NL
NL

WAAR EN HOE STEL JE BEST JE TENT OP IN DE SNEEUW?

Pierre Dewit is alpinismemonitor en ambassadeur voor Decathlon België. Vandaag geeft hij een nieuwe tip!

tb-teaser-tent-op-sneeuw-alpinisme

In het hooggebergte zijn er (gelukkig) nog veel zones met eeuwige sneeuw …~In die mate zelfs dat je op lange tochten je tent soms op een besneeuwde ondergrond zult moeten opstellen.Dat vergt een minimale terreinkennis en specifieke knowhow die verschillen van een opstelling 'op het droge'...

VEILIGHEID KOMT OP DE EERSTE PLAATS

Sneeuw is van nature onstabiel. Sneeuw smelt, heeft verschillende texturen, kan worden meegenomen met de wind, kan beginnen glijden (lawines).

Al deze parameters bepalen de keuze van je slaapplek in de sneeuw. De eerste vraag die je je moet stellen is:is de plaats waar ik mijn tent wil opzetten veilig?

In essentie zijn er twee soorten gevaren waar je voor moet opletten: lawines en het breken van sneeuwbruggen op gletsjers.

VOORBEREIDING VAN JE KAMPPLAATS

Eens je je kampplaats hebt gekozen, is er werk aan de winkel. Een slaapplek in de sneeuw moet voorzien zijn op koudere temperaturen en blootstelling aan de wind. Met een schop graaf je een oppervlakte ter grootte van je tent af tot 50 cm diepte. Zorg ervoor dat het oppervlak goed horizontaal is en goed aangedrukt. Plaats je tent in de richting van de overheersende wind om zijwind te vermijden.

Maak je tent op de grond vast ter hoogte van de spanners met wandelstokken, ijsbijlen, ski's ... of vuilniszakken gevuld met sneeuw. Daarna druk je sneeuw aan op de overstekende randen van de buitentent en op de slikranden. Slikranden vind je alleen op tentmodellen die voor dit gebruik gemaakt zijn. Een zomer- of trekkingtent heeft geen slikranden. Een zomertent in de sneeuw gebruiken is niet aan te raden. Want zonder slikranden zal de tent enerzijds niet zo stevig staan, maar anderzijds ook wind binnenlaten tussen de buiten- en de binnentent zodat deze laatste afkoelt...

opstellen-tent-sneeuw

PAS OP VOOR DE WIND
Als er tijdens je kampeerverblijf wind verwacht wordt, neem dan de tijd -ook al vallen inspanningen op grote hoogte soms zwaar- om op meer dan 50 cm van je tent een klein muurtje van 40 cm hoge sneeuw te bouwen. Doe dit rondom je hele tent.Zo ben je beter beschut tegen de wind en wordt de verankering van je tent minder belast.

PAS OP VOOR SNEEUW
Als het sneeuwt bestaat het risico dat die zich ophoopt op het dak van je tent.Laat dit niet te veel gebeuren, ook al is het niet altijd leuk om uit je tent te komen.Verwijder zo veel mogelijk opgehoopte sneeuw, want het gewicht ervan kan de stabiliteit van de tent verminderen.Je tent is je comfortzone.Zonder tent riskeer je van kou om te komen.

HOUD JE SPULLEN DROOG
Maak er ook een punt van om je kledij en je slaapzak droog te houden.Laat in de bergruimte alleen het materiaal dat niet per sé droog moet blijven. Al de rest zet je in de leeftruimte, ook al is er plaatsgebrek.

KLEINE EXTRA TIP

De sneeuw onder het slaapcompartiment kan -zeker als je er langer verblijft- gedeeltelijk gaan smelten maar ook het slaapcompartiment afkoelen.Om dat te vermijden kan je op het grondoppervlak een isolerende mousse leggen zoals gebruikt wordt voor de geluidsisolatie van zwevende parketvloeren.Zo'n mousse is erg goedkoop en zeer efficiënt.Hij is zeer compact en licht, en dus echt de moeite om mee te nemen.

Zo, nu ben je klaar om in je slaapzak te kruipen. Je kan nu ten volle genieten van je magnifieke bivakplek en omgeving.

Er is niks mooier in de wereld…

pierre dewit

PIERRE DEWIT

Ambassadeur Decathlon België
Skimonitor
Lid van de UPMM (Union Professionnelle des Métiers de la Montagne)