artengo_badminton_ss178371959tci_scene_g78q8391.jpg-1_-1xoxar

Veren of plastic: de juiste badmintonshuttle kiezen

Als je je racket en je schoenen gekozen hebt, kun je bijna het court op. Je moet alleen nog maar het type shuttle kiezen dat het best bij je past. Die keuze is vrij beperkt: veren of plastic. Maar wees gerust, dat is eigenlijk al genoeg. De juiste shuttle kiezen is echt belangrijk, omdat hij je spel aardig beïnvloedt. Volg de gids en maak de juiste keuze!

Veren of plastic: De juiste badmintonshuttle kiezen

Veren of plastic: wat zijn de verschillen?

Een badmintonshuttle bestaat uit twee delen: de dop of basis, en de kelk, die uit veren of plastic bestaat. Het vaakst worden die in plastic gebruikt; ze zijn steviger en goedkoper. Even een kleine uitleg over de verschillen tussen de twee.  - Shuttles met een kelk in plastic: de dop bestaat uit schuim of uit kurk. Doppen uit schuim zijn licht en goed bestand tegen schokken en tegen wrijving met de besnaring van het racket. Doppen uit kurk zijn fragieler, maar bieden meer comfort op het moment van impact. Kelken in plastic zijn heel stevig en vergevingsgezind voor off-centrefoutjes. En die komen nog wel eens voor als je begint te badmintonnen ;-)  - Shuttles met een kelk met veren: de doppen zijn gemaakt van kurk, de kelken bestaan uit minstens 16 ganzen- of eendenveren. Deze shuttles zijn fragieler, ze wegen tussen 4,74 en 5,5 gram. Je bewaart ze best voor optimale spelomstandigheden, namelijk als het tussen 20 en 23° graden is in de zaal.  - Hybride shuttles: de doppen bestaan uit kurk, de kelken uit veren. Ze zijn echter op een andere manier ontwikkeld. De veren zitten ingebed in een soort plastic basis die op de dop zit, dus niet rechtstreeks op de dop zoals bij shuttles met 100% veren. Dit hybride ontwerp heeft verschillende voordelen: ze zijn steviger en hebben een traject dat vergelijkbaar is met dat van shuttles met veren. Kortom: de voordelen zonder de nadelen!  - Outdoorshuttles: deze shuttles zijn verzwaard en speciaal ontwikkeld om buiten te spelen. Ze hebben dus niet zo snel last van wind. Ze zijn meestal gemaakt van schuim en plastic, met een variërend gewicht naargelang de wind. Sommige van deze shuttles kun je zelfs bij felle wind gebruiken. Heel praktisch als je buiten wil spelen!

Veren of plastic: De juiste badmintonshuttle kiezen

Traject van de verschillende types shuttles

Het zal wel geen verrassing zijn dat de samenstelling van een shuttle zijn snelheid en zijn traject beïnvloedt, dus de curve die hij maakt door de lucht voordat hij op het terrein van je tegenstander landt. Of op zijn of haar racket, natuurlijk.  - Traject van een plastic shuttle:  Het traject heeft de vorm van een parabool. Goed om weten: plastic shuttles hebben niet steeds dezelfde kwaliteit. Hoe beter hun kwaliteit, hoe beter hun traject. Een niet te verwaarlozen criterium dus, vooral als je een gevorderd speler bent.

Veren of plastic: De juiste badmintonshuttle kiezen

- Traject van een shuttle met veren: 

dit ziet er meer uit als een parachute die recht naar beneden komt. Constant en precies dus. Bijna ideaal.

Snelheid van de verschillende types shuttles

Shuttles in plastic: algemeen genomen bestaan er 3 snelheden, die soms worden aangeduid met een verschillende kleur. Trage shuttles zijn het meest geschikt voor beginners, middelsnelle shuttles worden het vaakst gebruikt, en snelle shuttles zijn perfect voor spelers die snelheid willen zonder over te schakelen op shuttles met veren. Shuttles met veren: hun snelheid hangt af van de temperatuur. In een zaal waar het 20°C is, zullen ze sneller zijn dan in een zaal waar het maar 16°C is. Dat ligt aan de luchtdichtheid: warme lucht is minder dicht dan koude lucht. Je shuttle ondervindt dus minder luchtweerstand. Om je spelcomfort te verhogen, en de snelheid en het traject te verbeteren, bestaan shuttles met veren in 3 snelheden. Als het warm is, moet je shuttle trager zijn:  - Snelheid 78: voor een temperatuur tussen 16 en 22 graden.  - Snelheid 77: voor een temperatuur tussen 23 en 27 graden.  - Snelheid 76: voor een temperatuur hoger dan 27 graden. ~Even een beetje cultuur: in Europa worden vooral shuttles met snelheid 77 en 78 gebruikt. Eenvoudigweg omdat het meestal te koud is voor de 76. Die wordt dan weer vaker gebruikt in Azië. Nogmaals, het ligt aan de weersomstandigheden ;-)

shuttle

Kies je shuttle in functie van je gebruik

- Je bent een beginnend speler: kies voor shuttles in plastic. Ze zijn steviger, beter aangepast aan een minder technische speelstijl en vergevingsgezinder voor off-centrefouten. Vooral als de dop uit schuim bestaat. Bovendien zijn ze goedkoper, een niet te verwaarlozen details als je weet hoeveel shuttles je 'verbruikt' bij het spelen :-) - Je bent een gevorderde of expert speler: ga voor shuttles met veren. Die hebben een beter traject en je kunt beter hun snelheid kiezen. Ze zijn echter ook fragieler. Als je wedstrijden speelt, kies dan zeker voor gehomologeerde shuttles. Een goed alternatief: plastic shuttles van hoge kwaliteit hebben een traject dat ongeveer vergelijkbaar is met dat van shuttles met veren. Een goed compromis! 

We sluiten af met een anekdote: spelers op wereldniveau gebruiken in één enkele wedstrijd tot wel 50 shuttles! Met veren, welteverstaan. Om dat te kunnen moet je al heel veel oefenen ;-)