Claudia Van Avermaet

Vind je energie terug met natuurlijke voeding

Na een bijzonder stressvolle tijd en in een genezingsproces is alle extra aandacht voor jezelf welkom.

Toen Claudia Van Avermaet - zus van gouden medaillewinnaar Greg - herstelde van een burn-out ging ze op zoek naar wat haar kon helpen. Ze verwerkte haar persoonlijke tips in een zevenwekenplan. Door bewust te ademen, voldoende te bewegen en te focussen op natuurlijke voeding kan je je lichaam en geest helemaal resetten.

Voelde je de crash aankomen of ging het licht plots uit?

Door de snelheid van het leven en de maatschappelijke druk bouwen we in onze dag geen rustmomenten meer in. En we negeren sommige signalen van ons lichaam. Ook ik heb dat gedaan: vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid ... Ik kreeg eczeem rond mijn ogen en werd sneller ziek dan anders. Toen waren er plots die hyperventilatie- en angstaanvallen en ging het snel bergaf.

Claudia Van Avermaet

Een compleet overprikkeld zenuwstelsel en uitgeputte bijnieren ...

Inderdaad. Lang geleden maakte de mens alleen adrenaline aan in noodsituaties, zoals bij de aanval van een wild dier. Nu doen onze bijnieren dat bijna elke dag, door vele kleine en grote stresssituaties. En ze slagen er niet meer in om ons cortisolgehalte te laten dalen tegen de avond. De nervus vagus is de communicatiesnelweg tussen onze darmen en hersenen. Die loopt door je middenrif langs je slokdarm, longen en hart en door je keel tot in je hoofd. Stress remt de activiteit van de nervus vagus af en zorgt voor een minder goede spijsvertering. Als deze hoogspanning te lang aanhoudt, slaap je moeilijk in, raak je in de ochtend amper je bed uit en blijft de vermoeidheid overdag in je lichaam hangen. Je hunkert naar suiker. Je hebt nergens zin in en je motivatie verdwijnt. En dan: boem! Een burn-out hoeft niet werkgerelateerd te zijn, maar kan ook uitgelokt worden door emotionele of fysieke problemen, en het gevoel dat alles beter, sneller en groter moet. Als je lichaam het verschil tussen inspanning en ontspanning niet meer herkent, raak je de connectie met jezelf kwijt.

HOU TWEE REGELS IN JE HOOFD IN DE SUPERMARKT: VERSE EN ONBEWERKTE INGREDIËNTEN KOPEN EN DUBBEL ZOVEEL GROENTEN ALS VLEES OF PASTA OP JE BORD.

Waar vond je zelf hulp?

Negen jaar geleden was er voor deze problematiek weinig houvast. Ik voelde me enorm eenzaam. Ik probeerde zelf vanalles uit en ging bijstuderen. Langzaamaan rijpte het idee om ook andere mensen te ondersteunen. Dat startte met mijn eigen blog over gezonde voeding, mindset en beweging.

Claudia Van Avermaet

Gezonde voeding, makkelijker gezegd dan gedaan ...

Vers, onbewerkt en zoveel mogelijk suikervrij is eigenlijk gewoon terugkeren naar onze roots. Dat betekent wel weer zelf koken. Het is niet altijd eenvoudig, want het assortiment verleidelijke kant-en-klare maaltijden is groot. Hoe langer de tekst op de verpakking, en hoe meer bewerking, smaakjes en bewaarmiddelen, hoe meer je lichaam moeite zal moeten doen en hoe minder energie je krijgt.~Ieder patroon dat je verandert is aanpassen. Ons brein vermijdt graag pijn en gaat vooral op zoek naar plezier. Het is ook niet gemaakt voor grote sprongen. Als je iedere dag een klein stapje zet in de goede richting, zullen je hersenen een nieuwe gezonde ‘software’ ontwikkelen die jouw nieuwe levensstijl ondersteunt. Begin dus niet onmiddellijk vanalles te schrappen en gooi niet plots overal linzen tussen. Bouw rustig op naar vijftig procent gezonde voeding, om dan uiteindelijk te komen bij tachtig procent gezonde voeding en twintig procent voor koekjes, frietjes, een glas wijn ... Ik raad je wel van harte aan om aspartaam volledig te mijden en cafeïne zoveel mogelijk te laten. Ze kunnen hyperventilatie- en angstaanvallen triggeren ...

Het is niet alleen wat je eet, maar ook hoe je dat doet?

Eet regelmatig mindful, dat is niet moeilijk. Leg je smartphone weg, maak het gezellig voor jezelf, je partner, je gezin ... Proef bewust, kauw langzaam en leg af en toe je bestek neer om te checken of je al genoeg hebt. Waak erover dat je geen fanatieke zuurpruim wordt. Kies voor fun. Maak het jezelf makkelijk. Bereid van bepaalde recepten extra porties die je in afsluitbare potten in je koelkast of diepvriezer bewaart. Plan dus vooruit of voor ‘noodgevallen’. Leer te houden van je voeding en van het koken. Laat je kinderen meehelpen, maak foto’s van je gerechten, experimenteer met kleuren, seizoensgroenten, verse kruiden ...

Claudia Van Avermaet Repower

Wat je extra op het menu kan zetten

| olijven, avocado en andere gezonde vetten | vette vis | noten | zaden | paddenstoelen | zeewier | gefermenteerde voeding. | Kruiden en supplementen kunnen je een opkikker geven, bijvoorbeeld zoethout en visolie. | Ashwagandha of Indische ginseng kan je immuunsysteem boosten, vermoeidheid verminderen en ook rust brengen. | Wat Keltisch zeezout in je drinkwater helpt om je elektrolytenbalans in~orde te brengen. | De medicinale paddenstoel Cordyceps ondersteunt je uithoudingsvermogen, een gezonde spijsvertering en een goede leverfunctie. | Etherische olie van rozemarijn en/of lavendel verstuiven, verdampen of opgelost in wat melk of honing toevoegen aan je bad zorgt ervoor dat je cortisolniveau daalt en dat je stress vermindert.