NL
NL

VIJF CLICHÉS OVER BILJARTEN

Ik sport al jaar en dag en onlangs kreeg ik de biljartmicrobe te pakken. De reacties bleven echter niet uit ... alsof ik me voortdurend moest verantwoorden voor mijn keuze. Ik vind het dan ook hoog tijd om al die clichés van tafel te vegen!  

8 pool biljart

“ZEG, LATEN WE WEL WEZEN, BILJARTEN IS TOCH EIGENLIJK GEEN SPORT, NIET?”

Dat klopt inderdaad als sporten voor jou synoniem is voor energiegelletjes eten om je nadien een aantal uren in het zweet te werken. De waarheid ligt net even anders. Sporten is ook werken aan je houding, coördinatie, concentratie, precisie, ... En geef toe, op die punten slaat de biljartsport de bal zeker niet mis.  

vijf clichés over biljarten

“IK DENK BIJ BILJARTEN METEEN AAN VAN DIE MAFFIOSI!”

Donkere kamers vol sigarettenrook, illegale verkoop van sigaren en borsalino's … Akkoord, ik overdrijf maar wat bedoel je nu eigenlijk met "duistere types"? De realiteit is net het tegenovergestelde. Of je nu in een biljartclub of op openbare plaatsen gaat spelen, kamers die in sigarettenrook gehuld zijn, behoren echt wel tot het verleden. En de borsalino is net als een maatpak, je kunt echt wel zonder. Blijf gewoon wie je bent, zo kom je het verst.

“GEEF TOCH TOE, HET IS GEWOON EEN EXCUUS OM ALCOHOL TE DRINKEN!”

Neen, en waarom zou ik trouwens excuses moeten zoeken als ik alcohol wil drinken? En bovendien is het ook niet echt een geniaal plan omdat je tijdens het biljarten nauwkeurig en geconcentreerd moet blijven. Als je echt wil, kun je ook zonder strategie keihard tegen de ballen stoten. De kans dat je de wedstrijd wint is dan wel niet al te groot. En kom alsjeblieft niet met doping opdraven. Precisiesporten, zoals boogschieten of biljart, strijden actief tegen doping. Een gewaarschuwd man is er twee waard ...

8 pool biljart
8 pool biljart

“BILJARTEN, DAT IS MANNEN ONDER ELKAAR”L TE DRINKEN!”

We moeten vaststellen dat slechts 6% van de leden van de Franse biljartbond een vrouw is. Toch is biljarten een van de zeldzame sporten waarin mannen en vrouwen perfect samen kunnen spelen! Paardrijden, gemengd dubbelspel in het tennis en ... dat zal het zo een beetje zijn. Ik kan niet meteen op een andere sport komen. Vanaf nu mag je ook biljarten aan dit lijstje toevoegen. Spierkracht speelt bij biljart niet zo een grote rol dus vrouwen hebben eigenlijk evenveel kans als mannen, hoewel kans en geluk in de biljartsport eigenlijk niet bestaan. Bovendien zit de sport in de lift … En aan de top van de Europese biljartbond staat … een vrouw!

“OK. MAAR HET IS EIGENLIJK EEN SPORT VOOR OUDJES!”

Niet meer dan een andere sport. Ongetwijfeld heb je zelf ook al eens beelden gezien van piepjonge wielrennertjes die aan een wedstrijd deelnemen zonder dat het sportieve karakter van die wedstrijd in vraag werd gesteld. Het fysieke aspect is bij biljarten inderdaad minder belangrijk maar het is zeker geen sport die enkel door oudere mensen beoefend wordt! Integendeel, we kijken zelfs niet meer vreemd op als er op school een biljarttafel staat ...

Veeg die clichés over biljarten dus maar van tafel! Je staat misschien wel niet te baden in het zweet maar biljart is een echte sport. Geloof me maar!