WAAROM SURF JE BEST MET EEN KAP IN DE WINTER?

Lees hieronder waarom je best een kap opzet bij het surfen in de winter!

cagoule de surfeur

Als we op de surfspot aankomen, denken we al snel 'zet je kap op!' Maar wat zijn nu de voordelen van een kap?

WAAROM JE BEST EEN KAP OPZET BIJ HET SURFEN IN DE WINTER

Als we in de winter surfen wordt ons lichaam blootgesteld aan de koude. Het probeert dan haar warmteverlies te verminderen door de bloedvaten te vernauwen, vooral aan de lichaamsuiteinden (handen, voeten, neus en oren), om zo de bloedcirculatie rond vitale organen (het hart, de hersenen) te concentreren. Dat fenomeen noemen we onder andere vaatvernauwing.

Bij het surfen merken we dat we de koude het snelste aan de lichaamsuiteinden voelen, omdat die het meeste in contact komen met het water. Het is dan ook aan te raden om je lichaamsuiteinden (voeten, hoofd en handen) te bedekken om het warmteverlies te beperken. Hieronder zie je ze opgesomd in volgorde van doeltreffendheid en ondervonden hinder:

Om deze winter optimaal van je surfsessies te genieten, raad ik je aan om neopreenlaarsjes van 5 mm dik te dragen, handschoenen van 3 mm en een kap van 2 mm.

Waarom je best een kap opzet bij het surfen in de winter

WAAROM IS DE NEOPREENKAP MAAR 2 MM DIK, TERWIJL 40% VAN HET WARMTEVERLIES VIA HET HOOFD GAAT?

Een kap van meer dan 2 mm dik beperkt de bewegingsvrijheid, die essentieel is bij het surfen. Onze kappen zijn echter heel goed aangepast aan kou en wind, dankzij het gladde neopreen dat niet gaat flapperen in de wind.

HOE KIES JE EEN SURFKAP?

We raden je aan een surfkap op te zetten zodra de temperatuur onder de 12 graden duikt.

De maat van de kap is belangrijk: ze moet heel goed aansluiten om zo weinig mogelijk water binnen te laten en niet te schuren aan je nek. Denk er wel aan dat de stof wat losser gaat zitten eens ze nat is.

Je kan kiezen tussen drie verschillende surfkappen:

(1) Een volledige kap (met kraag) is het makkelijkste om aan- en uit te trekken in combinatie met een volledige neopreen wetsuit met rits achteraan.

(2) De neopreentop met kap trek je het makkelijkste aan en uit als je een neopreen wetsuit met rits vooraan draagt. Doordat de top dik is, krijgt je lichaam extra warmte en comfort. Concreet betekent dat de extra top van 2 mm neopreen onder een wetsuit van 4/3 mm je dezelfde warmte biedt als een wetsuit van 5/3 mm.

(3) De afneembare surfkap: dit is het handigste model, omdat je zo zelf de dikte van je wetsuit kan kiezen en ook kan beslissen of je al dan niet een kap opzet (met een gewone kraag), afhankelijk van de surfomstandigheden en van je eigen wensen. De twee ritsen op het openingssysteem zorgen voor de modulariteit.

Waarom surf je best met een kap in de winter?

WAT ZIJN NU DE VOORDELEN VAN EEN SURFKAP?

1) Je bent beschermd tegen het koude water doordat je hoofd warm blijft dankzij het neopreen membraan.

1) Je bent ook beschermd tegen de wind dankzij het gladde neopreen, dat niet in de wind gaat wapperen.

3) Je vermindert het risico op exostose of 'surfersoor' (vernauwing van de buitenste gehoorgang door langdurige blootstelling aan koud water en wind). Je draagt naast je kap ook best oordopjes tijdens een surfsessie.

4) Je beperkt het risico op ijshoofdpijn ('brain freeze'), dat vervelende gevoel in je hoofd na duck dives als je surft in koud water.

5) Je glijdt incognito over de golven.

6) Je kan rustig een handstand doen zonder dat je haren in de wax van je surfboard hangen.

7) Je kan bovendien langer blijven surfen in de winter, en dus langer in het water genieten!

DEZE ARTIKELS INTERESSEREN JE MISSCHIEN OOK