améliorer son sens de l'équilibre

Verbeter je evenwichtsgevoel: tips, oefeningen

.

Als je snel valt of je evenwicht verliest, dan is dit artikel voor jou! Eva, sportcoach, legt je uit hoe je met enkele eenvoudige en doeltreffende oefeningen je behendigheid kan trainen en je evenwichtsgevoel kan ontwikkelen.

Waarom aan je evenwicht werken?

Er werken verschillende onderdelen van je lichaam mee aan je evenwicht:

- Je zicht

- Je binnenoor

- Zenuwreceptoren

Dankzij deze receptoren kent je lichaam precies de positie van elk lichaamsdeel. Dit noemen ze proprioceptie.

Het is dankzij dit proprioceptieve systeem dat je overeind kunt staan, kunt wandelen, kunt lopen... Door dit vermogen te ontwikkelen, werk je aan de reactiviteit en de kwaliteit van de informatie die tussen je lichaam en je hersenen wordt uitgewisseld. Dit gaat zowel tijdens het sporten als in je dagelijks leven van pas komen. Daarbij zorgt een beter evenwichtsgevoel voor minder verstuikingen, vallen en andere blessures!

Test je evenwicht!

Er bestaat een praktische test waarmee je je evenwicht kunt testen:

ga op één been staan, en houd deze positie vast. Eerst met je ogen open, dan met gesloten ogen. Als je dit statisch evenwicht maar maximaal 20 seconden vast kunt houden, is het verstandig om eraan te werken. Enkele tips om je hierbij te helpen:

Nuttige oefeningen om aan je evenwicht te werken

Om je houding te stabiliseren, moet je werken aan je dynamisch evenwicht. Hiervoor moet je een beroep doen op je diepe spieren met asymmetrische oefeningen, zoals oefeningen op één been.

De juiste fitnessaccessoires voor evenwichtsoefeningen

Er bestaan fitnessaccessoires waarmee je aan je instabiliteit kunt werken en zo je evenwichtsgevoel kunt ontwikkelen: de Fitball, de DST, de balanceerschijf, de balanceerplank. Als je hiermee oefent, bij voorkeur 's morgens, en dit 3 keer per week (of om de dag), dan zal je al snel vooruitgang zien! Om je op weg te helpen kun je in de rubriek Domyos Ecoach gratis filmpjes vinden waarmee enkele oefeningen met deze accessoires worden uitgelegd.

Belangrijk: als je in een oefening eerst de ene en dan de andere kant traint, heb je geen recuperatietijd nodig. Maar als je beide kanten tegelijk traint, kun je jezelf 30 seconden rust gunnen, of een andere oefening tussendoor doen.

- De Fit ball

Als je oefeningen uitvoert op een gymbal werk je aan je evenwicht. En er is meer: je houding verbetert, je concentratie verscherpt, je staat steviger op je benen en je wordt soepeler.

- De DST

Dit is de ideale tool voor wie tegelijkertijd aan zijn bovenlichaam, zijn benen, en zijn lage ruggebied wil werken. Als je trainingsstraps gebruikt, ben je voortdurend uit balans. Naast de inspanning die nodig is voor de oefening op zich, moet je ook constant in evenwicht blijven om de juiste houding aan te houden. Om dit te bereiken spant je lichaam zich aan als een blok, en hiervoor gebruikt het de diepe stabiliserende spieren. Zo ontwikkel je dus een goed evenwicht en een betere mobiliteit en verstevig je de gewrichten.

- De balanceerschijf

Deze schijf is speciaal ontworpen om te werken aan je proprioceptie en steunpunten. Je zal je enkel of pols (afhankelijk van of je er met je voet of hand op steunt) sterker maken, en je diepe spieren trainen.

- De balanceerplank

Deze accessoire is zeer nuttig om je evenwicht te ontwikkelen en de stabiliteit van je gewrichten te vergroten. Je kunt ervoor kiezen om op te drukken met je handen op de randen van de plank. Zo train je de stabiliserende spieren in je bovenlichaam. Deze oefening is ideaal voor mensen met instabiele of pijnlijke schouders.

Wij raden aan om ook enkele sprongen toe te voegen aan je training. Spring op een of twee benen naar voren en naar achteren, en dan naar links en rechts. Zo leert je lichaam door je diepe spieren aan te spannen om te gaan met het verstoorde evenwicht dat wordt veroorzaakt door