenji aw18 kids athletics

VAN 8 TOT 12 JAAR, STEEDS BETER WORDEN

Na die eerste kennismakingsfase kan een kind van 8 tot 12 jaar ernaar streven om steeds beter te worden en, waarom niet, starten met competitie. Toch moeten de verschillende fasen van opwarming (voor de activiteit) en stretchen en recuperatie (na de activiteit) steeds goed worden gerespecteerd. Ook een kind, hoe lenig en, soms, gehaast, het ook is (om de tatami op te vliegen, om op zijn pony te zitten, om zijn nieuwe move te tonen …), kan een blessure oplopen.   Ongeacht de leeftijd van het kind, moet je het ook geregeld meenemen naar de osteopaat voor een algemeen onderzoek en om na te gaan of zijn ontwikkeling nog normaal verloopt en zijn houding nog correct is. Dat is een goede manier om zijn gezondheidskapitaal te behouden en eventuele lichamelijke klachten op volwassen leeftijd te vermijden …~Wil je je ervaringen delen? Hoe is dat bij jouw kinderen? En hoe zit het met jou, kreeg je al op heel jonge leeftijd de smaak van sporten te pakken of pas later? Vertel ons er alles over!