NL
NL

VOEDINGSTIPS VOOR TIJDENS HET SPORTEN

Met een uitgekiende voedingsstrategie hoef je je energiereserves niet te snel aan te spreken. Hydrateren is daarbij belangrijk, maar daarnaast moet je ook de juiste koolhydraten innemen. We geven je 4 toptips mee om beter te presteren.

Wat eet je best tijdens het sporten?

TIP OM GEHYDRATEERD TE BLIJVEN: WATER

Bij elke inspanning die je levert, verlies je vocht, wat nefaste gevolgen kan hebben voor je prestaties en gezondheid. Je verliest vocht door: - de omgevingstemperatuur, - de inspanningen die je levert, - je persoonlijke tolerantie, trainingsniveau en gewenning aan warmte. Een dorstgevoel is geen goede indicator van je hydratatieniveau, want als je dorst hebt, is het eigenlijk al te laat en ben je al gedehydrateerd. Je moet dus drinken voor je dorst krijgt.   ONZE TIP? Drink regelmatig, dat wil zeggen 1 à 2 slokken om de 10-15 minuten.

TIP OM TEKORTEN DOOR ZWETEN OP TE VANGEN: NATRIUM 

Door te zweten regelt je lichaam zijn eigen temperatuur maar verliest het wel mineralen, vooral natrium. Dit mineraal draagt bij tot een goede vochtevenwicht. Hoeveel natrium je verliest hangt af van hoeveel je zweet en varieert naargelang de intensiteit en duur van de inspanning en de omstandigheden.   HOEVEEL NATRIUM NEEM JE BEST IN? Voor inspanningen van minder dan een uur: je hoeft geen extra natrium in te nemen. Voor inspanningen van meer dan een uur: het is aangeraden extra natrium in te nemen, zeker wanneer het erg warm is. Isotone sportdranken zijn speciaal bedoeld om je natriumgehalte tijdens het sporten op te krikken.

Wat eet je best tijdens het sporten?

TIP OM JE ENERGIEPEIL WEER OMHOOG TE KRIJGEN  : KOOLHYDRATEN 

Om goed te kunnen werken, hebben je spieren energie nodig. Die halen ze vooral uit glucose. Je glucosereserves zijn echter beperkt. Het is dus belangrijk om je glucose tijdens het sporten aan te vullen. Koolhydraten kunnen worden ingenomen in vloeibare of vaste vorm, naargelang je voorkeur en hydratatiestrategie. WELKE STRATEGIE VOLG JE BEST?  Energiedrankjes werken op twee fronten: ze hydrateren en bevatten koolhydraten. Dergelijke dranken zijn handig, maar sommige sporters geven de voorkeur aan meer geconcentreerde energiegels, vooral wanneer je meer honger dan dorst hebt. Het is evenwel belangrijk om daarnaast ook water te drinken. Vaste energierepen bijvoorbeeld, worden meestal goed verdragen en hebben het voordeel dat ze het hongergevoel dankzij kauwen verminderen.

TIP OM JE MAAG RUSTIG TE HOUDEN 

Het kan gebeuren dat je tijdens het sporten last krijgt van je maag. Maagpijn kan optreden tijdens de inspanning en wordt nog versterkt door dehydratatie. Het kan zijn dat je voor het sporten teveel of verkeerd gegeten hebt. Vandaar dat je je spijsvertering voor het sporten niet te veel mag belasten.

ONZE TIP?

Om maagpijn te voorkomen, volg je een voedingsstrategie die bij jou past. Om verrassingen te vermijden, is het niet aangeraden om net voor een wedstrijd met zo'n strategie te beginnen. Beter is om dit op voorhand uit te proberen, tijdens het trainen, zodat je gaandeweg je strategie (producten en smaken) nog kunt bijsturen.

Voedingstips voor tijdens het sporten

Marie Fauchille

"Diëtiste-Voedingsdeskundige, fervent multisportraidster en roeister"

.