WAAROM EEN TRISUIT?  

Wij leggen het je haarfijn uit.

trisuit

Zo, je bent ingeschreven voor je eerste triatlon, mooi zo! Nu komt het erop aan de juiste uitrusting te vinden, zodat je de drie disciplines comfortabel kunt afwerken. En dan is een trisuit of triatlonpak geen overbodige luxe. Maar wat is dat eigenlijk voor een pak? En wat is het nut? Wij leggen het je haarfijn uit.

WAT IS EEN TRISUIT?

Wil je zwemmen, fietsen en lopen in één enkel pak, ga dan voor een trisuit. De voordelen: de stof droogt sneller na het zwemmen, je zit comfortabel in je zadel dankzij het ingewerkte zeem en het hindert op geen enkel moment terwijl je loopt.

Een triatlonpak draag je dus zoals een fietsbroekje: zonder ondergoed.

Je trekt het aan voor de zwemproef, de stof is ervoor gemaakt, je houdt het aan tijdens het fietsen, het ingewerkte zeem laat dat toe, en ook voor het loopnummer is het geschikt. Een trisuit is een technische outfit, speciaal gemaakt voor triatleten die één en hetzelfde kledingstuk willen aanhouden bij alle drie de disciplines.

Trisuits zijn er zowel als volledig pak, met of zonder mouwen, of in de vorm van een set met bovenstuk en broek (singlet en shorty).

Een trisuit wordt weleens verward met een neopreen wetsuit, maar ze hebben beide een welbepaalde functie:

- een neopreen wetsuit draag je enkel om in te zwemmen. Het is verplicht wanneer het water kouder is dan 16 °C, vrijblijvend bij een watertemperatuur tussen 16 en 24 °C en verboden als het water warmer is dan 24 °C. Het beschermt je niet alleen tegen de kou, het geeft je ook wat extra drijfkracht in het water.

- een trisuit trek je aan onder je neopreen wetsuit en draag je de hele race lang. Het heeft een snit die zorgt voor een optimale aerodynamica.

Je hoeft geen ondergoed te dragen onder je trisuit. Dames kunnen wel een sporttopje of -beha aantrekken als ze daar de nood toe voelen.

trisuit wat

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN TRISUIT?

Trisuits worden gemaakt uit een stof die te vergelijken is met het materiaal van zwemkledij. En dat heeft een aantal voordelen: het pak droogt sneller en is lichter en elastisch, zodat je ongehinderd kunt bewegen in alle drie de disciplines. Het is ook ademend en houdt je lichaam de hele wedstrijd lang op de juiste temperatuur.

Een trisuit is voorzien van een ingewerkt zeem, voor een optimaal comfort op je zadel en om niet te beginnen schuren. Het zeem is antibacterieel, voor een perfecte hygiëne, en gemaakt uit een ademend materiaal om het vocht af te voeren. Het is wel ietsje minder dik dan in een klassiek fietsbroekje, zodat het sneller droogt eens je uit het water bent en niet hindert onder het lopen.

Verder heeft een trisuit ook bandjes uit silicone onderaan de dijen, zo blijft het pak beter op zijn plaats.

trisuit verschillende modellen

DE VERSCHILLENDE MODELLEN

De eendelige trisuits zijn het meest in zwang bij korte afstanden (XS, S, M). Ze hebben een ritssluiting voor- of achteraan, om je lichaam te verluchten tijdens je inspanning, en zakjes op de rug voor je sportvoeding.

En dan zijn er de tweedelige pakken. Die worden vooral gebruikt op de langere afstanden, omdat ze zo handig zijn bij technische pauzes bijvoorbeeld. De top heeft zakjes achteraan, en het fietsbroekje heeft een wat dikker ingewerkt zeem. Perfect dus voor het nodige comfort tijdens het lange fietsgedeelte.

Een tip: vergeet zeker niet om je trisuit te testen tijdens een training, zo kan je er al wat aan wennen en ervaar je zelf het comfort.

HOE ONDERHOUD JE JE TRIATLONPAK?

We raden aan om je trisuit te wassen op maximaal 30 graden en het vervolgens plat te laten drogen in een donkere ruimte. De droogtrommel, de stomerij en het strijkijzer zijn uit den boze, die kunnen de kwaliteiten van het pak aantasten. Met al deze voorzorgsmaatregelen zal je er langer van kunnen genieten.~ 

Je merkt het, een trisuit is een stuk uitrusting dat je het leven heel wat aangenamer maakt tijdens een triatlon. Een onmisbaar item in je garderobe als triatleet dus. Veel triatlonplezier!