Unselected
Voelt je paard zich goed in de weide?

Voelt je paard zich goed in de weide? 

Hoe kan je zeker zijn dat je paard blij en gelukkig is in de weide? In deze zomerperiode worden met het goede weer veel paarden in de weide geplaatst.

Unselected

Ook al is een verblijf in de weide sterk aan te bevelen voor het fysieke en mentale welzijn van paarden, toch stel je je wellicht enkele vragen…

- Heeft mijn paard contact met andere dieren?
- Hoe kan ik er zeker van zijn dat het zich goed voelt in die groep?
- Heeft mijn paard een 'beste maatje'?
- Heeft het vrienden of vijanden in de kudde?
- Mag je ruinen en merries bij elkaar plaatsen?
- Hoe kan je je paard beschermen tegen insecten om het meer comfort te geven in de zomer?
- Is een beschutting noodzakelijk?

Unselected
 weide_uitrusting

Wat mag er zeker niet ontbreken op een paardenweide?

Het eerste wat essentieel is om het comfort en de veiligheid van je paard in de weide te garanderen, is een goede omheining. Zorg ervoor dat de afrastering nergens stuk is, dat er geen palen los zitten en dat de stroom overal doorgaat. Denk er ook aan om regelmatig het struikgewas te maaien.

Een tweede element is dat er ten minste één natuurlijke of kunstmatige beschutting moet zijn, zeker als de paarden 24/7 in de weide blijven. Of het nu gaat om een ​​haag, bomen of een houten schuilstal, zorg ervoor dat alle paarden van schaduw kunnen genieten als ze dat willen.

Ten derde moet je ervoor zorgen dat er geen giftige planten op het perceel staan.

Unselected

Vierde element: water! Er moet te allen tijde schoon water beschikbaar en toegankelijk zijn. Als er automatische drinkbakken in de weide staan, maak die dan makkelijk toegankelijk (plaats ze bijvoorbeeld niet aan een schrikdraad die lawaai maakt, want dat kan paarden ontmoedigen om te drinken). En in het geval van grote groepen, plaats je best meerdere drinkbakken.

Een laatste element: integreer je paard niet te snel in de kudde! Als je paard alleen in de zomer in de weide staat, integreer dan elk nieuw paard op een geleidelijke manier. Om incidenten te voorkomen, is het beter om veranderingen in de kudde zo geleidelijk mogelijk door te voeren. Bijvoorbeeld door een nieuwkomer enkele dagen in de aangrenzende weide te plaatsen, voordat hij in de kudde geïntegreerd wordt.

Unselected
bindings_cheval_pr

Sociaal contact

Elke ruiter wil dat zijn paard zich goed voelt in de groep!

Een uitstekende manier om erachter te komen of je paard regelmatig positieve interacties heeft in de weide, is deze affiniteitsworkshop. Neem pen en papier, installeer je gedurende anderhalf uur in de weide, en noteer alle positieve interacties van je paard. Enkele voorbeelden:

- grooming
- poging tot grooming
- kop-tegen-staart rusten
- zij aan zij grazen
- zij aan zij rusten

Je kan soms verrast zijn en zien dat je paard geen enkele interactie vertoont: dat is niet erg, gebruik dan de 'Naaste buur'-workshop hieronder.

Unselected
mon_cheval_a_t'il_un_meilleur_ami

De naaste buur

Inderdaad! Het gebeurt dat het tussen twee paarden bijzonder goed klikt, en dat ze 'beste maatjes' worden.

Om te zien of je paard een zogenaamde 'naaste buur' heeft, neem je anderhalf uur plaats dicht bij de kudde. Elke 2 minuten noteer je de naam van het paard dat het dichtst bij je paard staat.

Doe deze observatie best als de paarden aan het grazen zijn. Omdat ze dan regelmatig bewegen, kan je zeker zijn dat er sprake is van echte affiniteit in plaats van toeval: zo deden we bijvoorbeeld de 'Naaste buur'-workshop bij paarden die staand aan het rusten waren rond een aantal bomen. Omdat de paarden stilstonden en gescheiden waren door bomen, was er geen echte affiniteitsrelatie tussen de naaste buur en het bestudeerde paard.

Om er zeker van te zijn dat er een vriendschapsrelatie is tussen jouw paard en zijn naaste buur, kan je best regelmatig observeren... Zo leer je het 'beste maatje' van je paard kennen!

Unselected

En dan de insecten nog ...

De zomer is een prachtig seizoen: het is meestal mooi weer, de dagen zijn lang, er is geen modder en het toiletteren vraagt meestal minder tijd dan in de winter. Geen dekens, geen scheerbeurten, … Het enige nadeel zijn de insecten.

Dazen, paardenluisvliegen, vliegen, kortom: allerlei beestjes komen je paard irriteren als je met hem aan het werk bent, maar ook als het in de weide staat. Sommige paarden worden helemaal gek en rennen in alle staten van de ene kant van de weide naar de andere, terwijl ze zich maar niet kunnen verlossen van die insecten. Andere verdragen meer en blijven stokstijf staan… Met andere woorden, de omgang met insecten verschilt van dier tot dier.

Unselected
masque_anti_mouche_zomer

Moet ik systematisch een vliegenmasker gebruiken?

Alles hangt af van hoeveel overlast je paard lijkt te voelen. Heeft je paard bijvoorbeeld gezwollen, lopende ogen en duidelijk last van jeuk als je het gaat opzoeken in de weide? Dan kan je proberen het een masker op te zetten en te kijken of dat enigszins helpt.

Als je paard als een gek met zijn hoofd schudt en blijk geeft van veel ongemak, bijvoorbeeld omdat er zich stalvliegjes in zijn oren hebben genesteld, doe dan hetzelfde: test.

Je moet wel de juiste balans zien te vinden tussen comfort en antropomorfisme, waarbij je je eigen gevoelens projecteert op je paard. Sommige paarden zullen systematisch hun vliegenmasker willen afschudden. Of zelfs meer last lijken te hebben mét dan wel zonder masker. Andere willen niets liever dan een masker, omdat dat verlichting brengt. Hoe dan ook, als je een masker gebruikt, zorg er dan voor dat het goed past, zodat het niet in contact komt met de ogen of te strak zit. Laat het ook niet 24/24u zitten. Verlucht regelmatig het hoofd van je paard om verwondingen en irritaties te vermijden.

Unselected
couverture_anti_mouche

Wat met het vliegendeken?

Hier geldt hetzelfde als voor het masker: alles hangt af van je paard en de situatie!

Ik geef een concreet voorbeeld. Ik heb lang met mijn paarden in de Loirestreek gewoond. Daar heb ik nooit overwogen om een vliegendeken te kopen. Daarna zijn we verhuisd naar België, met name naar een manege met twee vijvers in de buurt. Resultaat: een gigantische invasie van dazen, werkelijk ongezien. Mijn werkmerrie, die veel insecten aantrekt maar er altijd goed tegen bestand was, begon in de weide geïrriteerd te galopperen, iets wat ze nog nooit eerder had gedaan. Toen heb ik niet getwijfeld: ik heb haar een vliegenmasker en -deken aangetrokken, waarmee het probleem verholpen was.

Het is anderzijds ook zo dat sommige introvertere paarden hun ongemak in de weide niet zo overduidelijk uiten: leer om de signalen van je paard goed te lezen. Als je twijfelt, kan je een dag een deken gebruiken en kijk of het verschil merkbaar is of niet.

Unselected
produits_antimouche

En insectenwerende producten?

Gebruik deze producten alleen als je gaat paardrijden of als je werkt met je paard. Hoewel deze producten gedurende één sessie effectief kunnen zijn, duurt hun werking niet lang, vooral niet als je paard in de zomer heviger zweet.

Unselected
paard in de weide met een deken

Hoe verzorg je je paard in de weide?

Ook in de weide heeft je paard verzorging nodig. Je kunt je paard niet zomaar in de weide zetten om het enkele dagen of maanden later weer op te halen. Je moet een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.